A tűzifa tárolásának legfontosabb szabályai

A tűzifa helyes raktározása rendkívül fontos az eltarthatóság biztosításához és a megfelelő kalóriaérték megtartásához.

Hogyan tároljuk megfelelően a tűzifát?

A fatüzelésnek határozottan megvan a maga előnye minden más alternatívához viszonyítva. A legnagyobb pozitívum alighanem az ár, hiszen aki megfelelő minőségű tűzifát választ télire, és azt képes jól használni, akkor lényegesen olcsóbban fűtheti ki a leghidegebb időszakot, mint egy gázalapú rendszerrel. Ehhez természetesen nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű és száraz keményfát válasszunk a téli időszakra, de az sem elhanyagolható, hogy a megvásárlást követően milyen körülmények között tároljuk a hasábokat.

Hogy mit kell tudnunk a tűzifa megfelelő tárolásáról ahhoz, hogy a tüzelő ne veszítse el kalóriatartalmát a téli időszakban? Lássuk a legfontosabb szabályokat!

Felvágva, felhasítva

Az egyik legfontosabb és alighanem mindent felülíró szabály a tűzifa tárolása kapcsán az, hogy amennyiben rönkökben vásárolt típust választottunk volna, akkor mindig gondoskodjunk azok felhasításáról és akkora darabokra való fűrészeléséről, hogy azok már rögtön beleférjenek a kazánba. Így a fa nemcsak képes tovább száradni, de mindemellett elkerülhetjük, hogy rönkállapotban pudvásodjon, gombásodjon vagy rohadni kezdjen. Nem mellesleg ebben a formában sokkal kisebb helyen tárolható, ha ügyesen összerakjuk!

Száraz helyen tartsuk

Rendkívül lényeges a tűzifa esetén az, hogy teljesen száraz körülmények között tároljuk, tehát eleve úgy rakjuk össze, hogy minden oldalról tudjon szellőzni egy kicsit, ezáltal ne érje közvetlenül eső és megfelelően érhessék a légáramlatok. Ügyeljünk rá, hogy a farakás mögött is szabadon tudjon járni a levegő, ami pláne vizesebb falak esetében fontos. Hogy a hasábok között levegős részek maradjanak, az nem különösebben lényeges, hiszen az eltérő méretű és formájú darabokat úgysem tudjuk úgy összerakni, hogy azok teljesen szorosan illeszkedjenek egymáshoz.

Nagyon lényeges, hogy mire tesszük a fát

Sokan el sem tudják képzelni, hogy a nedves talajból a tűzifa milyen sok nedvességet fel tud szívni, emiatt nemcsak az a fontos, hogy fedett és jól szellőző helyen tároljuk a hasábokat, hanem az is, hogy megfelelő talajt biztosítsunk neki. Puszta földre vagy közvetlenül a betonra – főleg nedves pince esetén – soha ne tegyük, egyedül a szigetelt betonfelületek mellett tehetünk kivételt. Ha ezt nem tudjuk biztosítani tűzifánk számára, és nem akarjuk eldobni az alsó két-három sort, akkor mindig hagyjunk alatta is helyet a szellőzésnek, azaz 10-15 centiméter magas valamire helyezzük el a rakatokat. A raklapokra tett tűzifa például jó döntés, de az is tökéletes alternatíva, ha tégla-, beton- vagy valami más maradék építőanyagra elhelyezünk néhány deszkát, és azokra tesszük a hasábokat.

Fontos megóvni a csapadéktól

Természetesen nemcsak a talajnedvesség okozhat problémát a tűzifa tárolásakor, hanem a természet egyéb viszontagságai is, különös tekintettel például a csapadékra, legyen az akár eső, akár hó. Emiatt nem elég csak a fal mellé összerakni a tűzifát, a legjobb az, ha valamilyen fedett részre pakoljuk. Tökéletes megoldás, ha féltető alatt találunk neki helyet, hiszen ott megfelelően szellőzik, déli oldal esetén még a napsütés is sokat éri, ezen felül pedig a csapadék sem tesz benne kárt. Ha ilyesmi nem áll a rendelkezésünkre, legalább arról gondoskodjunk, hogy a tűzifát valamivel letakarjuk – egy félbehajtott ponyva tökéletes lehet ebből a célból –, de mindig ügyeljünk rá, hogy ezzel szellőzését ne befolyásoljuk negatívan.

Ne szórjuk össze, rakjuk ki szépen

A megfelelő környezet biztosítása mellett a tűzifa tartós tárolásának egyik alapja, hogy miként rakjuk össze a széthasított darabokat. Nem muszáj konyhakészre vágni, ha egyszerűbb méterben tárolni, de a felhasítás után mindig szépen rakjuk össze, ezáltal vagy tornyozzuk fel, vagy legalább szálirányban helyezzük el őket rakatokba, és ne dobáljuk csak úgy egymásra a hasábokat. Ezzel egyrészt nagyon sok helyet spórolunk meg, másrészt elkerülhetjük, hogy komplett hasábok kerüljenek a rakat aljára, rosszul szellőző környezetbe, ahol gombásodhat és penészesedhet, ezáltal kalóriatartalma rendkívüli mértékben megromolhat.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket