PUR hab, szerelőragasztó, szilikon? Mikor és melyiket válasszuk?

A modern építőiparban nagyon fontos szerepet kapnak az olyan tömítő és ragasztó megoldások, mint amilyen a PUR hab.

A PUR hab és a többi szerelőanyag bemutatása

Ha a modern építőipart összevetjük a néhány évtizeddel korábbi megoldásokkal, akkor óriási különbségeket tapasztalhatunk a felhasznált alapanyagokban. Míg korábban mindent megoldottak cementtel, téglával és fával, addig manapság már egy sor szerelőanyag közül válogathatunk.

Sőt kell is válogatnunk, hiszen nemcsak egyszerűbb dolgozni velük, hanem sokkal gazdaságosabb és tartósabb megoldásnak tekinthetők, mondhatni elengedhetetlenek ahhoz, hogy otthonunk mind a hőszigetelés, mind az esztétikum, mind pedig az értékállóság tekintetében kiszolgálja a mai igényeket.

Egy mai kőműves vagy belső burkolást végző szakember például sokkal több alapanyag közül válogathat, mint például 20-30 évvel ezelőtt, és a különféle szerelőanyagokat, illetve ragasztószereket még mindig sokan egyfajta ellenségnek tekintik, valójában azonban kifejezetten hasznosak.

Mivel sokan még mindig nem igazodnak el a szerelőragasztók, a szilikonok vagy a Békás Épkertől is megvásárolható PUR habok között, ezért most sorban bemutatjuk azokat a szerelőanyagokat, amelyek fontosabbak lehetnek egy ingatlan építésekor vagy felújításakor.

PUR hab

A PUR hab nevével különösen gyakran találkozhatunk a modern építőiparban, hiszen egyre több helyen alkalmazzák az egyes munkafolyamatok során, legyen szó akár nyílászárók beépítéséről, akár fűtésszerelésről, akár bizonyos kőművesmunkálatokról.

Egy kimagaslóan nagy tapadási tulajdonsággal rendelkező alapanyagról van szó, amely a levegővel érintkezve képes megdagadni és tömíteni, ragasztani, a helyén tartani alacsonyabb súllyal rendelkező elemeket, miközben hang- és hőszigetelő tulajdonságai egyaránt kiemelkedők.

PUR hab, szerelőragasztó, szilikon? Mikor és melyiket válasszuk?

A legtöbbször használatra kész formában tudjuk megvásárolni őket, azonban a flakonok kihajtására már kétféle módszer létezik: a kisebb kiszerelésű termékekhez saját feltétet biztosítanak a gyártók, a nagyobb kiszerelésű PUR habokhoz azonban külön kinyomó pisztoly vásárlására lehet szükség.

A speciális anyag kiválóan tapad fához, fémhez, műanyaghoz, a legtöbb építőanyaghoz, sőt még festett és mázolt felületekhez is. Felhordásakor puha alapanyag, azonban kisebb mennyiségben perceken belül megköt, egy-két óra elteltével pedig teljesen kikeményedik, szikével vágható szivacsos anyaggá válik.

A legtöbbször a PUR habot nyílászárók, ablakok és ajtók beépítésére alkalmazzák, de falazáskor vagy lyukak tömítésére a falakon és a födémeken egyaránt jó választásnak bizonyulhatnak. Ideális akkor is, ha hőszigetelés pótlására vagy kiegészítésére van szükség kisebb felületeken.

Érdemes óvatosan bánni velük, mert a PUR hab nagyon nehezen tisztítható bizonyos felületekről, ezért is lehet külön tisztítószert vásárolni hozzájuk ilyen esetekre.

Szerelőragasztó

Mivel nagyon sokan összekeverik a PUR habot és a szerelőragasztót, folytassuk rögtön utóbbi bemutatásával, és azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy mekkora különbségek vannak a kettő között.

A szerelőragasztók bár hasonló állagúak is lehetnek, mint a PUR hab, ellenben egykomponensű kialakításuknak köszönhetően akár extrémen magas kezdeti tapadási erővel és kimagasló végleges tapadással rendelkeznek, emiatt nem tömítésre, mint inkább nagyobb súlyok tartós rögzítésére szolgálnak.

PUR hab, szerelőragasztó, szilikon? Mikor és melyiket válasszuk?

A szerelőragasztókat úgy alakították ki, hogy megfelelőek legyenek porózus felületeken is, így nem szükséges sima felszín az alkalmazásukhoz, tökéletesen megállják a helyüket fán, kövön, nyers téglán, fémen, műanyagon, de még gipszen és polisztirolon is.

Több típusuk ismert, ezért érdemes a választás előtt alaposabban megnézni, hogy melyiket választjuk, hiszen előfordulhat, hogy valamikor felesleges a kiemelkedően nagy kezdeti tapadás, így olcsóbban juthatunk ugyanolyan tartóerővel rendelkező szerelőragasztóhoz.

Felhasználásuk nagyon sokoldalú, így valóban szinte bármit lehet ragasztani velük, legyen szó akár álmennyezeti díszítésekről, akár fürdőszobai elemekről vagy bútorok rögzítéséről, ez a megoldás nagyon jó alternatívát jelenthet.

Szilikon

A szilikon egy harmadik fontos csoportként különíthető el a szerelő anyagok között, ami nem is annyira a ragasztást, mint inkább a tömítést szolgálja, méghozzá jellemzően látványos formában.

A szilikon egyik sajátossága ugyanis, hogy létezik belőle diszkrét átlátszó megoldás, ami ideális lehet például a csaptelepek körül vagy a fürdőszobában, de találunk belőle színazonos megoldásokat, sőt festhető alternatívát is, ha esetleg olyan helyen alkalmaznánk, ahol lényeges a speciális árnyalat.

Nagyon sokoldalúan és sok helyen felhasználható megoldásról van szó, aminek a célja az esetek többségében a flexibilis tömítés, valamint a vízszigetelés. Annyira könnyen eldolgozható anyag, hogy a legkisebb réseket is egyszerűen el lehet tüntetni vagy legalább kitömíteni vele.

Rugalmas megoldásról van szó, ennek megfelelően gyakran alkalmazzák olyan közegben, ahol a hőtágulás vagy más egyéb okból kifolyólag mozgás tapasztalható, és a szilárd tömítőanyagok, így például a gipsz hamar berepednek.

PUR hab, szerelőragasztó, szilikon? Mikor és melyiket válasszuk?

Nemcsak könnyen dolgozhatunk vele, hanem nagyon sok alapanyag mellett képes megállni a helyét, így legyen szó porózus vagy nem porózus megoldásokról, minden esetben jó alternatívát képvisel. Ideális betonhoz, téglához, fához, üveghez, műanyaghoz, kerámiához, fémhez, de valóban bármihez, ahol egy vízhatlan, esztétikus, könnyen formálható tömítőrétegre van szükség.

A gyakorlatban szinte minden esetben találkozunk vele a fürdőszobában, például a csaptelepeknél, de a konyhai vizesblokkoknál is a legjobb tömítő megoldás. Beltéri fugázás mellett illeszkedési pontoknál, nyílászáróknál is jó megoldás, de átmeneti rögzítéshez egyaránt kiváló alternatíva.

Speciális szerelőanyagok

Ezen a ponton nagyon fontos kiemelni, hogy a szerelőanyagok között természetesen találhatunk speciális megoldásokat is. Évről-évre egyre több megoldás jelenik meg a piacon abból a célból, hogy minden részmunkát a lehető legprecízebb módon kivitelezhessünk.

Példának okáért speciális szerelőanyag a bitumenes zsindelyragasztó is. Ezt a terméket direkt úgy fejlesztették, hogy ideális legyen a zsindelyek felragasztására és tartós rögzítésére, méghozzá vízhatlan formában.

Nagyon fontos elem a speciális szerelőanyagok között az akril (akryl). Ezt a sokak által csak „sziloplasztként” emlegetett megoldást a háztartásban akár utólagos tömítések vagy rögzítések esetén is nagyon jól lehet alkalmazni, létezik belőle vízhatlan, festhető, de még színezett alternatíva is.

Mint említettük, nagyon sokféle speciális szerelőanyagot ki lehetne emelni a sorból, hiszen a stukkóragasztóktól kezdve, a PUR habok és a szerelőragasztók legkülönfélébb típusaiig bezárólag megannyi lehetőség közül válogathatunk.

Ennek köszönhetően ma már alig van olyan kihívás az építőiparban, amit ne lehetne valamilyen felhasználásra kész szerelőanyaggal megoldani.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket