Így tároljuk helyesen a különféle kannás építőanyagokat

Minden építőanyag tárolása rendkívül nagy körültekintést igényel még akkor is, ha kannás kiszerelésben kapható.

A kannás építőanyagok tárolása

A minőségi építőanyagok kimagasló értéket képviselnek egy építkezés során, ezáltal nemcsak sokba kerülnek, hanem gyakran a mi felelősségünk, hogy a kereskedésből kihozva megfelelő körülmények között tartsuk őket mindaddig, amíg megérkeznek a mesterek, és felhasználják őket. Korábban már egy külön bejegyzést szenteltünk a zsákos építőanyagok helyes tárolásának, azonban nagyon lényeges, hogy külön kiemeljük a sorból a különféle kannás építőanyagokat is, hiszen ezek helyes tárolása legalább annyira lényeges.

Rengetegen abban a tévhitben élnek ugyanis, hogy csak azért, mert valamit egy műanyag vödörben csomagoltak, és teljesen el van zárva a külvilágtól, az nem romolhat meg, azonban a gyakorlat erre rendszeresen rácáfol. Megannyi dologra és szempontra fontos ugyanis odafigyelni, ha a kannás építőanyagok hosszútávú elhelyezéséről van szó, de hogy mégis milyen tényezőknek kell prioritást élveznie? Ezekre helyeztük a hangsúlyt az alábbiakban!

A fagy az egyik legnagyobb ellenség

A legtöbb kannás vakolat azért ilyen kiszerelésben kapott helyet, mert egy bizonyos része – általában elég jelentős – vízből áll, vagyis a fagy az egyik legnagyobb ellenségének tekinthető. Emiatt kifejezetten lényeges, hogy ha már ősszel vagy télen előre megvesszük tavaszra a különféle kannás anyagokat – mert akkor jellemzően olcsóbbak, vagy éppen akkor volt rá pénzünk –, akkor feltétlenül ügyeljünk arra, hogy fagymentes helyen tároljuk őket. Nyilván a 0 fok még egyiknek sem árt meg, hiszen a különféle adalékanyagoknak köszönhetően alacsonyabb is ezeknek a termékeknek a fagyáspontja, de ha tartósan 0 fok körüliek a hőmérsékletek, akkor érdemes néha kicsit felrázni őket, illetve letakarni a kannákat egy pokróccal.

Az erős napsugárzás sem jó nekik

Természetesen közel sem csak télidőben kell odafigyelnünk arra, hogy miként tároljuk kannás építőanyagainkat, hanem a nyári időszakokban is, amikor a nagy UV sugárzás és a kánikula annyira felforrósíthatja a borítást és az építőanyagot egyaránt, hogy az néhány óra alatt teljesen tönkremehet. Ilyen esetekben bizonyos összetevők szétválhatnak, kicsapódhatnak, de bármilyen probléma is merül fel, egy kiadós napozás után ezek az anyagok többnyire már akkor sem használhatók fel újra, ha utána gondoskodunk a megfelelő visszahűtésükről és bekeverésükről. Nyáron tehát fontos a napfénytől védett, fedett hely, ahol a nagy meleg önmagában nem feltétlenül ártalmas, de ha tűző napsütéssel jár együtt, akkor nagy valószínűséggel a kannában tárolt anyag rövid időn belül megromlik.

Fontos megóvni a víztől is

A kannás építőanyagok műanyagborítása ugyan ellenáll a víznek, tehát egy kis esőben valószínűleg semmi baja sem lesz az ilyen termékeknek, azonban így is lényeges lehet odafigyelni arra, hogy nagy mennyiségű víz soha ne érje őket. Egy többnapos esőben, vagy egy talajvizes pincében – ahol a víz ellepheti a vödröket – például könnyedén előfordulhat, hogy a fedő illesztéseinél beszivárog a víz, ami pláne már bontott árunál nagy probléma, és míg bizonyos építőanyagokat azonnal használhatatlanná tesz, más esetben azonnali felbontást és felhasználást tesz szükségessé.

Amikor a kannás építőanyag már nem használható fel

Amennyiben a fenti problémák valamelyike kivédhetetlenül megtörtént, nagyon fontos, hogy meg tudjuk állapítani, mikor nem szabad már felhasználnunk egy kannás építőanyagot. Lényeges kritérium, hogy a homlokzati színezők esetében soha ne kísérletezzünk, ha túl hideget vagy túl meleget kapott, akkor inkább dobjuk ki, mert előfordulhat, hogy fel lehet még hordani, de a száradás után otthonunk több száz árnyalatban pompázhat majd tőle. Szintén a kannás építőanyag eldobására van szükség, ha a benne található massza valamiért idő előtt – akár teljesen, akár részlegesen – megkötött, láthatóan kicsapódtak benne különféle összetevők, netán annyira felhígult, hogy az lehetetlenné teszi a felhasználását.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket