Így tároljuk helyesen a zsákos építőanyagokat

Hogy megvásárolt zsákos építőanyagaink sokáig felhasználhatók maradjanak, szükségünk lesz megtanulni helyes tárolásukat.

Építőanyagok tárolása

Bár itt a Békás Épkernél nagy gondot fordítunk az építőanyagok helyes tárolására, azonban az ehhez kapcsolódó legalapvetőbb szabályokat fontos lesz megtanulnia a megrendelőknek is, hiszen kifejezetten ritka eset, hogy a kiszállított termékeket azonnal felhasználják. Bár tetőcserép vagy bármilyen betonelem esetében nincs különösebb előírás a tárolásra, azonban a zsákos építőanyagok, így a különféle falazó habarcsok, cementek, vakolóanyagok és terülők esetében a megfelelő tárolásnak nagy figyelmet kell szentelnünk.

Amennyiben bizonytalanok vagyunk a témában, adunk néhány hasznos szakmai tanácsot, nehogy a zsákos építőanyagok még a felhasználás előtt megromoljanak.

Mindig fedett helyre tegyük őket

A szabad ég alatt még egyetlen estére sem szabad kint hagyni bizonyos zsákos építőanyagokat. Ennek az oka nemcsak abban keresendő, hogy megáztathatja az eső, emiatt pedig gyakorlatilag kidobhatjuk az egészet a kukába, hanem azért is lényeges, mert a tűző napsütés sem tesz túl jót neki napokon keresztül. Ha mégis kénytelenek vagyunk szabad ég alatt tárolni őket, egy-két napnál ne tartson tovább ez az időszak, és figyeljünk oda, hogy maradjon raklapon minden zsák, hovatovább minden oldalról fólia védje őket, hiszen sok esetben már a hajnali harmat is elég lehet az építőanyagok úgynevezett „bedögléséhez”.

Fedett helyen se pakoljuk a földre

A zsákos építőanyagokat bár speciális csomagolásba teszik, azonban szükségük van a szellőzésre, emiatt nem tudják őket vízhatlan fóliában elhelyezni. Ezért nagyon lényeges, hogy ha fedett helyre tesszük őket, akkor is ügyeljünk arra, hogy közvetlenül a talajra csak akkor helyezzük a zsákokat, ha biztosak vagyunk annak vízszigetelésében, vagyis abban, hogy lentről nem tudják felszívni a vizet. Ahol ugyanis víz, vagy kisebb nedvesség éri a cementes zsákokat, azokon a részeken az építőanyag egyszerűen megköt, megkeményedik. Érdemes figyelni a páratartalomra is ezen a téren, ha túl párás az adott helyiség, akkor inkább oda se tegyük a zsákokat, és figyeljünk arra, hogy a falakhoz se kerüljenek neki közvetlenül, legyen elég helyük szellőzni. Tegyük a zsákokat mindig raklapra, de ha nincs raklapunk, akkor téglákból és deszkákból készítsünk rögtönzött, masszív emelvényt nekik.

Így tároljuk helyesen a zsákos építőanyagokat

Hosszabb tárolás esetén forgassuk át őket

Amennyiben sokáig, ezáltal hetekig kell tárolnunk otthon zsákos építőanyagokat, akkor rendkívül fontos lesz, hogy megfelelő időközönként forgassuk át őket, hogy ezzel elkerüljük a csomósodást. A nagy súly alatt a cement vagy a falazó habarcs hajlamos összeállni és megkeményedni, de ha egy kicsit át vannak forgatva – elég csak átpakolni az egészet havonta egyszer –, akkor biztosan elkerülhetjük a problémát.

Amikor a zsákos építőanyag már nem használható fel

Ha jelentős hibát követtünk el a zsákos építőanyagok tárolásakor, akkor nagyon könnyedén megállapíthatjuk, hogy felhasználhatjuk-e még őket vagy sem. Ne ijedjünk meg, mert a zsákok sok esetben kaphatnak vizet észrevétlenül is – például szállítás közben –, tehát ha tízből két zsák teljesen megkeményedett, attól a maradék nyolc még könnyen lehet, hogy teljesen rendben van és használható.

A zsákos építőanyagok megromlását ugyanis úgy tudjuk ellenőrizni, hogy megnyomkodjuk egy kicsit a zsákot. Amennyiben a zsák oldala puha és könnyedén benyomható, akkor az alapanyagot még bátran fel lehet használni. Ha viszont azt érezzük, hogy a nyomáspróba során kemény felületbe ütközik az ujjunk, tehát betonkeménységű tömörséget vagy sóderszerű érzetet tapasztalunk a zsákban, akkor azt inkább dobjuk el.

Hogy mi a teendő akkor, ha egy zsák egyik fele megkötött, a másik viszont még porhanyós, tehát látszatra és érzetre is használható maradt? Akkor az a zsák csak részben kapott vizet, felhasználása pedig csak nagy elővigyázatosság mellett ajánlott. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tartófalak vagy alapok betonozásához már az ilyen cementet ne alkalmazzuk, de például egy kültéri placchoz vagy járdához még bátran bekeverhetjük a masszába, csak válasszuk külön a megkötött, kemény részektől a puha cementport, és előbbit dobjuk el.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket