Hasznos tanácsok tűzifa vásárlása előtt

A jó minőségű tűzifa rendkívül fontos ahhoz, hogy a fűtési szezonban mindig kellemes meleg legyen otthonunkban.

A tűzifa vásárlás szabályai

Sokan talán nem tudják, de tűzifa és tűzifa között óriási különbségek vannak. Egyáltalán nem mindegy például már az sem, hogy milyen fafajtához sikerül hozzájutnunk, hiszen míg a fenyőfában alig van kalória, ezáltal sokkal többet kell elégetni belőle ahhoz, hogy meleg legyen a lakásban, addig a bükk vagy az akác esetében ugyanazt a hőenergiát sokkal kevesebb hasábbal is elérhetjük.

Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa a kapcsolódó tudnivalóknak, így ha tűzifa vásárlása előtt állunk, érdemes lehet átolvasni az alábbi intelmeket, melyek segíthetnek abban, hogy költséghatékonyan és mindvégig kellemes komfortban vészeljük át a hidegebb időszakokat.

Nem mindegy a fa fajtája

Már a bevezetésben kitértünk rá, de érdemes alaposabban is kifejteni ezt a témát, miszerint egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fafajtát sikerül vásárolnunk télire. Gyűjtőnéven érdemes ugyanis inkább valamilyen keményfát választani magunknak, hiszen a puhafák – ahogyan nevük is mutatja –, hamar elégnek, de nem keletkezik közben akkora hőenergia és nem is képesek tartani a megfelelő hőfokot a lakás falai között.

A fenyőfélék, a nyárfa vagy a fűzfa például nem alkalmasak arra, hogy a leghidegebb időszakban fűtsünk velük, vagy olyan nagy mennyiséget kell eltüzelnünk belőlük, hogy azt alaposan megérzi majd a pénztárcánk. Ha igazán jó minőségű tűzifával szeretnénk fűteni, akkor válasszunk tölgyet, csert, bükköt, akácot vagy gyertyánt. A legjobb, ha ezek keverékéről van szó, hiszen így garantált a hőenergiában gazdag tüzelő.

Lényeges, hogy száraz fa legyen

Évek óta hiánycikknek tekinthető Magyarországon a tűzifa annak ellenére is, hogy nagyon sok az erdő. Emiatt gyakran előfordul, hogy a kitermelés után azonnal feldolgozzák és értékesítik a fát. Ezzel alapesetben nincs probléma, kivéve akkor, ha azonnal eltüzelnénk, hiszen a tűzifának legalább egy évre van szüksége ahhoz, hogy a vágás után kiszáradjon, vagyis megfelelő hőértéken éghessen, a vizes tűzifa ugyanis nemcsak a fűtésrendszert teheti tönkre, de a kevesebb kalória miatt meleget is alig ad.

Hasznos tanácsok tűzifa vásárlása előtt

Emiatt nagyon lényeges, hogy mindig olyan tűzifát vásároljunk, amiről tudjuk, hogy az eladás előtt legalább egy évet állt és száradt. Nyilvánvalóan kivédhetjük ezt azzal, hogy egy évre előre gondolkozunk a tüzelővel. Ilyenkor bátran megvehetjük a vizes tűzifát, az udvarban lesz ideje kiszáradni a jövő évi szezon kezdetéig.

Keressünk mindig kályhakész, de legalább hasított tűzifát

Rengetegen nem is tudják, de a tűzifával rengeteg munka van, amíg az erdőből eljut a kazánig. Nyilvánvalóan sokkal olcsóbb, ha komplett rönköket rendelünk, melyeket mi dolgozunk fel, de ehhez nagyon sok időre és speciális szerszámokra lesz szükségünk – nem mellesleg pedig néhány segítő kézre. A rönkfát ugyanis jellemzően méterbe kell vágni, amihez szükség lesz egy nagyobb teljesítményű motorfűrészre.

Ezt követően fel kell hasítani, amihez fejszék és ékek kellenek, vagy egy speciális hasítógép, melynek sem a megvásárlása, sem a bérlése nem olcsó, majd ha a fa hasábokban van, akkor konyhakész darabokra kell vágni, hogy beférhessen a kazán égésterébe. Egyszerűbb tehát, ha rögtön kályhakész tűzifát vásárolunk magunknak, vagy legalább olyant, ami méterben fel van hasítva, hiszen ezt könnyű szállítani, egyszerű tárolni, a használat előtt pedig csak fel kell darabolni.

Mindig időben vegyük meg a tűzifát

Az őszi szezonban drasztikusan megnövekedhet a kereslet a tűzifa iránt. Mint fentebb is említettük már, évek óta hiánycikk Magyarországon ez az értékes tüzelőanyag, ezért nagy szerencse kell hozzá, hogy szeptemberben vagy októberben kellően kiszáradt tüzelőt találjunk télire. Érdemes tehát minél előbb gondoskodni a fa beszerzéséről, így ha évről-évre frisset vásárolunk, akkor már a nyár elején fontos lehet beszerezni a szükséges mennyiségű tüzelőt, mert ilyenkor jellemzően a kiszáradt tavalyi készletből kapunk.

Az elérhetőség mellett ez azért is fontos, mert ilyenkor mi gondoskodhatunk a felhasználás előtti hónapokban a tűzifa helyes tárolásáróltü. Ennek a témának korábban már egy komplett bejegyzést szenteltünk, amihez annyit tennénk hozzá, hogy ha megfelelő helyre tesszük a fát, akkor azzal télig akár 20-30 százalékkal is növekedhet a fűtőértéke, hiszen képes lesz tovább száradni.

Ügyeljünk a minőségre is

Hiába kapunk megfelelő fajtájú és kellően kiszáradt fát télire, ha gondok akadnak az anyag minőségével. Erre mindig figyeljünk oda, hiszen nem kell hozzá erdész végzettség, hogy megállapíthassuk: a tűzifa alapanyaga egészséges vagy beteg fa volt korábban! A korhadást például azonnal ki lehet szűrni, hiszen ilyenkor a hasábok bizonyos pontokon nagyon felpuhulnak, fűtőértékük gyakorlatilag teljesen elveszik. Szintén gondot okozhatnak a kártevők is, melyek szintén negatívan befolyásolják a fa szerkezetét, és ezzel egyaránt csökken a hasábok által leadott hőenergia mennyisége.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket