A térkő lerakása lépésről-lépésre

A legmutatósabb otthoni járdák és kiülők térkőből készülnek. Tanulja meg ön is a térkőhelyes lerakásának menetét.

Így térkövezzünk otthon

Bár fogadhatunk szakembert, és nagyobb felületek esetében ez talán kifizetődőbb is, azonban egy kis leleményességgel, felkészültséggel, gyakorlattal és megfelelő szerszámokkal, illetve segítséggel magunk is boldogulhatunk vele. Ehhez persze nagyon fontos, hogy megfogadjunk néhány jó tanácsot, mindemellett pedig betartsuk a fokozatosság elvét, hiszen a térkövezés tipikusan olyan munkafolyamat, amivel csak és kizárólag lépésről- lépésre lehet haladni. Amennyiben ön is kíváncsi arra, hogy miképpen zajlik szakszerűen egy térkövezés, lássuk a szükséges tennivalókat.

1. A térkő kiválasztása

A térkő lerakása sokak szerint a földmunkával kezdődik, holott még mielőtt megejtenénk az első ásónyomot, rendkívül fontos, hogy kiválasszuk a számunkra megfelelő változatot. Ez nemcsak azért lényeges, mert többféle színben és formában kaphatók ma már ezek a burkolóanyagok, hanem azért is, mert minden méretnek megvan a maga funkciója. A szimpla garázsbeállókhoz, feljárókhoz vagy járdákhoz például bőven elegendő, ha 6 centiméteres térkővel dolgozunk, lévén nagy súlyt ezeknek nem kell elviselniük. Amennyiben azonban gyakori, esetleg állandó forgalmat és nagyobb súlyt hordana a térkövezett felület, akkor a 6 centiméteres helyet sokkal szerencsésebb inkább a 8 centiméteres vastagságú változat mellett dönteni.

2. Az alapozás

Ha kiválasztottuk a megfelelő térkövet, következhet a földmunka, ami alighanem a folyamat legnehezebb része lesz, hiszen szükség van egy nagy teherbírással és megfelelő vízelvezetéssel rendelkező fagyálló aljzat kialakítására. Ehhez elengedhetetlen, hogy kisebb beállók esetén legalább 15-, nagyobb súlyt elviselő felületeknél viszont legalább 30 centiméter mélyen kiszedjük az adott talajt, és gondoskodjunk hozzá a szükséges vízelvezetésről. Ehhez elengedhetetlen, hogy a tervezett szélességhez mérten legalább 30 centiméterrel szélesebb alapot ássunk, és abba lejtést helyezzünk el úgy, hogy a víz a megfelelő irányba folyhasson, ezáltal óvva kertünket vagy épületeinket a nedvességtől.

3. A fagyvédő és a teherhordó réteg lerakása

A térkövezésre kifejezetten igaz, hogy a leglényegesebb munkálatok a legkevésbé látszanak, ezáltal a térkő lerakása előtt nagyon fontos a megfelelő fagyvédő és teherhordó réteg kialakítása, amennyiben ugyanis ezt elmulasztjuk, később könnyedén kárba veszhet a munkánk.

Ezzel kapcsolatban aranyszabály, hogy kisebb teherbírású térkövezett felület esetében legalább 10-15 centiméter, nagyobb teherbírást követelő hely esetében azonban legalább 15- 30 centiméternyi teherhordó réteget alakítsunk ki, méghozzá zúzott kő, földneves beton vagy egyéb ömlesztett anyag ledöngölésével - utóbbi esetén, ha sóderről van szó, lényeges a megfelelő szemcsenagyság típus kiválasztása. Fontos, hogy a lerakott anyag teljesen agyagmentes legyen a későbbi elszíneződést megakadályozandó, a megfelelő vastagság elérése pedig a későbbi fagykárok elkerülése miatt lényeges, lévén a fagy mozgatja majd a szerkezetet, de ha megfelelő alapozóréteget hordtunk fel alá, akkor ez a felszínen nem látszódhat meg.

4. Az ágyazat kialakítása

A teherhordó réteg bedöngölését követően a lerakás előtt nagyon fontos megfelelő ágyazatot készíteni a térköveknek, amelyek csak így állhatnak elég masszívan. Az ágyazat kapcsán a legjobb a megfelelő minőségű homok, amiből legalább 2-4 centiméteres réteget húzunk a teherhordó rétegre, ügyelve arra, hogy a felszínt amennyire csak lehet, vízmértékkel és lehúzó léccel egyenletessé tegyük. Fontos, hogy jó minőségű alapanyagot válasszunk és a belőle kialakított felületet lazán hagyjuk, hiszen a térkő súlyával tömörül majd, ezért nem szabad túl vastag ágyazatot hagyni, mert a végső felület megsüllyedhet.

5. A térkő lerakása

Az ágyazat kialakításával fokozatosan, nagyjából négyzetméterenként haladva megkezdődhet a térkő lerakása is. Ezt rendszerint a legmélyebb pontról, de mindig szélről indítjuk meg, és az esztétika miatt feltétlenül használjunk léceket, zsinórokat és természetesen vízmértéket is az egyenes vonalak, a megfelelő szélek, illetve a döntés érdekében. A térkövek között legfeljebb fél centis hézagokat hagyjunk, és ha színes kövekkel dolgozunk, akkor jó előre számoljuk ki a megfelelő minták és egyebek beépítését.

6. A fugázás

A térkövezés egyik utolsó lépése a fugázás, amit a lehető legfinomabb homokkal végzünk el. Ha nagyobb térközöket hagytunk, elegendő csak leszórni a homokot, és addig söprögetni, amíg magától ki nem telítődnek a rések, de kisebb hézagoknál gyakran kézzel is rá kell segíteni a telítést.

7. A döngölés

A fugázást követően nagyon fontos a lerakott térkő döngölése, amit otthoni körülmények között és kisebb felületeknél egy könnyebb farönkkel végzünk, de van hozzá célszerszám is, egy gumiborítású vibráló gép képében. A térkövezett felületet mindig a szélektől a középrész felé haladva döngöljük, és addig végezzük a teendőt, amíg a burkolat megfelelő szilárdsággal nem rendelkezik. Ezután az esetleges fugaréseket még egyszer feltölthetjük, majd a felület a lesöprést, valamint egy finom áztatást követően kíméletesen azonnal használatba vehető.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket