Ytong vásárlási tanácsadó

Új lakás építésekor vagy már meglévő ingatlan bővítésekor és felújításkor a tulajdonosok manapság rengeteg különféle építőanyag közül válogathatnak

A hagyományos téglák sokak számára annak ellenére sem jelentenek opciót, hogy rengeteg altípusuk ismert, hiszen egyre többen a természetes, könnyed és egyszerűen beépíthető megoldásokat keresik. Ehhez nyújt tökéletes alternatívát az Ytong tégla, mely maximálisan megfelel ezeknek az irányelveknek, mindemellett pedig még egy sor más előnyös tulajdonsággal is szolgál

Tartalomjegyzék:

Mi az az Ytong tégla?

Az Ytong tégla egy olyan speciális falazóblokk, mely komplett rendszerként önmagában is kimagasló hőszigetelési értékkel kecsegtet a pórusaiba zárt légkamrák miatt, miközben kifejezetten tömör, nagy teherbírással rendelkező megoldás. Kizárólag természetes alapanyagokból készül, méghozzá típustól függően gondosan megmunkált élekkel és sík oldalfalakkal, melyek lehetővé teszik, hogy rendkívül gyorsan, egyszerűen és költséghatékonyan beépíthető, illetve megmunkálható legyen. Rendkívül egyszerűen vágható és formázható, így bármilyen utólagos falszerkezeti munka – például vésés vagy fúrás – nagyon egyszerűen, felesleges roncsolás nélkül végrehajtható, jellemzően nincs szükség jelentős mértékű felületjavításokra

Nagy általánosságban az Ytong termékcsaládhoz nemcsak a mindenki által ismert pórusbeton termékek sorolhatók, hanem ma már a brand részeként megkülönböztetjük még

Az alábbiakban mindegyik terméktípus alapos ismertetésére sor kerül!

Az Ytong tégla általános jellemzői

 • Hang- és hőszigetelés: Az Ytong tégla kapcsán a leggyakrabban hangsúlyozott előny minden kétséget kizáróan a szigetelési érték, amivel kapcsolatban a hang- és hőszigetelést egyaránt kiemelhetjük. Ennek az oka, hogy ez a tömör építőanyag minden irányban egységesen kimagasló szigetelési értéket mutat, ellentétben a hagyományos kerámiatéglákkal, melyek csak kifelé képesek ezt garantálni, de olyan kimagasló hatást egyikkel sem érhetünk el, mint az Ytong téglával. Ezzel lényegesen csekélyebb például a hőhidak kialakulásának valószínűsége, miközben extra kültéri hőszigetelés nélkül is alacsonyan tartható otthonunk energiaszükséglete a hűtés és a fűtés tekintetében. Mérések igazolják továbbá, hogy ennek a téglatípusnak a hangszigetelési tényezője is kiválónak tekinthető megfelelő falvastagság esetén. Ezt leginkább anyagszerkezetének köszönheti, hiszen a tömör, aprócska légkamrákkal sűrített összetétel csökkenti a hangáramlási tényezőt, amit a hőszigetelő réteggel jellemzően inkább ronthatunk, mint javíthatunk, ezért is kényes téma, hogy szükséges-e szigetelni az ilyen téglatípusból készült falszerkezeteket.
 • Páraszabályozó tulajdonságok: A hőszigetelt téglafalak egyik legnagyobb problémája a páraszabályozó képesség lecsökkenése, ami azt jelenti, hogy a szerkezeten nem tud áthatolni a pára, ezért az gyakran még odabent kicsapódik, ami vizesedő, penészesedő falakat eredményez. Az Ytong esetében a páraszabályozás rendkívül természetes körülmények között zajlik, nincsenek hőhidak, nincs penészesedés, a beltéri komfort mindig a lehető legmagasabb szintet képviseli, nem véletlenül hasonlítják az ebből épült otthonok lakóklímáját az egykori vályogtéglából vagy egyszerű tömött vályogból készült ingatlanok utolérhetetlen tulajdonságaihoz.
 • Természetes alapanyagok: Sokak számára egyre fontosabb szempont manapság, hogy leendő lakóházuk a lehető legtöbb természetes anyagból épüljön fel. Ebből a szempontból az Ytong szintén kiváló választás, hiszen kizárólag a természetben előforduló alapanyagokból készül, ezáltal kvarchomok, mész és víz keverékéből áll össze, tehát gyakorlatilag egy mesterségesen készített kőzetről van szó, mely kísértetiesen nagy hasonlóságot mutat a hagyományos mészkővel. Ennek köszönhetően a kimagasló tartóssága mellett semmilyen káros hatást nem gyakorol sem az ott lakókra, sem a környezetére.
 • Kimagasló teherbírás: Általános tévhit az Ytong tégla kapcsán, hogy gyenge anyag, ezáltal nem alkalmas nagy terhek megtartására semmilyen formában sem. Ez óriási tévedés! A kérdéses téglatípus nemcsak beltéri válaszfalak, hanem teherhordó falszerkezetek építésére is tökéletesen alkalmas, miközben kifúrva, megfelelő dübelek alkalmazásával ugyanolyan tartósan rögzíthető a falra bármi, mint a tégla esetében. Teljesen mindegy, hogy a bojlert vagy egy lengőszekrényt szeretnénk felhelyezni, a tartósság tekintetében ugyanolyan értékekkel kecsegtet, mint bármelyik téglafal.
 • Tűzvédelem: Bár természetes összetevőkből készül, az Ytong tégla azonban ennek ellenére sem tartozik az éghető alapanyagok közé, ezért kimagasló tűzvédelmi tulajdonságokkal kecsegtet, de aki esetleg az értékvédelem miatt aggódik, annak sem kell kétségbe esnie, hiszen rendszerbe építve ez az építőelem sem gyengébb, mint a hagyományos kerámiatéglák.
 • Vízálló tulajdonság: A széleskörben alkalmazott téglatípusok többsége kapcsán nagy problémát okoz a vízállóság hiánya, ami azt jelenti, hogy egy nagyobb beázás esetén a téglafal maradandó károsodást szenvedhet, salétromosodás kezdődhet és a javítás jellemzően komoly összegeket emészt fel. Az Ytong tégla esetén ilyesmitől nem kell félnünk, hiszen nagyobb nedvesség mellett sem kell tartanunk az ilyen falszerkezetek sérülésétől, a blokkok nagyon hamar kiszáradnak, de alapvetően képtelenek arra, hogy jelentősebb vízmennyiséget felvegyenek, tehát a tartósság és az értékállóság tekintetében sem szenvednek csorbát.
 • Könnyebb önsúly: Szerkezeti sajátosságaiból fakadóan az Ytong tégla kifejezetten könnyű falazóblokknak tekinthető a hagyományos építőanyagokhoz mérten. Ennek köszönhetően lényegesen egyszerűbb vele dolgozni, különösen magasabb falszerkezetek és építmények esetében, amit egyszerű vághatósága fokoz, hiszen akár milliméter pontossággal beszabható a helyére, ha félsorokról vagy speciális építészeti megoldásokról van szó.

Az Ytong téglák és falazóelemek típusai

Az elmúlt években az Ytong termékkínálata jelentős bővülésen ment keresztül, aminek jóvoltából ma már nemcsak egyszerű téglák, hanem a legkülönfélébb kiegészítők is megtalálhatók hozzá a kínálatban, így bármilyen építészeti megoldáshoz találhatunk alternatívát annak érdekében, hogy kizárólag ilyen alapanyagból készült ingatlanok készülhessenek. Lássuk az egyes típusukat és általános jellemzőiket:

Falazóelemek(téglák)

A falazóelemek közé gyakorlatilag a klasszikus Ytong téglákat sorolhatjuk, melyek közül ma már szintén többféle változatot különböztethetünk meg egymástól, ezáltal beszélhetünk

Mindhárom típus ugyanolyan alapanyagból készült, így kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező falazóblokknak tekinthető akár belső-, akár homlokzati teherhordó falakhoz, de kisebb közösségi- vagy ipari épületek, illetve vázkitöltő falszerkezetek kialakításához egyaránt.

Ytong Classic

Ytong vásárlási tanácsadó

Mint neve is mutatja, az Ytong Classic a termékcsalád hagyományos tagja, melyet a legtöbb esetben alkalmaznak, hiszen kiváló ár-érték aránnyal kecsegtet, de a felhasználás függvényében gyakran használnak helyette inkább más alternatívákat. Leginkább falazáshoz ideális, itthon pedig négy mérettípusban kapható, melyek mindegyike 600mm hosszú, 200mm magas, valamint 200-250-300-375mm széles.

Ytong Forte

Ytong vásárlási tanácsadó

Az Ytong Forte a klasszikus változat nagyobb nyomószilárdságú, hővezetési tényezőjű és testsűrűségű tagja, mely ebből fakadóan rendkívül nagy teherbírással rendelkezik. Emiatt kitűnő választás nagyobb teherhordó falak kialakításához, de megfelelő szigetelés esetén még pincefalak is építhetők belőle. Nálunk kétféle típusa ismert, a 600mm hosszú, 200mm magas és 300mm széles változata mellett az 500x200x375mm-es verzió is gyakran alkalmazott – főleg, ha nagyobb terhelésről van szó.

Ytong Lambda

Ytong vásárlási tanácsadó

A termékkategórián belül az Ytong Lambda a legjobb hőszigetelési tulajdonsággal rendelkezik (U50 = 0,16 W/m2K), emiatt kitűnő választás lehet szinte bármilyen alacsony energiaigényű ingatlan felhúzásához, de nemcsak új építkezések, hanem felújítások esetén is ideális könnyű teherhordó falszerkezetek kialakításához. Összesen négyféle méret kapható belőle, így a 600mm hosszú, 200mm magas és 300/375mm széles változat mellett létezik 500x200x450/500 milliméteres paraméterekkel ellátott verziója is, melyek közül főként utóbbi kifejezetten tömör falrendszerek kivitelezését teszi lehetővé.

Ytong Start

Ytong vásárlási tanácsadó

Mivel az Ytong esetében rendkívül fontos a hőszigetelési érték, a gyártó csakhamar elkészítette a falazóblokkokhoz a Start termékcsaládot, melyek azt a célt szolgálják, hogy egyfajta megszakító elemként csökkenteni tudják a lábazat és a hagyományos Ytong tégla falszerkezetek közti hőhíd-hatást. Ennek megfelelően egy lábazatmegszakító elemről van szó, amit jellemzően a padlófödém vonalában alkalmaznak, hogy a falszerkezet ne tudja átvenni a lábazat évszaktól függő pozitív vagy negatív irányú hőmérsékletkülönbségét. Ezzel még tovább javítható egy épület energetikai értéke és hőszigetelő képessége. Az Ytong Start jelenleg két típusban létezik, mindkettő 600mm hosszúságú és 200mm magasságú, a szélesség tekintetében azonban 250 és 300 milliméteres változatot is kérhetünk.

Ytong válaszfal tégla

Ytong vásárlási tanácsadó

A felsoroltakon felül az Ytong falazóelemek közé soroljuk még az úgynevezett válaszfal téglákat is, melyek nevükhöz hűen azt a célt szolgálják, hogy egyszerűen tudjunk vékony, kis teherbírású falszerkezeteket felhúzni a lakáson belül. Ugyanolyan könnyen megmunkálhatók, mint nagyobb teherbírással rendelkező, hagyományos társaik. Többféle méretben kaphatók – akár 10, 12,5 vagy 15 centiméteres szélességben –, sima kialakításuk mellett pedig az egyszerűbb kapcsolódást elősegítendő, akár nútféderes típusban is elérhetők.

Áthidalók

Minden ingatlan építésekor vagy bővítésekor nagyon fontos a tartós falszerkezetek kialakításához, hogy megfelelő áthidalókkal biztosítsuk az ablak-, ajtó- és egyéb falnyílásokat. Mivel az Ytong téglához nem szerencsés hagyományos, kerámia téglából, illetve vasbetonból készült áthidalót alkalmazni az eltérő szerkezeti megoldások és hőszigetelési értékek miatt, ezért a gyártó külön elemeket rendszeresített saját rendszereihez.

Ytong teherhordó áthidaló (PSF)

Ytong vásárlási tanácsadó

Ide sorolható mindenekelőtt az Ytong teherhordó áthidaló (PSF), mely nevéhez hűen azt a célt szolgálja, hogy megfelelő átkötést adjon a teherhordó falszerkezetek nyílásaiban. Egy gyártósoron vasalt, nagy teherbírással rendelkező elemről van szó, melynél a beépítés kapcsán rendkívül fontos, hogy mindkét oldalon legalább 20 centiméter felfeküdjön a megfelelő tartás érdekében. Az áthidaló akkor nyeri el igazán teherbíró tulajdonságait, ha közvetlenül fölé teljes hosszúságban egy téglasor, úgynevezett nyomott öv kerül. Ha az áthidaló és a közvetlen kapcsolódási pontok között hézag található, azt mérettől függően a falszerkezethez hasonló Ytong téglával vagy habarccsal lehet kitölteni. Minden teherhordó áthidaló esetében méretre vágható a hosszúság, de a keresztmetszetet soha nem lehet csökkenteni. Kapható 12,5 centiméteres és 15 centiméteres változatban, mindkettő 0,16 W/mK lambda értékkel.

Ytong válaszfal áthidaló (PSN)

Ytong vásárlási tanácsadó

Amennyiben nem teherhordó falak áthidalásáról van szó, hanem egyszerű válaszfalakéról, akkor felesleges a költségesebb és erősebb vasalt típusú elemet választani, elegendő lehet az Ytong válaszfal áthidaló hozzá, melyet többféle méretben, kifejezetten úgy alkottak meg, hogy illeszkedjen a többi kapcsolódó elemhez. Jellemzően kétféle hosszúságban kapható, de a beépítés függvényében szabadon méretre vágható azzal a feltétellel, hogy minimális felfekvési hosszúsága mindkét oldalon legalább 10 centiméteres legyen. A válaszfal áthidalók szélessége egyébiránt szintén 10 centiméter, magasságban pedig 25 centiméter.

Ytong U zsaluelem

Ytong vásárlási tanácsadó

Noha zsaluelemként vannak számon tartva, valójában azonban az Ytong U termékcsalád azt a célt szolgálja, hogy úgynevezett bennmaradó zsaluként olyan helyeken lehessen velük áthidalókat kialakítani, ahol egyébként az előre gyártott áthidalások nem alkalmazhatók. Homlokzati-, azaz teherhordó- és térelválasztó falszerkezetek esetében egyaránt kiváló választás, segítségével ráadásul hőszigetelő elemek önthetők, ezáltal akár kisebb méretű, falba rejtett vasbeton pillérek vagy gerendák készítésére is jó megoldásnak bizonyulnak. Kizárólag ragasztott kivitelben kaphatók, és kétféle típusuk ismert, melyek eltérő méretkategóriát képviselnek. Az Ytong U Pu 20 600mm hosszú, 200mm magas és választhatóan 200/250/300 vagy 375mm széles. Az Ytong U Pu 40-es ezzel szemben 600mm-es hosszúsággal, 400mm-es magassággal, a szélesség terén pedig 250, 300 vagy 375mm-es értékekkel kérhető.

Ytong pallók

Ma már minden egyes Ytong-falszerkezettel ellátott ingatlanhoz lehetőségünk van a födémek tekintetében is ilyen alapanyagból készült szerkezetet építeni, hála

 • az Ytong DE födémpallónak;
 • az Ytong DA tetőpallónak;
 • valamint az Ytong WL falpallónak.

Az említett termékcsalád minden egyes típusa erőteljes vasalással lett kialakítva, ezáltal szinte bárhol alkalmazhatók, legyen szó egyszerű családi házakról, társasházakról, irodaházakról, de akár ipari épületekről vagy csarnokokról is. Az Ytong pallók annyira masszív kialakítású szerkezetek, hogy semmiféle extra vagy ideiglenes megtámasztásra nincs szükség a beépítésük során, miközben könnyű szerelhetőségük jóvoltából minden vasalással, betonozással vagy egyéb szerelési munkával járó folyamatok gyakorlatilag minimálisra csökkenthetők a segítségükkel. A termékekre nemcsak gyártáspontosság a jellemző, hanem mindemellett az eltérő szilárdsági osztályok is, melyek alapvetően meghatározzák szilárdságukat és felhasználhatóságukat. A termékek jellemzően szabványosított méretben kaphatók, így mindegyikük 6 méteres hosszúsággal és 62,5 centiméteres szélességgel rendelkezik.

Ytong kiegészítő elemek

A tökéletes és homogén kialakítású falszerkezetek érdekében az Ytong téglákhoz a legkülönfélébb kiegészítő elemek is elérhetők, melyek megkönnyítik, gyakran leegyszerűsítik a munkafolyamatokat. Ilyen kiegészítő elemek a következők:

Ytong Pef előfalazó lapok

Az Ytong Pef előfalazó lapok azt a célt szolgálják, hogy vágás és minden egyéb fúrás-faragás nélkül segítsenek eltakarni például a falon kívül felszerelt vezetékeket, de ideális választás akkor is, ha például fürdőkádakat, zuhanyzókat, kandallókat kell beépíteni, netán más belsőépítészeti megoldásra van szükségünk. Jellemzően annyira vékony kialakításúak, hogy válaszfalként nem alkalmazhatók, de éppen a méretbéli sajátosságuknak köszönhetik könnyed beépíthetőségüket. Az úgynevezett Ytong Pef előfalazó lapokat kétféle típusban érhetjük el. A Pef 50-es 600mm hosszú, 200mm magas és mindössze 50mm széles, míg a Pef 75-ös ugyanilyen paraméterekkel rendelkezik, de szélessége már 75mm-es.

Ytong Pfe furatos elemek

Amennyiben Ytong falazatokban szeretnénk különféle rejtett pilléreket vagy gépészeti leállásokat, esetleg valamilyen csőkivezetéseket létesíteni, akkor nincs szükség a téglák vésésére és fúrására, hiszen a gyártó kínálatában találhatunk speciális furatos elemeket, melyek között alapvetően két típust különböztethetünk meg egymástól, a Pfe P2-es elemeket és a Pfe P4-es elemeket, melyek közül előbbiek az Ytong Classic, előbbiek pedig az Ytong Forte falszerkezetekhez valók. A Pfe P2-es típus 600x200x300/375mm-es kiterjedéssel kapható, méghozzá 200 vagy 240mm-es furatátmérővel, míg a Pfe P4-es változat 600x200x300 vagy 500x200x375mm-es méretekkel, de szabvány szerint ugyanúgy 200 vagy 240mm-es furatokkal.

Ytong habarcsok

Mivel egy speciális falazóblokkról beszélünk, ezért természetesen az Ytong téglák és egyéb elemek beépítéséhez egyaránt olyan habarcsokra van szükség, melyek kiszolgálják az építőanyagok igényeit. Ez azért fontos, mert csak ezekkel a habarcstípusokkal lehet kellően precízen és alaposan dolgozni ahhoz, hogy tartós, esztétikus, mindemellett pedig a főbb tulajdonságok tekintetében egyaránt helytálló falrendszerek szülessenek.

Ytong vékonyágyazatú habarcs

A legfontosabb habarcstípusnak tekinthető, ha az Ytong tégla beépítéséről van szó. A vékonyágyazatú falazóhabarcsot direkt a gyártó termékéhez igazították, ezáltal rendkívül vékonyan lehet dolgozni vele úgy, hogy mellette nagy tapadást és szilárdságot kínál. A száradás után a téglához hasonlóan fehéres árnyalatú habarcs segítségével teherhordó- és válaszfalak egyaránt kialakíthatók, de más esetben – például vázkitöltő rendszerek mellé – egyaránt jó választás, legyen szó akár sima-, akár nútféderes elemekről. Mint a legtöbb falazóhabarcsnál, úgy az Ytong termékek kapcsán is követni kell a gyártó által meghatározott pontokat mind a bekeverés, mind az alkalmazás esetén, és rendkívül fontos az alkalmazás során elkerülni a téli időszakokat, ezáltal csak +5 Celsius fokos hőmérséklet felett alkalmazni, mert kötésgyorsító alkalmazása ennél a habarcstípusnál nem ajánlott.

Ytong beltéri vakolat

Míg kültéri borítás esetén jellemzően a szabványt kell követni az építkezéskor, az Ytong falak beltéri vakolatának kialakításakor direkt ehhez kifejlesztett habarcstípust érdemes alkalmazni. Ez egy zsákos formában kapható, részben mészből, részben cementből készült, vékonyan felhordható, kifejezetten kézi vakolásra alkalmazható burkolat, mely nagyon könnyedén simítható, különlegessége pedig, hogy az Ytong téglára felhordva nincs szükség alapozásra. Annyira finomszemcsés megoldás, hogy akár végleges felületet is képezhetünk belőle, de lényeges, hogy eltérő anyagú falszerkezeteknél vagy gépészeti hornyoknál mindig alkalmazzunk vakolaterősítő hálót. Kötésgyorsító használata nem ajánlott, így alkalmazásakor igyekezzünk legalább +5 Celsius fokban felhordani a vakolatot.

Az Ytong tégla beépítéséhez szükséges szerszámok

Különleges alapanyagának köszönhetően az Ytong tégla beépítéséhez természetesen speciális szerszámokra van szükségünk, melyek között nyilvánvalóan találhatunk helyettesíthető alternatívákat, illetve olyan termékeket is, melyek nyilvánvalóan csak akkor kellenek nekünk, ha gyakran dolgozunk ezzel az építőanyaggal.

Falazáskor például elengedhetetlen, hogy vágjuk az Ytong téglát, így ehhez találhatunk speciális fogazású kézifűrészt, de léteznek nagyobb gépek, melyek sokkal egyszerűbb, pontosabb és gyorsabb vágást kínálnak akár nagyobb mennyiség, illetve hosszanti irány mellett is. Mivel a vágásnak maradhatnak nyomai, ezért ezt az építőanyagot könnyedén lehet csiszolni, így a sarkokon például használhatunk speciális csiszolófát, nagyobb egyenetlenségek esetén pedig fűrészfogas csiszolót.

Mivel az Ytong téglák pontos illeszkedése rendkívül fontos, ezért lényeges ezen a téren is beszerezni hozzá a szükséges kiegészítőket. Léteznek például speciális habarcsterítő kanalak és szánkók melyek biztosítják, hogy kellően vékonyan és egyenletesen tudjuk elteríteni a szükséges ragasztót az elemek között. A zömök téglatesteket természetesen fontos minimálisan a helyükre döngölni, hogy mindenhová eljusson a habarcs, amihez lényeges eszköz lesz majd egy gumikalapács.

Ezen felül jellemzően más téglafalakhoz is szükséges eszközöket kell még beszereznünk ahhoz, hogy az Ytong téglával tudjunk dolgozni. Derékszögek, sarokvésők, kézi horonyhúzók, speciális fúrók, kőműveskanalak, vödrök és egyéb szakmaspecifikus kiegészítők szükségesek ahhoz, hogy szakszerű, esztétikus és tartós szerkezetek készülhessenek ebből az építőanyagból.

Az Ytong tégla ára, súlya és méretei

Mint fentebb már elhangzott, az Ytong téglából készült lakás falszerkezetei annyira homogén tulajdonságokkal rendelkeznek, hogy télen és nyáron egyaránt kimagasló komfortot, kellemes hőérzetet kínálnak a lakók számára. Ezt a tulajdonságot a téglák belsejébe zárt apró légbuborékok és pórusok biztosítják, valamint a természetes összetevők, illetve a speciális préselési eljárás.

Az Ytong tégla ára

A költségek tekintetében az Ytong tégla egy ma már mindenkinek elérhető árú építőanyag. A hagyományos kerámiatéglákhoz viszonyítva – ahol szintén több szintet különíthetünk el egymástól – nagyjából a középkategóriát képviselik. Felhasználási mód függvényében értelemszerűen fontos lehet mindig a legjobbra törekedni, ezáltal ha egy közel nulla energiafelhasználású épületet szeretnénk építeni, ahhoz legalább 50 centiméter szélességű Ytong Lambda téglára lesz szükségünk, aminek az ára az említett végpontok között félúton helyezkedik el.

Mivel az Ytong tégla szabványosított építőanyag, ezért árcéduláját rendszerint típusai, ezáltal méretei és tulajdonságai határozzák meg a leginkább. A kiválasztáskor fontos figyelembe venni, hogy hosszabb távon megtérülő befektetésként tekinthetünk rájuk, miközben extra homlokzati hőszigetelést sem mindig igényelnek, így tévhit, hogy a hagyományos tégla gyakran olcsóbb, mint az Ytong.

Az Ytong tégla méretei

A legtöbb Ytong téglára jellemző az egyszerű összeépíthetőség, amit a kérdéses falazóanyag leginkább annak köszönhet, hogy főként a hosszúság és a magasság tekintetében közel ugyanolyan kiterjedéssel rendelkezik. Ennek megfelelően az Ytong Lambda, az Ytong Classic és az Ytong Forte tégla méretei minden esetben 20 centiméter magasságúak, a hosszúságuk pedig a legtöbbször 60 centiméter, de a Lambda és a Forte is rendelkezik 50 centiméteres változatokkal speciális helyigényű falszerkezetekhez. Az Ytong tégla méretei kapcsán a szélesség módosul minden egyes terméktípusnál, így 20 centimétertől 50 centiméterig bezárólag minden igényt kielégítő nagyságban számolhatunk velük, legyen szó akár fogóhornyos (GT), akár nútféderes és fogóhornyos (NF+GT) típusokról.

Az Ytong tégla súlya

Jellemzően az Ytong tégla legnagyobb előnyei között szokták számon tartani, hogy a falazóelemek rendkívül könnyű önsúllyal rendelkeznek, ezáltal egyszerű őket szállítani, könnyű velük dolgozni. A falazóelemek általában 16 és 31 kilogramm közötti súlyvariánsokkal rendelkeznek, amit természetesen típusaik és méreteik határoznak meg, ezáltal értelemszerűen az alsóbb határokat leginkább a 20-25-30 centiméter széles változatok képviselik, míg a súlyosabb darabok a 37-50 centiméter széles változatok közül kerülnek ki.

Mi az a Silka tégla?

A Silka tégla az Ytonghoz hasonlóan egy természetes alapanyagokból álló építőanyag, mely a hagyományos mészhomokon alapul. Kizárólag mészből, homokból és vízből készül, kimagasló szilárdságának köszönhetően pedig rendkívül közkedveltnek tekinthető. Elkészítésekor a három alapvető alapanyagot összekeverik egymással, majd nagy nyomás alatt formázzák, végül pedig gőzzel szilárdítják, aminek jóvoltából rendkívül tartós, masszív és nagy teherbírású eredmény születik. Kifejezetten nagyméretű téglatípusról beszélünk, mely létezik nútféderes és úgynevezett fogóhornyos kialakításban is, aminek jóvoltából sokkal egyszerűbb és előnyösebb építéstechnikai megoldások valósíthatók meg, előbbi esetben például elegendő lehet csak a tégla alsó és felső rétegében habarcsot tömöríteni, az állóhézagok azonban üresen hagyhatók, amivel rengeteg kötőanyagot megspórolhatunk.

A Silka tégla általános jellemzői

 • Természetes összetevők: A Silka tégla ugyanúgy természetes alapanyagokból, kvarchomokból, mészből és vízből áll, mint az Ytong. Ennek köszönhetően teljes mértékben környezetbarát rendszerek, megfelelnek az összes kapcsolódó tanúsítványnak, nem véletlenül kapták meg a „Környezetbarát termék” minősítést is. Ennek az oka, hogy minden alapanyag nagy mennyiségben, szinte kimeríthetetlen mértékben van jelen a természetben, előállítása tehát nem befolyásolja negatívan a környezetet.
 • Tradicionális megoldás: Sokan újdonságnak gondolják, de a mészkőhomok téglák Magyarországon, de főként Budapesten tradicionális építőanyagnak tekinthetők, ezáltal évszázados múltra tekint vissza az alkalmazásuk. Mivel környezetbarát megoldás, ezért manapság egyre nagyobb kereslet van rájuk, noha elsődlegesen kitűnő akusztikai tulajdonságai miatt választják gyakran.
 • Hőkiegyenlítő tulajdonság: Bár az Ytong téglához mérten a hőszigetelő tulajdonságai elhanyagolhatók – hiszen egy nagy súllyal és tömörséggel rendelkező falszerkezetről van szó –, azonban éppen ennek a tulajdonságnak köszönhetően jelentős előnyt biztosít a nagy nyári melegben, amikor védelmet ad a túlmelegedéssel szemben, miközben segít kiegyenlíteni a nappali és az éjszakai hőmérsékletek közti különbségeket.
 • Hangszigetelő képesség: A Silka termékek legnagyobb előnye minden kétséget kizáróan a kiváló hangszigetelés, ezáltal olyan magas szintű hanggátló tulajdonságokkal bír egy ilyen építőanyagból készült falszerkezet, hogy az alapvetően befolyásolja a lakókomfortot. Emiatt gyakran választják például társasházaknál, lakáselválasztó falaknál, de nagy kültéri zajszinttel rendelkező régiókban, például forgalmas utak vagy ipari parkok közelében.
 • Kimagasló tűzállóság: A modern építészetben rendkívül lényegesnek tekinthető, hogy természetes és egyben tűzálló anyagokból épüljön fel egy ingatlan. A Silka téglák mindkét szempontnak tökéletesen megfelelnek, hiszen segítségükkel egy éghetetlen, teljesen tűzálló szerkezetet húzhatunk fel, mely minden tekintetben rendkívüli tartóssággal kecsegtet.

A Silka téglák és falazóelemek típusai

Noha az Ytong-hoz mérten a Silka egy friss termékcsaládnak nevezhető, azonban így is megtalálható majdnem minden olyan kategória, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy teljesen homogén felületek születhessenek a segítségével. Természetesen bizonyos megoldásokat, így például az áthidalókat az Ytongtól is kölcsönözhetjük hozzá építkezéskor, de az alapvető elemeket mind mészhomokból alakíthatjuk ki.

Falazóelemek (téglák)

A téglák tekintetében a Silka három különböző típusú terméket kínál építkezéshez, melyek a méret, a nyomószilárdság és a testsűrűség mellett a léghanggátlás terén is különbözhetnek egymástól. Segítségükkel lehetőségünk nyílik környezetbarát ingatlanokat építeni, miközben alkalmasak vázkitöltés mellett beltéri- és kültéri teherhordó falazatok felhúzására is. Legnagyobb előnyök a kimagasló testsűrűségből fakadó hangszigetelés, így sok esetben csak bizonyos oldalak – például egyes helyiségeket, vagy lakásokat elválasztó falak – felhúzásához használják őket.

Mindegyik Silka tégla gondos és minőségi kialakítással, nútféderes vagy fogóhornyos változatban is kapható. A Silka HM 200 333x199x200mm-es kiterjedések mellett 19,5N/mm2 nyomószilárdságot, 1610-1800kg/m3 testsűrűséget és 56dB léghanggátlást kínál, míg a Silka HM 250 ezt 248x199x250mm-es méretekkel, 23 N/mm2 nyomószilárdsággal, 1810-2000kg/m3 testsűrűséggel garantálja – ugyanúgy 56dB-es léghanggátlás társaságában.

A kapcsolódó falazóelemek közül a Silka HML 300-as jelenti a legmagasabb szintet, mely egy igazi óriás, ezáltal 333mm-es hosszúsággal, 199mm-es magassággal és 300mm-es szélességgel rendelkezik minden darabja, az 57dB-es léghanggátló tulajdonságok mellett pedig 17,5N/mm2 a nyomószilárdsága, míg sűrűsége 1410-1600kg/m3 közé esik.

Silka válaszfal elemek

Az előnyös helykihasználásból fakadóan a Silka gondoskodott róla, hogy a hagyományos, akár 30 centiméteres szélességgel rendelkező falazóelemek helyett a beltéri építkezéshez sokkal keskenyebb kialakítású válaszfal elemeket biztosítson. Ezek ugyanúgy mészhomokból vannak, mint a nagyobb társak, környezetbarát és tűzálló megoldást kínálnak, kimagasló akusztikai- és mechanikai ellenállással rendelkeznek, teherhordó falakhoz azonban nem alkalmazhatók. A gyártó jelenleg összesen három típusban kínálja termékeit, melyek nútféderes vagy fogóhornyos kialakítással rendelkeznek az egyszerűbb építés érdekében.

Ytong vásárlási tanácsadó

A termékcsalád legkisebb tagja a Silka HM 100, mely 333mm hosszúsággal, 199mm magassággal és 100mm szélességgel rendelkezik, méghozzá 45dB-es léghanggátlás mellett. A nagyobb testvére a Silka HMLF 100, mely egyedül a magasság terén különbözik – 20 helyett 25 centiméter –, valamint fózolt kialakításában, mely lehetővé teszi, hogy vakolás nélküli, tehát látható felülettel rendelkező válaszfalak készüljenek belőle. A terméktípusok közül a Silka HM 150 a legnagyobb, ez a típus 333x199x150mm-es kiterjedéssel rendelkezik, méghozzá 19N/mm2-es nyomószilárdság, 1810-2000kg/m3 testsűrűség, valamint 52dB-es léghanggátlás mellett.

Silka burkoló téglák

Ytong vásárlási tanácsadó

A speciális mészhomok anyagösszetétel nemcsak tartósságot és kimagasló hangszigetelési értéket, de mindemellett már önmagában látványos, bizonyos tekintetben rusztikus kialakítást ad a Silka tégláknak. Emiatt a gyártó elkészítette speciális burkolótégláit abból az apropóból, hogy segítségükkel kéthéjú homlokzati-, vagy egyhéjú látható falszerkezetek (például kerítések, díszfalak vagy lábazatok) borításaként funkcionáljanak. Jellemzően fehér színnel rendelkeznek, felületük pedig vagy természetesen egyenetlen vagy csiszoltan sima. Ezt az eltérő terméknevek is jelzik, így a Silka V120 a sima, a Silka VF120 a fózolt, a Silka VR120 pedig a rusztikus felületű burkolótégla.

Silka habarcsok

Akárcsak az Ytong termékekhez, úgy természetesen a Silka speciális falazóblokkjainál is szükségünk van speciális habarcsra ahhoz, hogy makulátlan tartósságú kötés születhessen a téglák között. Kifejezetten ebből a célból készült a Silka vékonyágyazatú habarcs, mely komplett rendszerekhez megálmodott, kimagasló szilárdságú, vékony rétegben alkalmazható, a téglához hasonló, szürkés árnyalatú alapanyag. Ideális választás teherhordó- és válaszfalak építéséhez egyaránt, használatával mindig nagy szilárdságú építmények létesíthetők. Ez a habarcstípus alkalmazható természetesen a speciális burkoló téglák ragasztásához is. Mivel fagyálló alkalmazása nem javasolt hozzá, a falazási munkálatokat érdemes mindig +5 Celsius fokos hőmérséklet fölötti időszakokra időzíteni.

Mi az az Ytong Multipor hőszigetelő lap?

Noha az Ytong téglák kifejezetten magas hőszigetelési értékkel rendelkeznek, az ilyen vagy más alapanyagból készült falrendszerek utólagos burkolásához a gyártó megalkotta a Multipor név alatt ismert hőszigetelő lapokat. Ezek speciális ásványi szerkezettel rendelkeznek, melyek tökéletesen alkalmasak bármilyen kültéri homlokzat hőszigeteléséhez, különlegességüket pedig az adja, hogy beltéri alkalmazásra egyaránt alkalmasak – külön párazáró réteg nélkül –, de gyakran választják olyan födémszerkezetekhez, így pincékhez vagy mélygarázsokhoz, melyek jellemzően alulról hűlnek, és ezzel negatívan befolyásolják a kapcsolódó lakás belső komfortját és általános hőmérsékletét.

Az Ytong Multipor hőszigetelő lap általános jellemzői

 • Ásványi alapanyag: Az Ytong Multipor hőszigetelő lap legnagyobb előnyét az ásványi kristályszerkezet adja. Legfontosabb összetevője a teljes egészében természetes kalcium-hidroszilikát, valamint az úgynevezett tobermorit, mely már az ókori rómaiak betonépítményeit is elpusztíthatatlanná tette. A lapok semmilyen szálas anyagot sem tartalmaznak, ezáltal kimagasló tömörséggel biztosítanak nagyon jó hőszigetelő-értéket. Ezt rendkívül körültekintő gyártási folyamatokkal érik el, aminek részeként a homokot például a gyártás során teljesen megőrölik, hogy ezzel is tovább csökkentsék a szemcseméretet.
 • Környezetkímélő jelleg: A legtöbb Ytong-termékhez hasonlóan a Multipor is kizárólag természetes alapanyagokból készül, így gyakorlatilag csak mész, homok, cement és víz adják a legjavát. Sem a gyártáskor, sem a felhasználáskor nincs melléktermék, előállításához kevés energia szükségeltetik, így egyáltalán nem terheli a környezetet.
 • Kimagasló hang- és hőszigetelő érték: Mivel hőszigetelő lapokról beszélünk, ezért nyilvánvaló, hogy az Ytong Multipor ezen a téren kimagasló tulajdonságokat képes felvonultatni. Ezt leginkább a bennük megtalálható milliónyi apró légbuboréknak köszönheti, amit a legjobb hőszigetelőként ismerünk. Ebből kifolyólag a Multiporos szigetelőrendszerek rendkívül alacsony hővezetési tulajdonságokkal rendelkeznek, és alkalmazhatók akár belső szigetelésre is. Ezen felül az anyag akusztikai értéke egyaránt nagyon magas, egyáltalán nem rontja a homlokzat hangszigetelési tulajdonságait, kültéri- és beltéri alkalmazás esetén inkább egyaránt javítja ezt az értéket.
 • Kiváló páraáteresztő tulajdonság: Akár külső-, akár belső szigetelőrendszerként alkalmazzuk, az Ytong Multipor termékek kimagasló páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkeznek a beépítés után is, aminek köszönhetően nem kell tartanunk a falak vizesedésétől, penészesedésétől és károsodásától. A kérdéses tulajdonság eléréséhez rendkívül lényeges, hogy a szigetelendő falakon mindig a hozzávaló ragasztóhabarccsal dolgozzunk, ezzel elkerülve, hogy légrések alakuljanak ki a lapok és a falfelületek között, ami hőhidak kialakulásához vezethet és csökkentheti a páraáteresztő képességet.
 • Tűzállóság: A legtöbb hőszigetelő laphoz hasonlóan az Ytong Multipor sem éghető anyag, tűz esetén semmilyen káros gázok nem szabadulnak fel belőle, így az A1-es tűzvédelmi osztályba sorolják. Ez kültéri és beltéri használat esetén egyaránt kiemelkedően nagy előnyt jelenthet.
 • Víztaszítás: Impregnált kialakításának köszönhetően a Multipor nemcsak a tűznek, hanem a víznek is képes ellenállni. Más hőszigetelő rendszerekkel ellentétben ezek a hőszigetelő lapok még nagyobb beázás esetén sem sérülnek, ragasztásuk nem enged el, szigetelőértékük nem csökken, míg más termékeknél az ilyen problémák jellemzően a teljes rendszer cseréjét eredményezik.
 • Kártevőálló kialakítás: Nagyon sok hőszigetelő-rendszer kapcsán jelent problémát, hogy a kártevők megrágják vagy egyszerűen lyukat fúrnak a lapokba. Az Ytong az ásványi alapanyagoknak köszönhetően annyira tömör, hogy kikezdhetetlen a kártevők számára, ezáltal nem lyukasztják ki a madarak, illetve nem költöznek bele egerek, patkányok vagy bogarak.
 • Egyszerű kivitelezés: Óriási előnyük a Multipor lapoknak, hogy rendkívül könnyedén formázhatók, akár egyetlen kézifűrésszel méretre szabhatók és kivághatók, hogy szükség esetén a lehető legprecízebb formában lehessen alkalmazni őket. Emiatt nagyon kevés hulladékkal jár az alkalmazásuk, hiszen speciális eszközökkel még csővezetékek, a kapcsolók és az egyéb bekötések vagy nyílások helye is egyszerűen kimarható belőlük.

Ytong Multipor termékek

Mivel egy komplett hőszigetelő rendszerről beszélünk, az Ytong Multipor termékcsalád keretein belül minden szükséges alapanyagot megtalálhatunk ahhoz, hogy szinte bármilyen ingatlan szigetelése kiépíthető legyen.

Ytong Multipor hőszigetelő lapok

A Multipor hőszigetelő lapok minden kapcsolódó rendszer alapvető burkolatának tekinthetők, melyek ásványi anyagtulajdonságaiknak köszönhetően kültéri és beltéri kialakítás esetén egyaránt kimagasló hatékonysággal alkalmazhatók. A leggyakrabban homlokzatok, homlokzati falszerkezetek esetén kerülnek felhasználásra. Beltéri szigeteléskor különleges tulajdonságaiknak köszönhetően nagyszerű megoldást jelentenek szinte bármilyen falszerkezet hőszigetelő képességének javításában akkor, ha az külsőleg valamiért nem valósulhat meg, legyen szó akár kültéri korlátozásokról, akár műemlék jellegű épületekről vagy éppen helyhiányról.

A kültéri hőszigetelés esetén ugyanúgy alkalmazandó, mint bármelyik hasonló típusú szigetelőlemez, de emellett előnyösen használható pincék, mélygarázsok, folyosók, valamint különféle átjárók szigetelésére is. Minden esetben esztétikus, illetve rendkívül tartós alternatívát jelent, miközben a biztonság tekintetében sem szenved hiányt, hiszen tűzálló tulajdonságokkal büszkélkedhet.

Szabványtermékről lévén szó, az Ytong Multipor hőszigetelő lapok 600mm-es hosszúságban és 500mm-es szélességben kaphatók, de vastagságuk rendkívül változatos, ezáltal 50 és 300mm között számolhatunk vele terméktípustól függően. A műszaki adatok tekintetében a Multipor hőszigetelő lapok 115kg/m3 testsűrűséggel, 300kPa nyomószilárdsággal és 0,042W/mK hővezetési tényezővel rendelkeznek, méghozzá µ=3 páradiffúziós ellenállás mellett.

Ytong Multipor ragasztó- és ágyazóhabarcs

Minden hőszigetelő rendszer lelke a megfelelő minőségű ragasztó, illetve a megfelelő minőségű ragasztás. Mint ahogyan az EPS vagy a kőzetgyapot lemezekhez sem lehet bármilyen alapanyagot alkalmazni ebből a célból, úgy természetesen az Ytong Multiporhoz is készült speciális ragasztó- és ágyazóhabarcs. Erre azért volt szükség, mert mind külső-, mind belső oldali hőszigeteléshez elengedhetetlen a nagy rugalmasság mellett a páraáteresztő tulajdonság, amit csak ez a speciális, gyárilag előkevert zsákos anyag tud biztosítani a lapoknak.

A ragasztót jellemzően mindig a hőszigetelés helyszínén, rögtön a felhasználás előtt kell kikeverni, amihez jellemzően csak vödörre, egy keverőgépre, valamint a zsákos anyagon előírt mennyiségű vízre lesz szükségünk. A felvitel során rendkívül lényeges, hogy az alapfelület megfelelő előkészítést kapjon, de legalábbis ne legyen rajta semmilyen por vagy szennyeződés, ezen felül pedig a szilárdság tekintetében se találhassunk benne kivetnivalót. A szigetelőlemezek felhordása előtt tehát mindig meg kell tisztítani a falfelületeket, kitölteni a lyukakat, az egyenetlenségeket és így tovább.

A lapok felragasztása jellemzően ugyanúgy zajlik, mint más hőszigetelő rendszerek esetében. A megfelelően bekevert habarcsot így fogazott simítóval egyenletesen elosztva felvisszük a Multipor lap egyik oldalára nagyjából 1 centiméteres vastagságban, majd a ragasztós felületével a kijelölt falszerkezethez nyomjuk. Mindig úgy kell dolgozni, hogy az egymás mellé kerülő lapok közé soha ne kerüljön habarcs. A felhelyezett lapokat jellemzően 24 órán át száradni hagyjuk, és csak utána következhet a többi munkafolyamat. Belső oldali alkalmazás esetén a Multipor minden oldalról bevonható ragasztóhabarccsal, amivel csiszolás vagy glettelés után azonnal festhető felületet kapunk.

Az ágyazó habarcsot az előkészítés után 2 órán belül fel kell használni, amihez jellemzően a +5 és +25 Celsius fok közti hőmérsékletek a leginkább megfelelőek. A zsákos Multipor ragasztó 20 kilogrammos kiszerelésben kapható, melynek bekeveréséhez 8 liter tiszta vízre van szükség.

Alkalmazható az Ytong és a Silka falazóelemeivel is, aminek köszönhetően olyan kimagasló hőtechnikai tulajdonságokkal ellátott falszerkezetek valósíthatók meg a Multipor segítségével, hogy az még a passzívházak rendkívül szigorú előírásainak is megfelelnek. Ez a kombináció kimagasló hőszigetelő- és páraáteresztő tulajdonságokkal büszkélkedő falszerkezetek kialakítására ad lehetőséget, méghozzá teljes egészében környezetbarát, illetve tűzálló formában.

Munka az Ytong téglával

Az alapok tekintetében az Ytong téglával való munka erőteljes hasonlóságot mutat a hagyományos kerámiatéglák esetében ismert, illetve alkalmazott módszerekkel, azonban akadnak apró, de annál fontosabb különbségek. Az alábbiakban minden fontos részletre kitérünk!

Előkészületek

Rendkívül lényeges még az egyszerű válaszfalak esetén is – de a teherhordó falak terén határozottan –, hogy ellenőrizzük az alapozás, illetve az aljzat állapotát, geometriai tulajdonságait, vagyis azt, hogy a szerkezet megfelelően stabil legyen, illetve a vízszint tekintetében se találhassunk benne kivetnivalót. Probléma esetén habarccsal némileg tudunk korrigálni, azonban nagyobb eltérések esetén kőműves bevonására lesz szükségünk.

Nagyon lényeges, hogy a falszerkezeteket mindig a tervrajzokhoz, illetve a körülményekhez igazítva, kimagasló pontossággal jelöljük ki. Ez azért lényeges, mert amennyiben a legelső téglasor letétele problémás lesz, akkor az egész falszerkezet veszít a tartósságából és az esztétikai értékéből, később pedig súlyos problémákat okozhat a lakók számára. Lényeges a pontos illeszkedés mellett az, hogy precízen beállítsuk a sarkokat, illetve a nyílástengelyeket egyaránt.

Kötéstípusok a habarcsvastagság tükrében

Bár pontos és egyenletes formavilággal rendelkezik, az Ytong téglával kifejezetten sokféle kötéstípusban tudunk dolgozni a habarcsvastagság tekintetében. A klasszikus téglakötéseket el lehet felejteni – ez ma már a nagy kerámiatéglák esetében sem jellemző –, a fuga- és habarcsvastagság azonban olyan alapszabály minden Ytong falszerkezet esetén, amit lényeges lesz szem előtt tartani. Ezen a téren három sztenderdet különböztethetünk meg egymástól:

Vékonyfugás kialakítás

A vékonyfugás kialakításnak azt nevezzük, amikor az Ytong téglák közti habarcsvastagság nem haladja meg a 3 millimétert. Ezt a megoldást akkor kell követnünk, amikor olyan falszerkezetek felépítésére van szükség, melyek nagy teherbírással rendelkeznek, esetleg vázkitöltésről van szó, netán olyan felületeket szeretnénk elérni, melyeket később nem akarunk vakolni vagy festeni, hiszen ilyenkor az építőelemek úgy néznek ki, mintha esztétikusan egymásra ültek volna. Nagyon fontos, hogy ez a kialakítási forma kizárólag a nútféderes Ytong téglákkal alkalmazható, a munkához pedig mindig vékonyágyazatú habarcsot kell használnunk.

Ennél a kialakítási megoldásnál a legfontosabb, hogy pontosan indítsuk a kezdősort, hiszen a későbbiekben nem tudunk millimétereket csalni a fugákkal, azok szemernyi hibalehetőséget sem tűrnek el. A téglák összedolgozásakor ügyeljünk arra, hogy felületük portalan legyen, a ragasztóanyag felvitelét pedig mindig speciális habarcsterítővel, lehetőleg szánkóval húzzuk végig a felületen, ami garantálja a teljesen egyenletes elosztást. A mindössze 3 milliméteres fugatávolságok drasztikusan csökkentik a falazatba bevitt nedvességet az építkezés során, ezzel gyorsabb kötés és jobb teherbírás lesz a végeredmény.

Hőszigetelő fugás kialakítás

Amikor hőszigetelő fugás kialakításról beszélünk, akkor az Ytong téglák közé bedolgozott habarcs vastagsága nem haladhatja meg az 5 millimétert. Többnyire ezt nevezzük a legáltalánosabb kialakítási formának. Ilyen esetekben speciális hőszigetelő habarcs alkalmazása szükséges a kötéshez annak érdekében, hogy a hővezetési tényező megegyezzen a falazóblokkok esetében mért tulajdonságokkal. A kezdősor lerakásakor itt is rendkívül lényeges lesz a pontosság, a falazás folyamán ugyanis csak minimálisan tudjuk korrigálni az elején elkövetett hibákat, azt is többnyire csak a hőszigetelési tulajdonság kárára.

Hagyományos fugás kialakítás

Hagyományos fugás kialakításnak nevezzük az Ytong téglák esetében azt, amikor az építőelemek közé a kerámiatégláknál is alkalmazott 1 centiméteres fugavastagságban falazunk. Ez a megoldás ritkán tekinthető szabvány, teherhordó falaknál soha nem szabad élni vele, de egyszerűbb épületeknél, netán saját építés esetén, főként válaszfalaknál elfogadható, pláne azért, mert egyszerű kőműveskanállal, szemmértékkel is kialakítható, illetve tartható.

Falazás az Ytong téglával

Ha Ytong téglából szeretnénk falat építeni, ahhoz be kell tartanunk a szükséges alapszabályokat, illetve a megfelelő szabványok alkalmazására is törekednünk kell. A tényleges folyamat ugyanúgy zajlik, mint a kerámiatégláknál, tehát soros kötést alkalmazva, előre felhordott habarcsrétegbe kerülnek a téglák, melyeket mindig eltolásban kell alkalmaznunk úgy, hogy jellemzően falközépen helyezkedjen el a toldás. Ez az Ytong könnyű vághatóságának köszönhetően kifejezetten egyszerű lehet a megfelelő szerszámok alkalmazásával.

Mint bármilyen más tégla, úgy az Ytong esetén is az épület sarkainál és nyílásainál indítjuk el a leendő falszerkezetek felhúzását, méghozzá gondosan ügyelve arra, hogy betartsuk a 12,5 centiméteres elemkötéseket, vagyis legalább ennyit egymásba kell lógniuk az egyes blokkoknak. Ilyen eltolás esetén biztosított, hogy a falszerkezet az egymást megfogó elemeknek hála kiemelkedően masszív lesz a kötés után. A megfelelő falmagasság elérését követően a födém fogadásához habarcs segítségével szintezünk, azaz biztosítjuk minden egyes falmagasságon a megegyező vízszintet. A megfelelő száradási időt követően az Ytong falak akár 24-36 órán belül vakolhatók, festhetők lesznek.

Ytong tégla vagy hagyományos kerámiatégla?

Az építkezők körében ma már egyre gyakrabban feltett kérdés, hogy milyen falazóblokkból készüljön el leendő otthonuk. A legtöbben nyilvánvalóan még mindig a hagyományos kerámiatéglára esküsznek, hiszen évtizedek óta ezt tekinthetjük az egyeduralkodónak Magyarországon, azonban a háttérben egyre jobban erősödik az Ytong, ami nem véletlen, hiszen ez a pórusbeton alapanyagból készült téglatípus lényegesen több pozitívummal rendelkezik, mint ismertebb társa.

Ha szeretnénk választ kapni arra a kérdésre, hogy melyik a jobb, alapvetően egy soha véget nem érő pro-kontra érvelésbe keverednénk bele, éppen ezért az alábbiakban inkább bemutatjuk a két típus sajátosságait, a fókuszpontban általános előnyeikkel és hátrányaikkal.

A hagyományos kerámiatégla tulajdonságai

Mint már a fentiekben is említettük, a kerámiatégla kapcsán a legnagyobb pozitívum alighanem az ismertség, valamint a közkedveltség, hiszen már hosszú évtizedek óta ez az alapanyag biztosítja lakásaink falszerkezeteinek alapját. Mindezt ráadásul folyamatos fejlődés társaságában, hiszen a korabeli tömörtéglák mellett ma már rengeteg speciális típus létezik, többségük pedig a növekedő hőszigetelési érték kielégítését kiszolgálandó született.

A manapság ismert légkamrás kerámiatéglák lenagyobb hátrányai, hogy rendkívül sérülékenyek. Alapvető munkafolyamatok során rengeteg törmelék keletkezhet – akár már a szállítás során is –, miközben formálhatóságuk szinte lehetetlen, a falszerkezetek tömörsége pedig meg sem közelíti a klasszikus téglák – vagy az Ytong téglák – sűrűségét. Nyilván rengeteg pozitívum is írható az oldalukra, így például az elkészítésükhöz alkalmazott természetes alapanyagok mellett a kimagasló páraáteresztő tulajdonság, amit utólagos hőszigeteléssel ma már szinte minden épületnél tönkretesznek, így a falak vizesedni kezdenek, ami a tégla legnagyobb ellensége, a sok nedvességnek még az égetett típusok sem állnak ellen hosszútávon.

Alapvető szilárdsági tényezőjének következtében legfeljebb kétszintes családi házak vagy egyéb ingatlanok építésére alkalmas – nagyobb építményeknél vasbeton bevonása szükséges –, de cserébe kimagasló tűzellenállással rendelkezik. Hőszigetelő tulajdonságai kívülről-befelé kifejezetten rosszak, belülről-kifelé azonban nagyon jók, éppen ezért ajánlják sok esetben a külső hőszigetelő burkolatot, még ha azzal le is rontjuk az ilyen falszerkezetek páraáteresztő tulajdonságait.

Az Ytong tégla tulajdonságai

A kerámiatéglához viszonyítva az Ytong téglát annak ellenére is kevesen ismerik, hogy például az északi országokban már közel egy évszázados múlttal rendelkezik. Bár biztosan mindenki hallott róla, azonban sokan még mindig meglepődnek rajta, hogy ebből a fehér színű építőanyagból akár komplett lakóház is kialakítható, hiszen rendkívül nagy teherbírással rendelkezik, kifejezetten egyszerűen vágható és beépíthető, ezen felül pedig maximálisan természetes alapanyagokból áll, melyeket egy speciális préselési eljárással tömörítenek össze blokkokba.

Ebből kifolyólag az Ytong tégla belsejében természetes módon légbuborékokat találunk, melyek kimagasló hőszigetelő tulajdonságokat adnak a kérdéses építőanyagnak. Annyira előnyös ezen a téren ez a terméktípus, hogy sok esetben nincs szükség utólagos hőszigetelésre sem, ezáltal hiába nevezik sok helyen költségesebbnek az Ytong téglás házakat, ha a homlokzati hőszigetelést levonjuk, akkor inkább lényegesen kedvezőbb árfekvésű ingatlanok létesíthetők belőle. Nyilvánvaló ehhez fontos lesz betartani az alapvető építési szabályokat – például speciális hőszigetelő habarcsot kell használni az építkezéshez, miközben a fugák vastagsága nem haladhatja meg a 3 millimétert.

Noha páraáteresztő képessége egyenesen kiemelkedő – szinte soha nem kell tartanunk esetében a penészesedéstől vagy a falak nedvesedésétől –, illetve a víz sem tud kárt tenni benne, azonban hőtároló képessége gyengébb, mint a kerámiatégláknak, még ha ez nem is túl jelentős különbség. Ezen felül a hangszigetelés tekintetében szintén gyengébb hatás jellemző rá, de ma már léteznek olyan speciális típusai, melyekkel sikerült javítani ezt a teljesítményt az egyes helyiségek vagy épületrészek között. Nem kell aggódni az Ytong kapcsán a tartósság miatt sem! Nagy sűrűségű, kiemelkedő teherbírással rendelkező alapanyagról beszélünk, mely fúrható és véshető, ezáltal nem lesz nehezebb feltenni egy képet, egy polcot, de akár a nagyobb önsúlyú lengőszekrények megtartása sem okoz neki problémát a megfelelő dübelek használatával.

Nem elhanyagolható mindemellett, hogy az Ytong milyen könnyen használható építőanyag. Nemcsak a súly tekintetében könnyebb, mint a hagyományos téglák, de mindemellett egy fűrésszel egyszerűen darabolható, illetve méretezhető, méghozzá aprózódás nélkül, ami jelentős mértékben csökkentheti az építkezési hulladékok mennyiségét. Mivel egyenletes, sima felületről van szó, ezért az utólagos munkálatok során is rengeteget spórolhatunk vele, hiszen vékonyabb és egyenletesebb vakolatréteget igényel.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen melegburkolat alkalmazható Ytong téglán?

Gyakorlatilag szinte bármilyen, ami nem csökkenti a fal páraáteresztő képességét, tehát nem fülleszti be azt valamilyen módon. A gipszkartont kifejezetten gyakran alkalmazzák, de bármilyen fa, így lambéria vagy OSB lap is használható. A rögzítést ugyanúgy kell megoldani, mint a téglánál, de hosszabb tiplik alkalmazása javasolt.

Megszüntetett beltéri nyílászárók falazására is alkalmas az Ytong?

Természetesen, sőt előnyösebb is, mint a hagyományos tégla, hiszen lényegesen egyszerűbb vele dolgozni, könnyebb vágni, tisztább építőanyag, mindemellett a hő- és hangszigetelő képessége egyaránt előnyösebb.

Milyen fűrészlappal vágható az Ytong tégla?

Ma már léteznek direkt ehhez a falazóanyaghoz készült fűrészlapok, de szinte bármilyen éles típus ideális lehet hozzá, a drága vídiára azonban nincs szükség.

Lehet-e beltéri elemeket építeni Ytong téglából?

Lehet, de ennek az építőanyagnak ebből a szempontból megvannak a maga korlátai, mindemellett pedig nem is ez az elsődleges rendeltetése. Kis kreativitással azonban egyszerűen alakíthatók ki belőle fix szekrények, asztalok, bárpultok, melyek akár pucolás nélkül is látványos megjelenéssel büszkélkedhetnek, hiszen az Ytong kellemesen fehéres árnyalata minden lakásban előnyös.

Boltív kialakítására is alkalmas az Ytong?

Mivel stabilitása és sűrűsége kimagasló, ezért az Ytong tégla boltívek kialakítására is ideális választás. Különösen ajánlott a jó formázhatósága miatt, aminek jóvoltából akár egészen egyedi elképzelések is megvalósíthatók.

Mivel vihető fel az Ytong válaszfalakra a vékonyágyazatú habarcs?

Ebből a célból nincs szükség semmilyen különleges célszerszámra vagy speciális eszközre, ugyanolyan fogas glettvassal kell dolgozni, mint a téglafal esetében.

Milyen dűbelt használjon Ytong téglából készült falakon?

Mivel az Ytong falak sűrűsége közel ugyanolyan jó, mint a kerámiatéglából készült típusoknak, ezért nem kell hozzá speciális dűbeleket (tipliket) vásárolni, azonban érdemes lehet a normálnál egy kicsivel hosszabbakkal dolgozni a jobb tartás érdekében.

Muszáj speciális habarcsot használni falazáskor az Ytong téglához?

Igen, az Ytong tégla speciális anyagából kifolyólag megköveteli a direkt hozzá tervezett habarcs használatát, mert ez biztosítja számára a megfelelő kötést, a hagyományos téglához kapható falazóhabarcs ugyanis túl gyorsan felszívja a vizet és nem köti meg a szerkezetet, ami súlyos problémákkal járhat. Esetleges alternatívaként a csemperagasztó lehet jó alternatíva beltéri Ytong falaknál.

Miért jobb belső hőszigetelésre az Ytong Multipor, mint más hőszigetelő lap?

Mert a belső hőszigetelés mindig rendkívül kockázatos, ezáltal nagyon fontos hozzá a megfelelő páraáteresztés, amit az EPS vagy a kőzetgyapot nem tud garantálni a falszerkezetnek. Az Ytong Multipor hőszigetelő lapoknak azonban rendkívül alacsony az úgynevezett páradiffúziós ellenállása – méghozzá kimagasló hőtároló képesség mellett –, ezáltal párazáró réteg nélkül is hatékonyan felszerelhető a falszerkezet beltéri oldalára különösebb probléma, nedvesedő vagy penészesedő falak nélkül.

Milyen fúrószárra van szükség az Ytong tégla kifúrásához?

Az Ytong formálhatósága annyira könnyed, hogy erre a célra szinte bármilyen fúrószár tökéletes, semmi szükség speciális vídiás megoldásra.

Fürdőkád és zuhanytálca beépítésekor is alkalmazható az Ytong tégla?

Olyannyira, hogy ma már a szakemberek szinte egyáltalán nem is dolgoznak mással. Könnyed beépíthetőségének és formálhatóságának köszönhetően nagyon egyszerűen lehet dolgozni vele mind a kád és a zuhanytálca oldalfalának építésekor, mind az alátámasztásakor.

Lehet-e Ytong téglából többemeletes házakat építeni?

Amilyen könnyen formázható, olyan jó teherbírással rendelkezik a gyakorlatban az Ytong tégla, ezáltal megfelelő falvastagság és vasbeton pilléres megerősítés esetén akár 3-4 emeletes házak is könnyedén építhetünk ilyen falazóblokkokból.

Mennyire jó hangszigetelő az Ytong tégla?

Kialakításából fakadóan az Ytong tégla kizárólag hangszigetelésre nem a legszerencsésebb választás, azonban ma már vannak olyan speciális típusai – például a Silka termékek között találhatunk jó alternatívát –, melyek orvosolhatják ezt a problémát. A hangszigetelő tényezőt természetesen rengeteg tulajdonság befolyásolhatja, így például a kivitelezés minősége is.

Vályogházban és hagyományos téglaházban is lehet Ytong téglából válaszfalat építeni?

Természetesen, ennek nincs semmi akadálya. Amire figyelni kell, hogy akár vályogról, akár hagyományos kerámiatégláról beszélünk, az érintkezési pontokon a válaszfalat be kell vésni a főfalba, ellenkező esetben állandó repedést tapasztalhatunk majd az illesztéseknél.

Ytong vagy gipszkarton válaszfalat építsünk?

Bár gyakori az összehasonlítás, valójában a kettő között akkora a különbség, mintha azt kérdeznénk, hogy papírból vagy fából építsünk hajót. A gipszkarton nyilván gyorsabb, egyszerűbb és tisztább építkezési mód, de az Ytong mégiscsak tégla, sokkal tartósabb, nagyobb teherbírású falszerkezet, mely a szigetelés tekintetében egyaránt sokkal előnyösebb.

Mekkora Ytong téglából építsünk válaszfalakat?

Bár embere válogatja, a gyártó ajánlása szerint még a belső válaszfalak sem lehetnek vékonyabbak 10 centiméternél, ezáltal legalább ilyen vastagságú Ytong téglát ajánlott alkalmazni ebből a célból, vagy szélesebbet.

Lehet-e közvetlenül csempézni Ytong téglára?

Igen, az Ytong tégla olyan kialakítású, hogy nincs szüksége vakolásra ahhoz, hogy közvetlenül fel lehessen vinni rá a hidegburkolatot. Ehhez azonban előbb érdemes mélyalapozóval, vagy csemperagasztóval vékonyan lekenni a falfelületet, majd miután megszáradt, közvetlenül felragasztható rá a csempe.

Lehet vésni az Ytong téglába?

Méghozzá sokkal egyszerűbben, mint a hagyományos téglából készült falszerkezetbe! Ehhez választhatunk hagyományos vésőt, vagy speciális vágókorongos eszközöket, de annyira könnyen alakítható szerkezet, hogy más alternatíva is működőképes lehet. Ennek megfelelően az Ytong fal akár utólag is tökéletes elektromos- vagy vízvezetékek bevésésére.

Kell vakolni az Ytong téglából készült falat?

Nem feltétlenül szükséges – például burkolás esetén vagy rusztikus kialakítás mellett felesleges –, de amennyiben glettelni és festeni szeretnénk, akkor elengedhetetlen lesz legalább a vékonyvakolat. Ehhez használjunk mindig speciális, direkt Ytong téglához készült vakolattípust.

Lehet glettelni az Ytong falakat?

Akárcsak a vakolt téglafalat, úgy az Ytong téglából készült falszerkezeteket is lehetőség van glettelni vakolás után annak érdekében, hogy tükörsima falfelületeket kaphassunk. Érdemes vastag glettet alkalmazni hozzá, és nem szabad kifelejteni belőle a hálót sem, miközben ügyelni kell arra, hogy egy réteget keresztben, egy réteget pedig hosszában is felvigyünk a falra, majd ezt követően mehet a simító glett, a csiszolás, végül pedig a festés.

Alkalmas belső szigetelésre az Ytong tégla?

Az Ytong téglát nem alkalmazzák célirányosan beltéri szigetelésre olyan formában, hogy a meglévő falszerkezet elé építenek gyakorlatilag egy másodikat. Ez egyrészt rengeteg helyet elvesz a beltérből, másrészt nem lesz sok haszna. Ebből a célból érdemesebb inkább az Ytong Multipor hőszigetelő lapot alkalmazni, amit kifejezetten erre terveztek.

Ytong vagy Porotherm tégla?

Rendkívül gyakori kérdés főként az építkezők körében, azonban lehetetlen igazságos választ találni rá, hiszen mindkét típus rendkívül nagy teherbírással rendelkezik, kimagasló tartósságot és éghetetlen tulajdonságokat kínál, de egészen más megjelenéssel, illetve összetétellel rendelkezik. Ha nem szeretnénk hőszigetelést, fontos a kizárólag természetes alapanyag, a hőhídmentes kialakítás vagy éppen az egyszerű beépíthetőség, akkor az Ytong a megfelelő választás, ami akkor is ideális, ha csak egy válaszfalat építenénk, de akkor is, ha tehertartó falszerkezetekre van szükségünk. Alapvetően egyik sem jobb, mint a másik, de bővebben a fentiekben foglalkozunk a témával.

Kerülhet-e Ytong falra utólagos hangszigetelés?

Ennek nincs semmi akadálya, a hagyományos Ytong téglák esetében gyakran szükség is lehet rá, azonban nem árt óvatosnak lenni a szigetelőanyag kiválasztásával. A hungarocell például tökéletesen alkalmatlan ebből a célból, de ma már léteznek olyan speciális, kifejezetten hangszigetelésre készült habszivacs lapok, melyek nemcsak a hangot képesek nagyszerűen felfogni, illetve visszaverni, de mindemellett az Ytong páraáteresztő képességét sem csorbítják.

Járólapra lehet-e Ytong téglából falat építeni?

A megfelelő ragasztóval bármilyen stabil és szilárd felület alkalmas az Ytong tégla fogadására, így a járólapot sem kell feltörni, ha esetleg a fürdőszobában vagy a konyhában utólag szeretnénk építeni rá valamit. Lényeges azonban, hogy megfelelő kötőanyagot használjunk hozzá, ezáltal vagy Ytong habarcsot vagy csemperagasztót, és mindig tiszta felületen dolgozzunk vele.

Reped az Ytong fal, mi lehet a probléma?

Az Ytong tégla annyira szilárd alapanyag, hogy önmagában, külső erőhatás nélkül nem képes megrepedni, azonban helytelen beépítés, vagy az épület rossz statikai alapjai miatt ugyanúgy találhatunk repedezéseket az ilyen falszerkezetekben, mint a hagyományos téglából készült típusokon. A legtöbb esetben a repedések hátterében a rossz kötés alkalmazása áll – sokan nem tudnak helyesen Ytongot rakni, és hagyományos téglaként kezelik –, esetleg a nem megfelelő minőségű, vagy nem az előírt habarcs használata. Utóbbi azért jelentős probléma, mert a téglák nem tudnak megfelelően összetapadni, ezáltal gyakorlatilag egy instabil falszerkezet lesz a végeredmény.

Árt az eső az Ytong téglának?

A hagyományos téglával ellentétben az Ytong kiváló víztűrő képességgel rendelkezik, ezáltal egy nagyobb beázás vagy csőtörés sem okoz neki problémát. Ha vizet kapott, nagyon gyorsan képes kiszáradni, és utána ugyanúgy ellátni a feladatát, mintha mi sem történt volna. Ezért nem probléma az sem, ha az Ytong téglából épült házat nem azonnal, hanem csak egy-két szezonnal később pucolják be. A cél természetesen az, hogy semmilyen építőanyagot ne érjen sokáig kártékony természeti erő, ezáltal érdemes mindent megtenni azért, hogy ne kapjon nedvességet az építőanyag, különösen télen, hiszen a megfagyott nedvességnek semmi sem tud ellenállni.

Milyen alapanyagokból áll az Ytong tégla?

Kizárólag természetes anyagok adják az Ytong tégla alapját, ezáltal homokból, mészből, cementből és vízből állítják össze. Ezen kívül kevés mennyiségben találhatunk benne minimális alumínium pasztát, ami azt a célt szolgálja, hogy reakcióba lépjen a mésszel, és a készítés során légbuborékokat képezzen a blokkok belsejében, melyek a kimagasló hőszigetelő képesség alapjainak tekinthetők.

Mekkora nyomószilárdsággal rendelkeznek az Ytong téglák?

Ebben a tekintetben alapvetően két csoportot különböztethetünk meg a termékkategórián belül, így vannak erősebb és normál értékűek – gyengék azonban egyáltalán nincsenek. Az erősebb nyomószilárdságot az Ytong Forte termékek képviselik átlagosan 4,7N/mm2 nyomószilárdsággal – ami a többszintes lakóépületek esetén kitűnő választás –, míg a normál kategóriát az Ytong Classic jelenti a maga 3N/mm2-es átlagos szilárdsággal, ami általános, legfeljebb kétszintes házak esetében ideális. Ezek fontos értékek ugyan egy épület falszerkezetét tekintve, de teherbírásuk közel sem csak ettől függ, hiszen a falak elrendezése, azok magassága, a nyílászárók mennyisége és mérete, valamint a kialakítás minősége is befolyásoló tényezők.

Ideálisak válaszfal építésére az Ytong előfalazó lapok?

Nem, az Ytong Pef előfalazó lapok annyira vékony kialakításúak – mindössze 7,5 centiméteresek –, hogy nem érik el a válaszfalakhoz szükséges 10 centiméteres határt. Emiatt kizárólag a Pve jelöléssel ellátott Ytong termékek közül válogassunk, ha válaszfalak építése a cél.

Használható csemperagasztó az Ytong téglák kötéséhez speciális habarcs helyett?

Igen, amennyiben nem tartófalakról van szó, és amennyiben megbizonyosodtunk arról, hogy az adott termék ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kifejezetten az Ytong téglák beépítéséhez tervezett kötőanyagok. Fontos azonban kiemelni, hogy a csemperagasztó nem falazóhabarcs, tehát normál esetben ne kísérletezzünk vele!

Mi a különbség a falazás tekintetében a nútféderes és a sima Ytong tégla között?

A legnagyobb különbség már a megjelenésükön észrevehető, de a falazás tekintetében csak annyi, hogy a nútféderes Ytong téglák képesek úgy összekapcsolódni egymással, hogy az oldalsó fugák nem igényelnek extra kötőanyagot, míg a sima felületű Ytong beépítésekor nem elég a blokk tetejét és alját habarccsal kikenni, az oldalak esetén is elengedhetetlen lesz.

Alkalmazható sérült Ytong tégla a falazáskor?

Az mindig a sérülés mértékétől függ. Egy lepattant él vagy sarok még nem okoz problémát, vékonyvakolattal is könnyedén kipótolható, de a nagyobb sérüléseket érdemes levágni a tégláról, hiszen az építőanyag egyik legnagyobb előnye, hogy egyszerű fűrészlappal is könnyedén formázható.

Milyen utólagos hőszigetelés alkalmazható Ytong téglafalon?

Nagyon fontos, hogy a 30 centiméteres vastagságot meghaladó Ytong falakat nem szükséges extra hőszigeteléssel ellátni, mert önmagukban képesek kielégíteni az ehhez kapcsolódó igényeket. Amennyiben azonban fokoznánk a lakás hőszigetelését, kizárólag jó páraáteresztő, ásványi alapú szigetelőlapokat válasszunk. Kifejezetten erre a célra született például az Ytong Multipor termékcsalád!

Milyen áthidalókat válasszunk Ytong falakhoz?

Az Ytong ma már komplett termékcsaládot kínál az ilyen téglából készült falszerkezetekhez, így a teherhordó falakhoz és az egyszerű válaszfalakhoz is találhatunk megfelelően masszív és nagy teherbírású áthidalókat, melyek képesek lesznek biztosítani ezeket a nyílásokat.

Valóban van radioaktív sugárzása az Ytong téglának?

Csak annyira, mint bármelyik másik építőanyagnak, mely bőven az elfogadható határérték alatt található. Az Ytong tégla kapcsán a gázszilikát miatt megjelent egy olyan tévhit az emberek körében, hogy radioaktív sugárzást bocsájt ki magából, ami teljességgel elképzelhetetlen, hiszen szinte csak olyan alapanyagokból készül, melyek a természetben is megtalálhatók, vagyis semmivel sem nagyobb a sugárzása, mint a homoknak, a mésznek, a cementnek vagy a víznek.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket