Mi az a párazáró fólia és miért van szükség rá?

Tetőcsere vagy új tető építése előtt állunk? A modern követelmények miatt ma már elengedhetetlen hozzá a párazáró fólia!

Mindent a párazáró fóliáról

A tető kialakítása minden ingatlan esetében felteszi a koronát az építkezésre. Egy új ház esetében ez egy nagyon fontos mérföldkő, egy új munkafolyamat kapuja, míg felújításnál az egyik első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy leendő otthonunk értékét, illetve állapotát meg tudjuk őrizni.

Ma már a tetőszerkezetek kialakításakor nagyon modern követelményeknek kell megfelelniük a kivitelezőknek. Míg néhány évtizeddel ezelőtt teljesen elegendő volt, hogy a faszerkezetre közvetlenül került a héjazat, addig manapság ez már nem helyes eljárásrend.

A héjazat, valamint a gerendák közé ugyanis elengedhetetlen párazáró fóliát tenni. Ez a modern, könnyen telepíthető és elérhető árú megoldás rendkívül előnyös tulajdonságokat képvisel, miközben növeli a tető hatékonyságát, valamint természetesen tartósságát is.

Vannak olyan héjazatok ahol egyenesen telepítési hiányosság, ha nem kerül párazáró fólia a szerkezetre – például a cserepes lemezeknél, ahol a kicsapódó nedvesség rövid időn belül elrohasztja az alatta elhelyezkedő fát –, de ma már minden felújításkor és új tető építésekor előírás.

Mi az a párazáró fólia és miért van szükség rá?

Hogy mire jó, egyáltalán mi az a Békás Épker kínálatából is megvásárolható párazáró fólia? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre válaszoltunk, sőt nagyon sok gyakorlati tapasztalatot is megosztottunk olvasóinkkal, amelyek segíthetnek a vásárlás, vagy egy esetleges tetőcsere, illetve tetőépítés előtt.

Mire való a párazáró fólia?

A párazáró fólia nem más, mint egy olyan speciális anyag, amely csak nevében fólia, valójában azonban inkább egy filcszerű ponyva, amit a tetőszerkezeten, egészen pontosan a gerendák és a héjazat között alkalmaznak. Közvetlenül rögzítik a gerendázathoz – legalábbis az esetek döntő többségében –, a héjazat előtt pedig közvetlenül erre helyezik el az úgynevezett tetőléceket.

Ez a speciális fólia több funkcióval is rendelkezik. A legnagyobb szerepe abban van, hogy elősegítse a tető szellőzését úgy, hogy közben a párát a fólia felső részén engedi kicsapódni. Ezzel a pára nem jut be a padlástérbe vagy a tetőtérbe, nem rohasztja el a gerendákat, nem tesz kárt a födémben és így tovább.

Ez egy betonfödém esetén is komoly gondot okozhat, de egy felújítandó stukatúrmennyezetes háznál még nagyobb problémát jelent. Tetőteres házaknál elengedhetetlen a jelenléte, de a fentiekben már említettük, hogy a nagy hőhatást produkáló héjazatok, így a cserepeslemezek esetében is nélkülözhetetlen.

A párazárás és a szellőzés mellett a fólia segít abban, hogy a kártékony rovarok bejussanak a padlástérbe, mindemellett pedig nem túl jelentős mértékben, de segítenek a hőszigetelés fokozásában. Ezt tetőtérnél természetesen extra szigeteléssel támogatják meg a kivitelezők.

Ezen felül tudni kell, hogy bár a mai, modern tetőhéjazatok jól zárnak, azonban előfordulnak olyan viharos széllökésekkel érkező esők, amikor néhány csepp víz áttör a héjazaton. Ezek fólia nélkül a faszerkezetre, a födémre folynának és hosszabb távon komoly gondokat okoznának. A párazáró fólia azonban vízhatlan anyag, így segítségével ez a kellemetlenség is áthidalható.

A párazáró fóliákból többféle típus is létezik. Emiatt elengedhetetlen, hogy megfelelően döntsünk, mert ha nem kielégítő a tető szellőzése, az később olyan problémákat is előidézhet, mint a penészesedés.

Különösen fontos odafigyelni minderre akkor, ha tetőtér is kialakításra kerül, hiszen itt gyakran alkalmaznak olyan építőanyagokat, mint amilyen például a gipszkarton, mely rendkívül érzékeny a nedvességre.

Párazáró vagy páraáteresztő fólia?

Miután a fentiekben gyakorlatilag minden fontosabb tudnivalót kiemeltünk a párazáró fóliáról, nagyon fontos feltenni egy ilyenkor gyakran előkerülő kérdést. Ez nem más, minthogy otthonunkhoz párazáró vagy inkább páraáteresztő fóliára lesz-e szükségünk?

Általánosságban elmondható, hogy az esetek többségében inkább párazáró, mint páraáteresztő fóliát alkalmaznak a szakemberek.  A pára elzárására leginkább akkor van szükség a tető kapcsán, ha a fa tetőszerkezetre hőszigetelés kerül, illetve alatta tetőteret alakítanak ki.

Mi az a párazáró fólia és miért van szükség rá?

Leginkább azért fontos, mert így a pára teljesen kizárható, és megakadályozható, hogy belekerüljön a faanyagba, ezzel előidézve annak rohamos minőségromlását.

A tetőnél különösen jellemző ugyanis a nagy hőmérsékleti kontraszt, a jelentős nyomáskülönbség, azaz mondhatni egy olyan felület, egy olyan harmatpont, ahol a pára kicsapódik, és elindul a szigetelés irányába.

Itt kapja a főszerepet a párazáró fólia, amely nem engedi, hogy a szigetelés vagy az azt körülvevő faelemek nedvesek legyenek, hiszen kialakításából és tulajdonságaiból fakadóan nem engedi át a nedvességet.

Ezzel szemben mit kell tudni a páraáteresztő fóliáról? Gyakorlatilag éppen a fentiekben elhangzottak ellentétjét. A páraáteresztő fóliák lényege, hogy lehetővé teszi a tetőszerkezet makulátlan szellőzését és lélegzését.

Különösen akkor nagyon fontos ennek az alkalmazása, ha a lakáson belül sok pára keletkezik, és elengedhetetlen, hogy a nedvesség kijusson, azaz ne a belső felszíneken csapódjon le, hiszen az felesleges páraterhelés lenne.

Arról nem is beszélve, hogy a nedvesség ilyenkor kicsapódhat a faszerkezeten vagy a hőszigetelésen belül, ami visszafordíthatatlan, csak költséges cserével orvosolható hibákat generál. A páraáteresztő fóliával tehát csökkenteni tudjuk a hőhidak kialakulásának a kockázatát, illetve javítani az épület szellőzését.

Az ilyen típusú fóliákról tudni kell, hogy azokat is direkt a szarufákra szokás fektetni úgy, hogy érintkezzenek a szigeteléssel. Egy párazáró fólia ilyen esetben azt csinálná, hogy a párát nem engedné át, inkább átnedvesedne és rontaná a hőszigetelő tulajdonságokat, a funkcionalitást.

Ezért, illetve ilyen esetekben szükséges a páraáteresztő fólia, hiszen a bentről érkező nedvességet kiengedi, ellenben a cserepek irányából jövő pára beltérbe való eljutását megakadályozza, tehát mindkét oldalról védelmet garantál.

Mik azok a hőtükrös párazáró fóliák?

A fentiek mellett egy terméktípusról fontos lehet még beszélnünk, ami nem más, mint a hőtükrös párazáró fólia. A hőtükör, mint technológia egyre több helyen jelenik meg akkor, ha extra hőszigetelésre van szükség. Nem meglepő, hogy a párazáró fóliák kapcsán is innen fúj a szél.

Az úgynevezett hőtükrös párazáró megoldások ugyanis nemcsak a nedvesség felfogásában, a pára kizárásában nyújtanak segítséget, hanem abban is, hogy a túl nagy hő visszacsapódjon róluk, ami rendkívüli módon képes növelni egy épület, de különösen egy padlás- és tetőtér hőszigetelését.

Már önmagában is óriási szerepe van, illetve érezni a hatását, de amennyiben az ilyen típusú tetőfóliát még vastag hőszigeteléssel is megtámogatják, akkor egy olyan kimagasló tulajdonságokkal rendelkező réteg jön létre, ami fűtési- és hűtési szezonban egyaránt megmutatkozik majd a rezsiköltségeken.

Ha tehát szeretnénk egy jól hőszigetelt házban élni, a tető kialakításakor érdemes elgondolkozni ezeken a típusokon!

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket