Mindent a gipszkarton profilok típusairól és felhasználásukról

Hogy milyen profilok léteznek és használhatók a gipszkarton szakszerű beépítéséhez? Most minden kérdésre válaszolunk.

A gipszkarton profilok fajtái

A gipszkarton az utóbbi évek egyik legnépszerűbb belsőépítészeti megoldásává lépett elő. Egyre több helyen alkalmazzák felújításkor és új házak építésekor is, ha száraz helyen szeretnének kialakítani belőle különböző elemeket.

Sokoldalúsága mellett leginkább a könnyed építhetősége miatt kedvelik nagyon sokan, hiszen a gipszkarton rendkívül egyszerűen formázható, vágható és rögzíthető építőanyag.

Ennek a feltétele csupán annyi, hogy ismerjük a beépítés megfelelő módját, illetve az ahhoz szükséges kiegészítőket, hiszen bármit is csinálunk a gipszkartonból, ahhoz szükségünk lesz a megfelelő eszközökre.

Mindent a gipszkarton profilok típusairól és felhasználásáról

Ilyen eszközök a Békás Épker kínálatából is megvásárolható gipszkarton profilok, amelyek több tekintetben is segítenek a kérdéses lapok kellően strapabíró és szakszerű rögzítésében. Legyen szó akár álmennyezetről, akár előtétfalról, sőt bármi más egyéb megoldásról, a megfelelő gipszkarton profilok megtámogatják a munkát.

Hogy milyen típusai vannak ezeknek a gipszkarton profiloknak? Egyáltalán milyen szerepük van a rendszerben? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszoltunk az alábbiakban néhány hasznos gyakorlati tanács társaságában.

Miből készülnek a gipszkarton profilok?

A gipszkarton profilok jellemzően horganyzott acélból készülnek. Azért ebből, hogy minden helyzetben megállják a helyüket, hiszen az acél nemcsak kellően strapabíró, hanem rendkívül ellenálló is egyben, ezért nagyon jó alternatívát jelent hosszabb távú kivitelezésnél is.

A kérdéses kiegészítők azért nagyon fontosak, mert segítségükkel tudjuk összeállítani azt a vázszerkezetet, amihez később a gipszkarton lapok rögzítésre kerülnek, azaz hozzájárulnak az esztétikusabb munkavégzéshez, hogy a végeredmény minden tekintetben látványosabb lehessen.

A profilok ugyanis nemcsak a masszív rögzítését segítik elő, hanem lehetőséget adnak továbbá arra, hogy a végső felület kellően vízszintes legyen, ami egy álmennyezetnél, de egy előtétfalnál egyaránt rendkívül fontos szempont.

A megfelelő profilt mindig befolyásolja a gipszkarton lap fajtája

Hogy a jelenleg piacon lévő gipszkarton profilok közül számunkra melyik lesz az ideális megoldás, az minden esetben attól függ, hogy mire szeretnénk alkalmazni azt, illetve milyen gipszkarton lap-fajtával dolgozunk.

Az ugyanis bár köztudott, hogy a gipszkarton nagyon sok esetben alkalmazható, azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy ennek a népszerű építőanyagnak sokféle változata ismert, így létezik belőle impregnált, tűzálló, sőt még hanggátló típus is, a határ mondhatni a csillagos ég.

Ezekre a tulajdonságokra azért fontos odafigyelni, mert egészen más profilt kell alkalmazni abban az esetben, ha egy hagyományos gipszkartont rögzítenénk például a falhoz, vagy éppen egy impregnált változatot, ami egészen más súllyal és szerkezeti tulajdonságokkal is rendelkezik.

Mindent a gipszkarton profilok típusairól és felhasználásáról

Fontos tudni ugyanakkor, hogy az eltérő tulajdonságú gipszkartonokat nem azért hozták létre – a rengeteg különleges profil mellett –, hogy minket jobban összezavarjanak, sokkal inkább azért, hogy egyre több helyen lehessen alkalmazni ezeket a lapokat, így például akkor, ha meg kell felelniük a fokozott tűzvédelmi előírásoknak vagy éppen akkor, ha egy magasabb páratartalmú helyiségben használnánk.

A gipszkarton lapokból tehát számos különféle dolgot elkészíthetünk és nagyon sok helyen alkalmazhatjuk hatékonyan. Jó döntés álmennyezetként, előtétfalként, térelválasztóként, de egy komolyabb válaszfalhoz vagy polcrendszerhez egyaránt jó döntés.

Egyre többen fedezik fel belsőépítészeti tulajdonságait, hiszen nagyon jó formálhatósága és építhetősége miatt tökéletes például ahhoz, hogy elrejtsük vele a falon futó vezetékeket vagy csöveket, sőt rengetegen ennek az alapanyagnak a segítségével építenek be utólagos LED lámpákat és egyebeket.

Könnyű méretre vágni, formázni, ragasztani és fúrni, tehát a munkavégzés különösen egyszerűnek nevezhető vele, azonban soha ne felejtsük el: ha gipszkartonnal dolgozunk, akkor mindig rendszerben kell gondolkoznunk.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak akkor lehet kellően esztétikus és hatékony a végeredmény, ha a gipszkarton szerelésekor megfelelő, direkt ezekhez a lapokhoz gyártott profilokat, élvédőket és dübeleket alkalmazunk. Ezek közül is a leginkább speciális kiegészítők a profilok!

Ismerjük meg a gipszkarton profilok fajtáit

Amint fentebb már többször is leírtuk, a gipszkarton profiloknak nagyon sokféle fajtájuk ismert, és egyáltalán nem véletlen, hogy különféle modulokat gyártanak, hiszen ezek nemcsak a kinézetüket, hanem a funkciójukat tekintve egyaránt különböznek egymástól. Ezért elengedhetetlen fontosságú, hogy megismerjük az egyes típusokat és pontosan tudjuk is, mire valók!

Mindent a gipszkarton profilok típusairól és felhasználásáról

UW és CW profilok

Az UW gipszkarton profilok jellemzően azok, amelyek vízszintesen képesek biztosítani az építőanyag megfelelő stabilitását. A mozaiknév első betűje leginkább a profil U-alakú kialakítására utal, míg a W a „wall”, tehát az angol „fal” kifejezés rövidítése akar lenni.

Ebből következik, hogy az UW – illetve a CW profil is – elsődlegesen falak esetében használható, legyen szó akár tégláról, akár Ytongról, akár más építőanyagból készült megoldásról.

Míg az UW esetében a vízszintes megoldások jöhetnek szóba, tehát például az álmennyezetek, a födémek vagy a padló esetén, addig a CW profilokat függőlegesen alkalmazzuk, így jó szolgálatot tehetnek előtétfalaknál.

Lényeges, hogy amennyiben ilyen profilokkal kezdtük el a munkát, akkor a falszerkezet teljes hosszában fontos lesz felszerelni őket, és mivel a kérdéses darabok könnyedén toldhatók, ezért bármilyen hosszúságban gondolkozhatunk velük.

A CW profilok érdekessége, hogy jellemzően az UW profilokba állítva funkcionálnak, tehát gyakorlatilag egyfajta oszlopként tudják megtartani oldalról a gipszkartont.

UD és CD profilok

A gipszkarton profilok másik típusa az UD és a CD, amelyek természetesen szintén többféle méretet jelölnek, nevük első betűje pedig itt is inkább a formavilágot állítja a középpontba. Különösen hatékony megoldások abban az esetben, ha mennyezetet szeretnénk kialakítani gipszkarton segítségével.

Az UD és a CD profilok leginkább a vázszerkezet kialakítására ideálisak. Az UD profilok például a meglévő falakon futtathatók körbe úgy, mint egy vázszerkezet – amivel nagyon könnyű lesz kialakítani a vízszintet –, majd a CD profilok ebbe illeszkednek bele, ezekhez rögzülnek hozzá és együttesen tudják majd a helyükön tartani a gipszkarton lapokat.

Itt fontos még beszélni az úgynevezett UA profilokról, amelyekre akkor van szükség, ha extrém terhelésről van szó. Ezek minden esetben keményebb, masszívabb megoldások, amennyiben tehát a gipszkarton fal nemcsak esztétikai funkciót töltene be, hanem más egyéb szerepet is szánnánk neki, akkor az UA profil lesz a megfelelő választás.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket