Ezért előnyösebb a zsalukő használata a lábazat építésekor

A zsalukő számtalan felhasználási lehetősége közül a lábazatkialakítás az egyik leggyakoribb alternatívát képviseli.

Zsalukőből lábazatot

Hogy a zsalukő felhasználhatósága milyen sokféle lehetőségekkel kecsegtet a mindennapokban, azt korábbi zsalukő vásárlási tanácsadó cikkünkben alaposabban is kifejtettük, és már ott elmondtuk, hogy ezek a betonelemek a legjobb alternatívának tekinthetők, ha lábazatkialakításról van szó. Nyilván számos más esetben is hatásosan alkalmazhatók, azonban a leginkább az építkezés folyamatát egyszerűsíthetjük le a segítségükkel. Lássuk, hogy miért annyira előnyös lábazatként a zsalukövet alkalmazni a hagyományos zsaluzás helyett!

Tisztább és gyorsabb építkezés

Amivel kapcsolatban a zsalukő abszolút előnyt élvez a hagyományos zsaluzott lábazattal szemben, az leginkább a tisztaság és a gyorsaság kérdése, hiszen mindkét tekintetben sokkal előnyösebb ilyen betonelemre építeni egy ingatlant. Tiszta megoldásról van szó, hiszen nincs a zsaluk mentén kifolyt és elpazarolt beton, itt a feltöltés gyakorlatilag soronként történik, ezáltal amint egy sor zsalukő fel lett rakva – illetve rá lett húzva az alapból kiálló betonvasra –, csak utána jön a vasalás, majd a legvégén, a kívánt magasság elérésekor töltik ki betonnal a belső hézagokat.

Ezért előnyösebb a zsalukő használata a lábazat építésekor

A gyorsaság pedig adja magát, hiszen egy megfelelő alapra nagyon egyszerű lesz letenni az első sor zsalukövet, amivel folyamatosan lehet haladni, ezáltal nem lesz akadozott az építkezés, nem kell zsalukat beállítani, könnyebb lesz keresztirányú vasalásokat elhelyezni a zsalukő kimart részeiben, csak arra kell odafigyelni, hogy a megfelelő kötés biztosítva legyen. Ezzel a módszerrel egyetlen nap alatt elkészíthető egy átlagos lakóház teljes lábazata!

Egyenletesebb felszín

Amiért kifejezetten előnyös még zsalukövet választani a lábazat építésekor, az nem más, minthogy a kialakításkor lényegesen egyenletesebb felszínt kapunk. Ha tapasztalt kőművesek végzik ezt a munkafolyamatot, akkor a vízmérték használatával a zsalukövek beállítása rendkívül precíz lehet, ezáltal a zsaluzott megoldáshoz viszonyítva sokkal egyenletesebb felszínt kaphatunk, ami több tekintetben is előnyös.

Példának okáért az egyenletesebb felszínű lábazatot sokkal egyszerűbb lesz vakolni és majdan szigetelni, hovatovább kevesebb alapanyagból megvan ez a folyamat, hiszen nem állhat elő olyan anomália, miszerint a felszín egyik pontján másfél centiméter, máshol pedig csak fél centiméter vakolás kerül felhordásra. Összességében tehát még az utómunkálatok során is spórolhatunk, ha a zsalukövet választjuk a lábazathoz.

Vasalásra a zsalukőnek is szüksége van

Itt ragadnánk meg az alkalmat és eloszlatnánk egy nagyon fontos tévhitet a zsalukő kapcsán, lévén sokan úgy hiszik, hogy a kérdéses betonelemek alkalmazásának egyik nagy előnye, hogy a zsaluzott betonlábazattal ellentétben nem igényel vasalást. Ez azonban tévedés, a zsaluköves alapra felhúzott épület számára ugyanolyan lényeges a megfelelően masszív és precíz vasalás elkészítése, amit ráadásul már az alapozáskor fontos lesz beállítani.

A zsaluköveket ugyanis az alapból kiálló fémszálakra kell majd felfűzni ahhoz, hogy gyakorlatilag teljes egészében egy szerkezetté válhassanak a masszív alappal. Ellenkező esetben az ingatlan stabilitása hagyna maga után némi kívánnivalót, de lényeges, hogy nemcsak függőleges, hanem vízszintes vasalásra szintén szükségünk lesz az ilyen lábazattípushoz.

Ez utóbbi annyit jelent, hogy a zsalukövek lefektetésekor minden sor felső részén betonvasat kell végigfuttatni. Erre szolgál a betonelem felső részén látható kimarás, melybe könnyedén és egyszerűen beletehető a vasszál, aminek az alkalmazása minden irányból rendkívül nagy stabilitást tud adni az épületnek. Egy ilyen vasalás megakadályozza a ház későbbi repedezését és egyéb statikai problémáit, így akár több szint is biztonságosan felépíthető rá.

Ehhez persze lényeges lesz, hogy a zsalukövek kitöltésekor a lehető legnagyobb alaposságra törekedjünk, ezáltal nem elegendő egyszerűen beletölteni a betont, gondoskodnunk kell a döngölésről, illetve egy hosszú betonvas segítségével az állandó szurkálásról azért, hogy a friss massza teljes egészében ki tudja tölteni a legalsó zsaluköveket is, a légbuborékok pedig még a száradás előtt eltávozzanak, ezzel pedig egy teljesen egységes, homogén felület szülessen.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket