Falazás az Ytong téglával

Az Ytong tégla a falazás tekintetében egészen más megközelítést és munkafolyamatokat igényel, mint a hagyományos téglák.

Munka az Ytong téglával

Aki egy kicsit is járatos az építőiparban alkalmazott technikákban, az biztosan jól tudja, hogy a hagyományos tégla építésének rendkívül szigorú szabályai vannak. Különféle kötések, habarcsvastagságok és egyéb tudnivalók szükségesek ahhoz, hogy megfelelő minőségű téglafalak születhessenek. Csakhogy ezt a tudásanyagot kis túlzással mind el kell felejtenünk, ha úgy döntünk, Ytong téglából építjük fel otthonunkat, illetve létesítünk teherhordó falakat.

Hogy milyen előkészületekre van szükség, milyen falazási lehetőségeink vannak, illetve miként zajlik konkrétan egy Ytong téglafal felépítése lépésről-lépésre? Ezekre a kérdésekre válaszolunk az alábbiakban!

Nélkülözhetetlen előkészületek 

Noha ezt a hagyományos téglánál is el lehetne mondani, ugyanakkor az Ytong esetében különösen fontos még konkrétan a munkálatok előtt ellenőrizni két lényeges dolgot azért, hogy minőségi végeredmény szülessen.

Az első ilyen az alapozás és a lábazat. Annak függvényében, hogy melyikről indítjuk meg az első Ytong téglasort, rendkívül lényeges a megfelelő vízszint megléte, hiszen ennek hiánya az épülő falat bármelyik irányban eltérítheti, így elfelejthetjük a pontos merőlegeseket és derékszögeket. Mindemellett a korrekciót csak vastagabb habarcs alkalmazásával tudjuk elvégezni, ami viszont negatív hatást gyakorol a tartósságra.

Amennyiben az alap vagy a lábazat kialakítása ideális, nagyon lényeges előkészület még az első Ytong téglák leragasztása előtt milliméteres pontossággal, a magassági ponthoz igazodva kimérni a sarkokat, a nyílástengelyeket, vagyis kijelölni a leendő falszerkezetek helyzetét. Ez az építőanyag ugyanis alaptulajdonságaiból fakadóan olyan, hogy elegendő csak az első sort jól lerakni ahhoz, hogy a többit kellő odafigyelés mellett már el sem tudjuk rontani.

Az Ytong tégla lerakása

A habarcskialakítás tekintetében az Ytong tégla kapcsán több működőképes alternatíva létezik már. Mint arra Ytong tégla vásárlási tanácsadónkban is felhívtuk a figyelmet: csak rajtunk, illetve igényeinken múlik, hogy melyiket választjuk. Ennek megfelelően: 

  • A 3mm-es habarcsvastagság lesz az úgynevezett vékonyfugás lerakás, melynél a falazat a legnagyobb teherbírással rendelkezik majd, sőt önmagában is kialakítható a segítségével festhető falfelület.
  • Az 5mm-es habarcsvastagság jellemzően a hőszigetelő eljárás. Hagyományos habarccsal ritkán, inkább a hőszigetelő megoldással alkalmazzák. Ennél a típusnál már különösen lényeges, hogy a fentiekben említett alapok az első sor letétele előtt rendben legyenek.
  • A 10mm-es habarcsvastagság ezen felül a hagyományos építési eljárás az Ytong kapcsán. Lakóházak esetén ritkán ajánlott, de ha egy válaszfalat építünk fel a saját kezünkkel, akkor ez a módszer alighanem a legegyszerűbb, még működőképes alternatíva lehet.

Négy fontos alapszabály az Yong téglás falazás kapcsán

Az előkészületek és a habarcsvastagság mellett a konkrét falazási munkálatok kapcsán négy nagyon fontos alapszabály van, ha Ytong téglával szeretnénk dolgozni. Ezek a következők:

  1. Az Ytong téglából álló falszerkezet felépítését minden esetben az épület sarkaitól, illetve a nyílásoktól indítjuk meg, hiszen így garantálható az, hogy a magas falazat teljes egészében kötésbe kerül.
  2. Rendkívül lényeges szabály, hogy odafigyeljünk az Ytong téglák kötésére! Mint említettük, minden első sort a sarkoktól indítunk úgy, hogy az egyes oldalaktól egész elemeket használunk, majd a második sort félelemmel indítjuk, ügyelve a legalább 12,5 centiméteres kötéstávolság tartására.
  3. Lényeges, hogy az Ytong téglából sem lehet ebben a formában végtelenül magas falazatokat építeni. Merevítések nélkül a 3 méteren túlnyúló kialakítás már minden esetben speciális eljárásokat és építészeti technolákat követel.
Amennyiben a falszerkezet megfelelő magasságig jutott, a födém szerelése következik. Mivel a legprecízebb falazás során is lehetnek néhány milliméteres eltérések, a legfelső téglasort mindig úgy kenjünk meg habarccsal, hogy ezeket kiegyenlítsük a megfelelő minőségű födém kialakításának érdekében.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket