Ytong tégla alkalmazása fürdőkád beépítéséhez

Az Ytong tégla rengeteg munkafolyamathoz ideális a lakásban, így akár a fürdőkád beépítését is megkönnyíthetjük vele.

Fürdőkád beépítése Ytong téglával

Hogy az Ytong tégla korunk egyik legsokoldalúbb és leghatékonyabb építőanyaga, ahhoz ma már nem férhet kétség, elég csak elolvasni kapcsolódó ytong vásárlási tanácsadónkat, melyben minden fontos kérdéskört érintettünk a téma kapcsán. Itt az ideje azonban némi gyakorlati áttekintésnek is, hogy valóban megbizonyosodhassunk róla: az Ytong rengeteg dologra felhasználható a lakás falai között még akkor is, ha a házunk nem ebből az építőanyagból készült.

A fürdőkád beépítéséről

Ott van példának okáért a fürdőkád beépítésének kérdése! Bár sokan elkövetik azt a hibát, hogy kádjukat nem falaztatják körbe, inkább egy egyszerű takaróelemet vásárolnak hozzá, ami bár kezdetben valóban mutatós megoldásnak tekinthető, de egy idő után megsárgul, megvetemedik, és nemcsak esztétikailag okozhat kellemetlenségeket, hanem a mögé szivárgó víz akár otthonunk szerkezetét is tönkreteheti hosszabb távon.

Ezt azonban teljes egészében elkerülhetjük abban az esetben, ha a kádat körbefalazzuk, majd kicsempézzük, ami nemcsak lényegesen tartósabb – gyakorlatilag örökös – megoldásnak tekinthető, de mindemellett biztonságosabb is. Nyilván a szifon problémája vagy dugulása esetén nehezebb hozzáférni a kád javítási felületéhez és az ott megtalálható alkatrészekhez a falazott megoldás mellett – hiszen az előlapot ilyenkor csak ki kell pattintani a helyéről –, azonban egy szerelőablak beépítésével ez a probléma is egy csapásra kivédhető lesz.

Miért előnyös befalazni a fürdőkádat?

Az imént már említettük az esztétika kérdéskörét, ami az egyik legfontosabb tényező ezen a ponton, hiszen sokkal jobban mutat a kád egy csempézett közegben – pláne speciális mintázat esetén –, mint egy hófehér előlappal. Lényeges még továbbá, hogy a falazott kád sokkal masszívabb és tartósabb is egyben, mintha csak a saját lábain állna, hiszen még a legjobb minőségű fürdőkádak esetében sem túl megbízható teljes mértékben ez a megoldás.

Különösen akkor nem, ha speciális sarokkádról van szó, ahol gyakorlatilag nincs súlypont, ezáltal nagyobb vízmennyiség esetén könnyedén kibillenhet az egyensúlyából, aminek katasztrofális következményei lehetnek. Ha viszont a kádat minden oldalról – a fal mellett legalább részlegesen – felfalazzuk Ytong téglával, akkor a perem arra is ráül, ahhoz is hozzátapad, ezáltal lényegesen masszívabb felületet kaphatunk, miközben garantáltan elkerülhetjük, hogy a kád mögé, illetve alá víz kerülhessen.

Miért az Ytong tégla?

Hogy miért nem hagyományos téglát alkalmazunk a fürdőkádak beépítéséhez, miért inkább Ytongot? Egyrészt azért, mert az Ytong sokkal jobban bírja a vizet, így ha néha-néha eljut egy-egy csepp a tégláig, akkor az megfelelő mértékben ki tud száradni, nem keletkezik salétrom, illetve nem lesz szükség bontásra, illetve azonnali cserére sem. A kerámiatéglák ugyanis nem szeretik a vizet, ezáltal már egyetlen nagyobb elázás is komoly problémákat okozhat a szerkezetük tekintetében.

Ytong tégla alkalmazása fürdőkád beépítéséhez

Ezen felül pedig az Ytong téglával rendkívül könnyű dolgozni. Nemcsak a súlya elhanyagolható, de formázhatósága egyaránt kimagasló. Egyetlen fűrész elegendő ahhoz, hogy gyakorlatilag milliméteres pontossággal dolgozzunk vele, és éppen emiatt teljes mértékben hézagmentes szerkezet építhető a segítségével. Ez különösen a fürdőkád esetében nagyon fontos!

Előkészületek

Ahhoz, hogy a fürdőkádat fel tudjuk falazni Ytong téglával, elengedhetetlen lesz elvégezni néhány alapvető előkészületet. Ide sorolható például a folyékony fólia felhordása, mely rendkívül drága alapanyag, emiatt sok esetben csak közvetlenül a kád körüli részen alkalmazzák, ami bőven elegendő. Ez a sárgás színű, gyorsan száradó, ragacsos alapanyag legalább két rétegben szükséges a falra és a padlóra, előnye pedig, hogy közvetlenül felragasztható rá az Ytong, nem kell alapozni sem.

Hogy a kádat be tudjuk falazni, ahhoz nyilván elengedhetetlen lesz a kád végleges beépítése és beállítása, ezáltal a szifon összeszerelése, letesztelése, a lábak fixálása, a vízszint rögzítése és így tovább. Amennyiben sarokkádról van szó, illetve a fal felőli oldalra is szeretnénk Ytongot tenni – legalább hézagosan ajánlott –, akkor természetesen a folyamatok fokozatosak, ezáltal például a szifont csak akkor lehet bekötbni, ha a fal mentén már felállított Ytong téglákra helyeztük rögtön a kádat. Lássuk azonban sorban a teendőket!

A kád befalazása

Tegyük fel, hogy minden előkészület megtörtént, a kád összeszerelve, a szifon bekötésre készen, a folyékony fólia pedig száradtan vár ránk. Ilyen esetekben először a falfelöli oldalakat készítjük elő. Ehhez elegendő az 5-ös Ytong tégla alkalmazása, melyeket 25-30 centiméteres távolságban ragasztunk a padlónak, illetve a falnak egyaránt. Mindig akkora méretet vágjunk, hogy a kád vízszintes helyzetben pontosan ráfeküdjön ezekre a téglákra, vagyis a ragasztó gyakorlatilag a helyén tartsa az egészet.

Ez rendkívül aprólékos munkát, rengeteg méregetést és próbát igényel, arról nem is beszélve, hogy a beállítás előtt a kád peremét a fal mellett körben ki kell húzni vastagon átlátszó szilikonnal azért, hogy az esetlegesen oda bekerülő víz ne tudjon bejutni a kád mögé, hanem az még ott fentebb megragadjon, így nem tud kárt okozni a láthatatlan részeken. Ha a fal felöli téglák a helyükön állnak, a felső részükre – melyre a kádat ültetjük – tegyünk egy kis Ytong ragasztót, majd ha a szilikon is a helyén, állítsuk be a szerkezetet a végleges helyére.

Ekkor lehet összerakni a szifont, és mindent véglegesre kötni, hiszen ebből a pozícióból a kád már nem kerül elmozdításra. A neheze ezzel készen is van, ezt követően jöhet a külső falszerkezet kialakítása. Először egy vízmértékkel rajzoljuk fel a padlón az 5-ös Ytong téglák helyét a kád körül, majd akkora darabokat vágjunk, hogy a lapok szépen beüljenek a kád pereme alá úgy, hogy ragasztót kenve oda garantált felfogatást adjanak az egésznek. A vízszintre ügyelve, a téglák alját és oldalát ragasztva szépen rakjuk körbe a kádat a téglával, gondosan figyelve az ívekre és a vízszintre, majd ha az egész kiszáradt, felhordhatjuk rá a hidegburkolatot.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket