Munkálatok, melyekhez mindig ideális választás a kerti murva

Megtetszett nekünk a kerti murva, de nem tudjuk, hogy mire használhatnánk fel a gyakorlatban? Segítünk!

A kerti murva alkalmazása a gyakorlatban

Az esztétikai értéket is hordozó, de a hatékonyság terén is kiemelkedő ömlesztett anyagok közül a murva minden kétséget kizáróan a legismertebbek közé sorolható. Nem véletlenül, hiszen rendkívül elterjedt, nagyon sokoldalúnak nevezhető a felhasználhatóság terén, miközben tartóssága szintén megkérdőjelezhetetlen.

 Aki murva vásárlásán töri a fejét, az bizonyára találkozott a „problémával”, miszerint a kérdéses anyagból többféle típus is elérhető, melyek kinézetükben ugyan csak minimálisan, de a szemcseméretüket, ebből kifolyólag pedig a felhasználhatóságukat tekintve nagyon különböznek egymástól.

Az egyik legáltalánosabb típusuk a kerti murva. Ebbe a kategóriába soroljuk az 5-12 és a 12-20 mm-es szemcsenagyságú típust, ami igazán univerzálisnak tekinthető, hiszen nagyon sokféle munkafolyamathoz felhasználható.

Ha nekünk is megtetszett ez a fehér ömlesztett anyag, de még nem tudjuk, hogy mit készítsünk belőle, az alábbiakban összegyűjtöttük a kerti murva leggyakoribb felhasználási területeit: 

Feljárók, autóbeállók, parkolók

Mivel a kerti murva, és úgy általában az ömlesztett anyag minden típusa rendkívül nagy teherbírással rendelkezik, ezért kifejezetten előnyösen felhasználható olyan helyeken, ahol kisebb-nagyobb autóforgalom bonyolódik le minden nap.

Nyilván ezen a téren az aszfalt a tartósság terén abszolút a csúcson helyezkedik el, de ha nem akarunk rákkeltő anyagokat a saját udvarunkban tudni, és nagy gondot fordítanánk az esztétikára, akkor válasszuk inkább a kerti murvát, hiszen ugyanúgy szilárd, de mégis jó vízáteresztő felületet biztosít a kisebb és nagyobb súlyú járművek számára is.

Ami lényeges, hogy akár feljáró, akár autóbeálló, akár parkoló készül belőle, a kerti murvának rendkívül lényeges masszív és szilárd alapot készíteni – sóderből vagy poros murvából –, hogy ne süllyedjen el, illetve oldalsó tartást – például betonlapokból –, hogy a nagyobb súlyú gépkocsik alatt se tudjon oldalirányban elfolyni a törmelék.

Járdák

Nagyon gyakran alkalmazzák az autók közlekedésére vagy parkoltatására alkalmas felületek kialakítása mellett járdák esetében is a kerti murvát. Ennek az oka, hogy nagyon egyszerűen kialakítható, sokkal tisztább dolgozni vele, mint a betonnal, gyorsabb mint a térkövezés, ugyanakkor sem a tartósság, sem az esztétika terén nem vall kudarcot.

Munkálatok, melyekhez mindig ideális választás a kerti murva

Egy díszkertben kifejezetten különleges összhatást kelt a hófehér murvaszőnyeg, de bárhol megállja a helyét a ház körül. Nagyon lényeges dolog esetében is, hogy kellő kialakítást kapjon, és bár alapozásra nem lesz szükség hozzá, ellenben érdemes legalább 10-15 centiméter mélyre leásni a földbe a leendő járdát, feltöltés előtt pedig kialakítani a széleket – például egy ízléses szegéllyel –, illetve beborítani az alapot valamilyen vízáteresztő fóliával.

Díszkertek

Természetesen nemcsak kerti járdaként lehet alkalmazni a murvát egy díszkertben, hanem rengeteg más egyéb esetben is nagyon hasznos megoldás ez az ömlesztett anyag. Egészen pontosan a kerti murva, ami rendkívül látványos alternatíva például bármilyen kerti tó körül – akár még benne is –, de egy sziklakertből szintén ötletes dolgokat hozhatunk ki a segítségével.

Ezen felül a kerti murva jó döntés a különféle ágyásoknál. Önmagában vagy kéreg mellé téve egyaránt rendkívül látványos felületek alakíthatók ki belőle, melyek bizonyos növénytípusoknál kifejezetten előnyösek lehetnek. Érdemes bátran kísérletezni vele!

Sírkertek, közterületek 

A legtöbben bizonyára azonban nem díszkertekben találkoztak életükben először a kerti murvával, sokkal inkább a temetőkben vagy a különféle közterületeken. Nem véletlenül, hiszen ezeken a helyeken is ezt a típusát láthatjuk viszont ennek a népszerű ömlesztett anyagnak. 

Különösen előnyös, hiszen azon túl, hogy nagyon jól néz ki, ráadásként még igazán tartósnak is tekinthető, nem igényel karbantartást, évi egy-két átforgatás vagy némi gereblyézés és évtizedeken át biztosítva van a kellő összkép, illetve a sár nélküli helyszínek.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket