Mikor és milyen térkövet vásároljunk?

Ha térkövet szeretnénk vásárolni, nemcsak a megfelelő márkák, hanem a különféle típusok ismerete is nagyon fontos.

Térkővásárlási tanácsok

Az otthonunk körüli kültéri felületkialakításhoz manapság nagyon sokféle megoldás elérhető már. Választhatunk egyszerűbb vagy mutatósabb ömlesztett anyagokat – például sódert vagy murvát –, lehetőségünk nyílik egyszerűen csak lebetonozni az adott felületet, de ha igazán mutatós, tartós és mondhatni egyszerűen kialakítható alternatívát keresünk, akkor a térkő lehet a legjobb választás.

Hogy miért, egyáltalán milyen esetekben alkalmazhatjuk a leginkább, hovatovább milyen típusai ismertek? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre válaszolunk!

A térkő felhasználása a gyakorlatban

Noha a térkő gyakorlati alkalmazása kapcsán a határ a csillagos ég, ezáltal csak a saját kreativitásunk határozhatja meg a felhasználási lehetőségeket, az alábbiakban azonban mégis adunk némi támpontot azzal kapcsolatban, hogy milyen esetekben különösen előnyös ezeknek a betonelemeknek a használata.

Autófeljáró

Az egyik leggyakoribb alkalmazási terület a térkő kapcsán alighanem az autófeljáró kialakítása, aminek az oka nagyon egyszerű. A kérdéses megoldás segítségével nemcsak páratlan esztétikai jellemzőkkel rendelkező megoldásokat kaphatunk, de helyes lerakása esetén a térkő páratlan tartósságot tud felvonultatni akár nagyobb forgalom, például parkolók esetén is.

Nem reped meg, nem morzsolódik szét, mint a beton, és nem kell tartanunk a süllyedéstől vagy a gyomosodástól sem, mint a murva esetén, a térkő ott marad, ahová lerakták, és legfeljebb annyi utólagos munka lesz vele, hogy minden évben egy magas nyomású mosóval átmossuk a teljes felületet, ezzel eltávolítva róla a mohákat és az elszíneződéseket.

A térkövet nem tudja megkezdeni a fagy, kellő alapozás mellett akár a nagy teherautók súlyát is gond nélkül kibírja, ha pedig megfelelő minőségű betonszegély készült hozzá, akkor a szétcsúszástól sem kell tartanunk, hiszen oldalirányban szintén nagy tartást kapnak az ilyen felületek.

Kitűnően alkalmazható összefüggő feljárókhoz, akár nagyobb kiterjedésű, udvarnyi méreteket felölelő megoldások esetén, de a különféle méretű térkövek miatt akkor sem vall kudarcot ez a terméktípus, ha csak az autó nyomtávján, a kerekek szélességében készítünk egy-egy feljáró csíkot, amit szintén ki lehet alakítani kellemesen esztétikus formában, kellő tartóssággal.

Járda

Éppen az utóbbi tulajdonság miatt a térkő természetesen nemcsak a nagyobb súly fogadására alkalmas, hanem akkor is jó döntés, ha például egyszerű járdák kialakításához szeretnénk használni, hiszen esztétikailag lényegesen jobb megoldás, mint egy egyszerű, betonból kiöntött felület – válasszuk bármelyik térkőtípus is hozzá.

Nagyszerű alternatíva a térkő abban az esetben, ha egy keskeny ház körüli járdát szeretnénk kialakítani a segítségével, de példának okáért egy díszkertben is lényegesen mutatósabb lehet a betonnál, pláne annak fényében, hogy rengeteg formájú és színű térkő közül válogathatunk már, melyekből egészen csinos végeredményt kaphatunk.

Bár lényegesen kisebb terhelést kell elviselnie ezeknek a felületeknek, mint az autófeljáróknak, ugyanakkor a járda kapcsán is nagyon fontos a megfelelő kialakítás, így a kellő mélységű vízelvezető alap biztosítása, valamint a betonozott oldalszegély, hiszen ezek biztosítják azt, hogy a különálló kövek egy masszív, de mégis flexibilis egészet alkothassanak.

Kiülő

Szintén gyakori felhasználási mód a térkő kapcsán az, ha egy kültéri kiülő esetében biztosítják vele az alapokat, a felületi burkolást. Lényegesen barátságosabb néhány látványos megjelenésű térkövön sütkérezni a napon vagy összeülni a családdal és az ismerősökkel, mint egy rideg betonozott felületen.

Merthogy valamilyen burkolatra értelemszerűen szükség lesz, hiszen a pázsitot az ilyen események során nagyon hamar ki lehet tiporni, és nem marad más utána más, csak kellemetlen sáros felület. Ilyen veszély a térkő esetében nem fenyeget, ellenben a megfelelő terméktípusok, a különféle színek és alakzatok alkalmazásával sokkal barátságosabb és esztétikusabb felületeket készíthetünk.

Ezek kapcsán ráadásul sem a méretek, sem a formák terén nem kell kompromisszumokat kötnünk, alkalmazhatjuk tető alatt vagy fedetlen helyen egyaránt, és ugyanazok az alapszabályok vonatkoznak rá az alapozás és az oldalszegély kapcsán, mint a járdák és az autófeljárók esetében.

Térkőtípusok

Most, hogy már ismerjük a térkő felhasználhatóságának lehetőségeit – amivel kapcsolatban továbbra is hangsúlyoznánk, hogy alkalmazása maximálisan a kreativitásunktól is függ –, érdemes megvizsgálni, hogy milyen típusú megoldásai léteznek a kérdéses burkolóanyagnak, és az egyes termékeket mikor érdemes alkalmazni.

Barabás téglakő

A Barabás téglakő, mint a neve is mutatja, nem egy hagyományos térkőtípus, hiszen téglaszerű megoldásaival és megjelenésével gyakorlatilag komplett díszkertek alapjai kivitelezhetők a segítségével.

Mi sem bizonyítja ezt jobban más, minthogy a téglakőből létezik homlokzatburkolat, aminek jóvoltából lábazatok, díszfalak, sőt kerítések is készíthetők belőle, de a térburkolati elemekkel – melyek között kellemesen antik, barna és piros árnyalatokat egyaránt találunk – egészen egyedi látványvilágú, mediterránhangulatú járdák, feljárók és egyebek is kivitelezhetők.

Mivel általánosságban rusztikus összhatással rendelkező termékekről beszélünk, bármilyen kerti építményhez ideális választás, miközben páratlanul természetes megjelenést és időjárásálló tartósságot is kínál.

Beton LM térkő

Amennyiben egy igazán klasszikus, mondhatni hagyományosan egyszerű burkolatot keresünk magunknak, akkor a Beton LM térkő lesz az ideális választás. Rengeteg köztér és nagyobb parkoló esetében alkalmazzák ezeket a terméktípusokat, hiszen egyszerű szürke megjelenése miatt hasonlít egy kicsit a betonra, de mégis lényegesen barátságosabb felület érhető el vele.

Kifejezetten magas ellenállóképességgel bír, helyes lerakás esetén a nagy súly sem okoz neki problémát, nem törik, nem morzsolódik, sőt a fagy sem tud kárt tenni az egyes darabokban. Található a terméktípusok között klasszikus hullámos megoldás, mely rendkívül esztétikus, de aki az egyszerűséget kedveli, annak a hagyományos négyzetes kialakítású változat lesz a jó alternatíva.

Frühwald térkő

A kiváló minőség és a látványos megoldások kedvelőinek dedikálta termékkínálatát a Frühwald térkő, így a katalógusban megtalálhatjuk a klasszikus négyzetes és a közismert hullámos megoldások mellett az egészen különleges típusokat is.

Az Ostuni térkő például azoknak ideális választás, akik a szabálytalan formák megszállottjai, míg a Toscana az olaszos stílus és elegancia kedvelőinek lehet jó döntés.

Mivel kimagasló tartóssággal rendelkeznek, ezért kültéri burkolóelemként szinte bárhol megállják a helyüket, a ház körül, de akár köztereken is nagyon mutatós felületek készíthetők el a segítségükkel. Jellemzőjük a precíz kialakítás, aminek köszönhetően nagyon egyszerű telepíthetőséggel büszkélkedhetnek.

Leier térkő

A Leier térkő alighanem a maga kategóriájában az egyik legismertebb és legnépszerűbb megoldás, ha ilyen kültéri burkolatról van szó. A masszív és jó minőségű betontermékeiről híres gyártó a térkövek tekintetében is abszolút az élen jár, talán a legváltozatosabb és legkülönlegesebb termékkínálattal rendelkezik, így aki valami igazán egyedi megoldást szeretne látni, annak érdemes lehet a gyártó kínálatában keresgélni.

Érdekesség, hogy a Leier kínálatában a hagyományos megoldások, a jól ismert formavilágok mellett egészen különleges típusokkal is találkozhatunk, egyedi formák, eredeti kialakítások, színek és színkombinációk jellemzik az egyes típusokat, miközben a klasszikus és a modern lehetőségek kedvelői egyaránt megtalálják itt a számításaikat.

Sőt mi több, a Leier a térkövek mellé speciális járólapokat, burkolólapokat, de még kerítésköveket, rézsűköveket, gyeprácsokat és virágtartókat is kínál, melyek nemcsak kiegészítik a térköves megoldásokat, de mindemellett komplett alternatívát kínálnak a kertben.

Semmelrock térkő

A termékkínálat és a változatos megoldások tekintetében a Leierrel említhető egy lapon a Semmelrock térkő, sőt bizonyos tekintetében a gyártó még több terméktípust is kínál a felhasználók számára.

Térköveik között kifejezetten eredeti és egyedi megoldásokat találni nemcsak a színek, a formák és a kombinációk, hanem például a kapcsolhatóság vagy a szegélyek terén egyaránt, hogy az időjárásállóságról és a magas minőségi szintről ne is beszéljünk.

Érdemes kiemelni kínálatukból a Solar térköveket, melyek nemcsak esztétikus és masszív alapot kínálnak a burkolt felületeknek, de mindemellett a napenergia jóvoltából sötétedés után kellemes hangulatvilágítást is adnak a feljáróknak vagy a kerteknek.

Természetesen a Semmelrock kínálatában is találunk komplett megoldásokat, aminek apropójából a ház körül szinte minden felülethez alkalmazhatjuk őket. Válogathatunk például falrendszerek, falburkolatok, kertilapok, de akár még kerítéselemek, rézsűkövek és gyeprácskövek között is.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket