Zsalukő - típusok, előnyök & felhasználás

Építkezési munkálatok során mindenki gyakran találkozik a zsalukő kifejezéssel, azonban hogy ez az anyag mire használható, már csak kevesen tudják.

Mi az a zsalukő?

A zsalukő egy olyan tartós és könnyedén alkalmazható betonelem, mely nevéhez hűen azt a célt szolgálja, hogy

 • üreges kialakításával zsaluként szolgáljon, ezzel megtartva a beletöltött friss betonmasszát;
 • valamint töltőanyagtól függetlenül elősegítse a stabil, biztonságos támfalak, rézsük és egyéb látható betonfelületek építését.

Felhasználása rendkívül sokrétű, de a legtöbbször hagyományos beépülő zsaluként alkalmazzák, miközben akár magas és hosszú betonfalak is könnyedén kialakíthatók a segítségével.

Zsalukő felhasználásra

Noha egyszerű dolgozni vele, a zsalukőnek is megvannak a korlátai, ezáltal egy egybeöntött, hagyományosan zsaluzott betonelemhez mérten gyengébb szerkezetet eredményez, de családi házak lábazatához, kerítésekhez vagy különféle támfalakhoz még így is tökéletesen ideális, ellenben egy többszintes épülethez a teherbírása miatt már nem ideális választás. Ez nem meglepő, hiszen a zsalukövet eredetileg sem erre tervezték, sokkal inkább arra, hogy szükség esetén akár szakember segítsége nélkül is könnyedén tudjunk masszív, tartós és látványos betonfelületeket kialakítani otthonunk körül, méghozzá zsaluzás nélkül.

A zsalukő alapanyaga

Minden zsalukőről elmondható, hogy betonból készül. Nem olyan erős betonból, mint egy házalap, vagy mint egy betongerenda, de arra éppen alkalmas, hogy megfelelő kialakítás esetén megfogja a beletöltött betonmasszát, és azzal együtt egy olyan masszív felületet adjon, ami vasalás esetén közel olyan tartóssággal rendelkezik, mint bármelyik zsaluzott betonfal. A legtöbb zsalukő elkészítéséhez tehát

Az így keletkező gyenge betont töltik különféle sablonokba, melyek segítségével különböző méretű és formájú zsalukövek kaphatók, méghozzá olcsón és egyszerűen. Ez a módszer és ez az alapanyag tökéletesen ideális a könnyed tömegtermelésre.

Zsalukő alapanyaga

Bár a zsalukövek önmagukban nem erős betonelemek, egyszerű kőműveskalapáccsal is nagyon könnyedén formázhatók, eltörhetők, ellenben ez semmit sem von el a belőlük készülő falak és egyéb építmények tartósságából. A zsalukövek ebben a rendszerben ugyanis nem fejtenek ki tartóerőt, lényegében csak annyi a funkciójuk, hogy könnyebbé tegyék az építkezést, helyben tartsák a folyékony betont a szilárdulásig, helyet adjanak a vasalásnak, illetve növeljék a betonépítmény esztétikai értékét, hiszen ezen a téren is kifejezetten letisztultnak és látványosnak tekinthetők az így készülő szerkezetek.

A zsalukő gyártása

Mint fentebb említettük, a zsalukő alapanyaga az első osztályú kavics, amihez jellemzően portlandcementet és gyártó függvényében egyéb adalékanyagokat adnak hozzá. A gyártás kapcsán közös pont, hogy egy zárt láncolatú, automatizált soron zajlik, ahol egy óriási betonkeverőbe adagolják a szükséges alapanyagokat – ügyelve a pontos arányokra –, majd az így keletkező folyékony masszát formákba töltik egy speciális vibrációs prés segítségével. Ez biztosítja, hogy a zsalukövek masszája a sablon minden milliméterére eljusson, miközben a levegő folyamatos kipréselődik belőle annak érdekében, hogy masszív szerkezetet kaphassunk.

Zsalukő gyártás

Nagy általánosságban a zsalukövek ma már zárt csarnokokban, ellenőrzött hőmérsékletek mellett és irányított keretek között készülnek, többnyire automatizált folyamatok által. Ide sorolhatjuk a különféle utókezeléseket, valamint a válogatást is, aminek részeként automatikus felszedő gépek emelik ki a sablonokból az elkészült zsaluköveket, és többnyire súlyra, valamint formára osztályozzák őket. Ez a minőség-ellenőrzés, aminek részeként a túl könnyű, túl gyenge, vagy valamiért hibás darabok azonnal megsemmisítésre kerülnek, így csak a teljes és ép mintadarabok jutnak el a raklapokig.

A zsalukő típusai

Mivel nem lehetne egy átlagos sztenderdet elkülöníteni a zsalukövek kapcsán, ezért a gyártók többféle méretben készítik őket. Ennek az oka, hogy míg egy kisebb támfalhoz vagy rézsűhöz elegendő lehet a 15-ös zsalukő felhasználása is – sok esetben egyszerű termőfölddel megtöltve –, addig egy masszív kerítéshez a 30-as zsalukő alkalmazása sem túlzás. Sajnos a legtöbb gyártó terméke nem kompatibilis egymással, de az azonos gyártósorról érkező betonelemek pontos illeszkedéssel rendelkeznek, ezáltal egyszerűen, pusztán egyetlen vízmérték segítségével könnyedén építhetők.

Bár többféle méretkategóriájuk ismert, a leggyakrabban alkalmazott típusok

Az elnevezések hátterében az áll, hogy egy-egy zsalukőtípus milyen szélességgel rendelkezik. Míg tehát a 15-ös zsalukő szélessége 15 centiméter, addig a 40-es zsalukő esetében már 40 centiméterről beszélhetünk, miközben a hosszúság és a magasság általában standard, tehát többségük 50 centiméter hosszú és 25 centiméter magas, de hangsúlyozandó még egyszer: léteznek ettől eltérő típusok is, főként a magasság tekintetében.

Zsalukő típusok

Általánosságban a zsalukövekből három típust különböztethetünk míg, így beszélhetünk

 • központi elemről;
 • sarokelemről;
 • és végelemről egyaránt.

Ezek mennyiségét fontos figyelembe vennünk annak fényében, hogy mit szeretnénk építeni a zsalukőből, hiszen mindegyik elemnek megvan a maga funkciója. Nyilván a központi elem, avagy a közönséges zsalukő az, amiből a legtöbb kell minden esetben, de a betonfal formája, megjelenése és kialakítása jelentősen meghatározza a sarok- és végelemek mennyiségét is. Lássuk azonban egy kicsit alaposabban, hogy mire használható a három típus!

 • A központi elem, avagy a közönséges zsalukő minden lábazat vagy falazat központi darabja, hiszen belőle készülnek az egyenes szakaszok, méghozzá függőleges kötésben. Nem úgy kell alkalmazni tehát, mint a téglát – ahol keresztkötések vannak –, hanem egymáson elcsúsztatva, egymásra függőlegesen építve. Minden zsalukő rendelkezik nútokkal és mélyítésekkel a pontos illeszkedés érdekében. Építés során feles eltolásban kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy egy teljes sor után a másodikat egy félbevágott zsalukővel indítjuk és zárjuk, majd a harmadikat újra teljessel és így váltogatva a technikát a legfelső sorig. Ez biztosítja a folyamatos kötést, valamint azt, hogy a zsalukő belső felébe töltött betonmassza folyamatosan, kötésben érjen össze, ami főként vasalással együtt kimagasló stabilistást kínál.
 • A sarokelem a nevéhez hűen azt a célt szolgálja, hogy az épített falvégeket, elágazásokat, valamint természetesen sarkokat is kialakíthassunk a segítségével. Ezeknek a zsalukő típusoknak középen dupla faluk van, ahol a papírforma szerint könnyen el lehet vágni őket a felhasználáshoz. A végelem kiváló alternatíva abban az esetben, ha feles kötésű falat rakunk, hiszen ha az említett ponton elvágjuk őket, éppen ideális méretűek lesznek kezdéshez és záráshoz.
 • A végelem egy speciális kiképzésű zsalukő, mely első ránézésre nem sokban különbözik a hagyományos központi daraboktól, de alaposabban szemügyre véve az egyik szárnyuk lényegesen meg van könnyítve. Ennek az oka nem más, minthogy ezen a ponton könnyedén tudjuk vágni, amivel alkalmazhatjuk ezt is feles rakású sorok nyitásához vagy zárásához, de a szárnyak teljes levágásával akár sarokelemként is funkcionálhatnak.

Milyen szerkezetek építhetők zsalukőből?

A felhasználhatóság tekintetében a zsalukőből rengeteg különféle masszív szerkezet építhető, ezáltal amennyiben zsaluzás nélkül szeretnénk könnyen és gyorsan betonfalat építeni, melynek nem kell több száz tonnát megtartania, akkor ez a betonelem biztosan jó választás lesz. Hogy konkrétan milyen szerkezetekhez használhatunk zsalukövet? Lássunk néhány példát!

 • Lábazat kialakítása: avagy az épületek alapja és falszerkezete közti rész, mely kiemeli az ingatlant a földfelszínből. A zsalukő azért kiváló lábazatkialakításkor, mert gyorsan és pontosan lehet vele dolgozni, ezáltal vasalással és betonnal megtöltve a köveket, egy olyan masszív alapot építhetünk a földalatti fundamentumra, ami tovább fokozza a ház stabilitását.
 • Pinceszintek kialakítása: természetesen a zsalukövek nemcsak a fölfelszín felett alkalmazhatók, hanem alatta is. Egy ingatlan alatt elhelyezkedő pinceszint esetén kitűnő megoldás lehet falszerkezetek kialakítására, noha azt fontos kiemelni, hogy támfalként vagy alapként nem funkcionálhat.
 • Lépcsők építése: soha nem volt még olyan könnyű lépcsőket építeni, mint zsalukő segítségével. A kérdéses elemeket csak szintenként egymásra kell helyezni, megtölteni betonnal, gondoskodni a vasalásról, és a végén járólapozás vagy más borítás lefektetésével észre sem lehet majd venni, hogy az alapot zsalukővel alakítottuk ki.
 • Pillérek és oszlopok építése: akár hagyományos zsalukövet, akár direkt ebből a célból kialakított, egymásra helyezhető csupasz betonelemeket alkalmazunk, kiváló oszlopokat és pilléreket kaphatunk ilyen formában. Bizonyos esetekben ezek akár még tartószerepet is betölthetnek, noha ezekben az esetekben szükséges megfelelő vasalással és döngöléssel biztosítani a közbenső beton stabilitását.
 • Kerítésépítés: kifejezetten masszív és látványos kerítések alakíthatók ki zsalukövek segítségével. Akár egy szimpla kapuoszlopot kell betonoznunk két nehéz kapuszárnynak, akár alapozott kerítések földfelszín fölé eső részeit szeretnénk kialakítani tartós betonból, ezekkel az elemekkel könnyen, gyorsan és hatékonyan dolgozhatunk.
 • Támfalak létesítése: mivel a zsalukövekből könnyen és precízen lehet nagy szilárdságú betonfalakat építeni, melyek kiválóan ellenállnak az oldalnyomásnak, ezért kitűnő választásnak bizonyulnak a különféle támfalak esetén, amikor domboldali telkünkön szeretnénk egyenes területet kialakítani, ehhez pedig megfogni a kitermelt föld miatt folyamatosan csúszó és omló domboldalt.
 • Teherhordás nélküli falszerkezetek építése: természetesen a zsalukövet más falszerkezetek kialakításakor is érdemes lehet számításba venni. Példának okáért garázsok, fatárolók, mezőgazdasági épületek, ipari raktárak vagy éppen kiülők oldalfalainak tartós megoldásakor is egy elérhető árú, és gyors alternatíva lehet. Megfelelően hosszú vasalásokkal ráadásul akár több méteres magasságban is!
 • Rézsű kialakítása: rengeteg díszkertben is kifejezetten előnyösen alkalmazható a zsalukő, mely bár mesterséges formavilággal és hatással keletkezik, azonban egy nagyobb lejtésű domboldalt nemcsak látványosabbá, hanem biztonságosabbá is tehetünk vele. Akár lépcsős támfalként gondolunk rá, akár másként képzeljük el a kialakítást, a zsalukövek ilyenkor feltölthetők termőfölddel vagy virágfölddel, hogy alkalmassá tegyük őket különféle egynyáriak, terülők vagy évelők fogadására.
 • Ülepítőakna építése: főként vidéken komoly gondot okozhat a családi házaknál a csatornarendszer kialakításának hiánya. Ilyenkor a szennyvizet ülepítőbe kell gyűjteni, melynek felépítésére gyakran több méteres mélységben kerül sor. Ilyenkor fontosak a biztonságos, és megfelelően rögzíthető támfalak, melyek kialakításához a zsalukő ideális választás lehet.
 • Kerti elemek kialakítása: természetesen manapság már a zsalukő alkalmazásánál is megfigyelhetők a különféle kreatív megoldások, ezáltal csak a képzelőerőnk szabhat határt annak, hogy mit készítünk belőle a kertben. Sok helyen láthatjuk őket ágyások kialakításakor, de kerti bútorok alapjaként, sőt szalonnasütőkhöz is hatékonyan felhasználhatók.

A zsalukő alkalmazásának előnyei

Mivel a zsalukő egy egyre kedveltebb betonelem, ezért adja magát a kérdés, hogy miért előnyösebb ezt a bennmaradó zsaluformát alkalmazni a hagyományos zsaluzás helyett? Lássuk a legfontosabb pozitívumokat!

Zsalukő alkalmazása
 • A zsalukő segítségével a helyszíni betonozás és az előregyártás ötvözéséről beszélhetünk, ami nemcsak rendkívül kényelmes, de a költségek tekintetében is egy kompromisszumos megoldás, mely rengeteg lehetőséggel és kreatív ötlettel kecsegtet, szemben a kizárólag előre legyártott betonelemekkel.
 • Ha a zsalukő mellett döntünk, nem kell külön zsalut vásárolnunk, bérelnünk, esetleg otthon gyártanunk ahhoz, hogy masszív betonépítményeket kaphassunk. Ez rendkívüli mértékben felgyorsíthatja az építkezést, legyen szó akár egy kerítésről, akár egy lakóház lábazatáról.
 • Az előre legyártott betonelemként funkcionáló zsalukő a nútoknak és bevágásoknak köszönhetően szinte egyetlen vízmértékkel építhető, miközben a közbenső helyeket vasalással és friss betonnal lehet könnyedén és egyszerűen feltölteni ahhoz, hogy kimagaslóan tartós eredmény születhessen.
 • A zsaluköves építés nemcsak sokkal gyorsabb, hanem lényegesen tisztább és költséghatékonyabb is a zsaluzáshoz mérten, hiszen körültekintő alkalmazással és megfelelő szerszámokkal szinte egyáltalán nem vész kárba betonmassza.
 • A zsaluzott felületképzéshez viszonyítva a zsalukővel sokkal egyenletesebb felületet tudunk kialakítani, ami főként egy kerítésnél vagy egy épület lábazatánál jelentős mértékben növelheti az esztétikát, miközben az utómunkálatok, a vakolás és a szigetelés egyaránt lényegesen egyszerűbb lesz. Mindemellett pedig költséghatékonyabb is, hiszen kevesebb alapvakolat kell majd az elsimításhoz, vagy kevesebb ragasztó a szigetelés felhelyezéséhez.
 • Nemcsak a precíz kialakításának, hanem az elhanyagolható súlyának is köszönheti a zsalukő, hogy könnyű vele dolgozni, miközben a gyors munkát az adja, hogy nincs szükség megvárni minden sornál a beton kötését, folyamatosan lehet haladni az építkezéssel a szilárd és bennmaradó zsaluzat miatt.
 • Mivel nincs zsaluzás, ezért nemcsak annak felépítésével, hanem elbontásával és elszállításával sem kell utólag foglalkozni, ha úgy döntünk, zsalukővel alakítunk ki valamilyen betonépítményt.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Ytong vásárlási tanácsadó

2020-06-03
Új lakás építésekor vagy már meglévő ingatlan bővítésekor és felújításkor a tulajdonosok manapság rengeteg különféle építőanyag közül válogathatnak

Termőföld felhasználása a gyakorlatban

2020-05-14
A termőföld egy rendkívül széles körben felhasználható alapanyag, amire nagyon sok esetben szükségünk lehet a ház körül.

Járda a ház körül? Íme a négy legjobb megoldás!

2020-05-07
A megfelelő járda több szempontból is lényeges egy ingatlan körül. Adunk pár ötletet a kialakításhoz!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben