5+1 hasznos tipp lakásfelújításhoz

A lakásfelújítás sok esetben akkora munka is lehet, mint egy építkezés, éppen ezért jól jöhet hozzá pár jó tanács.

Hasznos tippek lakásfelújításhoz

Akár egy frissen vásárolt régi épület teljes felújításáról, akár korábban épült otthonunk általános renoválásáról van szó, a kapcsolódó munkálatok sok esetben óriási pénzt vehetnek ki a zsebünkből. Különösen igaz ez abban az esetben, ha esetleg úgy állunk neki a munkának, hogy se tervünk, se konkrét költségvetésünk nincsen, ilyenkor ugyanis egy lakásfelújítás büdzséje gyakran feneketlen kúttá változhat.

Mielőtt tehát elindulnánk festéket, cementet  vagy bármilyen más egyéb szerszámot vásárolni a munkálatokhoz, előbb vegyünk egy mély lélegzetet, és olvassuk el az alábbi hasznos tanácsokat, melyek után garantáltan egészen másként állunk hozzá a munkálatokhoz.

1. Spóroljunk, de ne mindenen!

Az emberek 99 százaléka egy lakásfelújítás kapcsán szinte biztos, hogy a spórolást nevezi meg elsődleges szempontként, ami valóban lényeges, hiszen felesleges ész nélkül szórni a pénzt, azonban vannak olyan dolgok, melyeken egyszerűen nem éri meg spórolni. Tipikusan ilyenek például a festékek, hiszen egy olcsóbbtól nem várhatunk megfelelő fedést, gyakran többször végig kell mennünk vele a felületen, a végeredmény pedig hamar megkophat, megrepedezhet. Egy prémium minőségű festék esetén azonban az egyenletes felület garantált, méghozzá egyetlen átkenés mellett. A minőségi követelményeket lehetőség szerint minden kőművesmunkához kapcsolódó alapanyag, így a cement esetén is tartsuk be!

2. Bátran kérjünk segítséget!

Ha egyedül állunk neki a felújítási munkálatoknak, akkor gyakorlatilag egyszerre kell értenünk legalább 5-6 szakmához, ami ha nem is lehetetlen, de nagyon nehéz. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha egy számunkra is új munkafolyamat vár ránk, akkor bátran merjünk tanácsot kérni szakemberektől vagy éppen ott, ahol a szükséges alapanyagokat megvásároljuk. A Békás Épker tüzépen például kizárólag olyan emberek dolgoznak, akik nemcsak szívesen válaszolnak a szakmai kérdésekre, hanem mindemellett értenek is hozzá. Persze legvégső esetben az internet is hasznos tanácsadó lehet, de ebben az esetben keressünk több forrást a biztonság kedvéért!

3. Mindig szigeteljünk!

Amennyiben nincs a családban légzőszervi betegségtől szenvedő vagy asztmás, akkor a szigetelés kérdéskörét felesleges túlgondolni. Szigetelni egyszerűen kell és kész, hiszen télen és nyáron egyaránt megnöveli otthonunkban a komfortérzetet, csökkenti a fűtésre és hűtésre pazarolt költségeinket, hovatovább egy sor más előnnyel is jár. Kapcsolódó cikkünkben alaposabban is körbejártuk a hőszigetelés előnyeit!

4. Felújítás, de mennyire?

Egy felújítás során nagyon könnyen el tud szaladni velünk a ló olyan értelemben, hogy gyakran már mi sem tudjuk eldönteni, mit és mennyire kellene renoválnunk. Példának okáért egy falat nem kell tégláig leverni, ha csak pár helyen kell javítani a vakolatot, de az aljzatot sem kell teljesen feltörni, ha néhány helyen problémákat tapasztalunk. Mindig mérlegeljünk, hiszen ezzel sok tízezer forintot is megspórolhatunk egy nagyobb felújítás során.

5. Kapkodni tilos!

Egy lakás renoválása minden esetben elhúzódó folyamat, soha nem szabad sietni vagy kapkodni vele, hiszen annak nem lesz jó vége. Alaposan járjunk utána minden munkafolyamatnak, válasszunk megfelelő alapanyagokkal dolgozó tüzépet – a Békás Épkernél például a legjobb árak és raktárkészlet vár ránk –, de ne hamarkodjuk el a munkálatokat sem, pláne ne hagyjuk figyelmen kívül a száradási vagy a kötési időket. A kapkodás ugyanis egy felújításkor könnyen vezethet káoszhoz, valamint silány minőségű munkához.

+1. Mindig legyen terv!

Terv nélkül a lakásfelújítás olyan, mint az étel recept nélkül. Lehet, hogy jó lesz, de hogy sem a sorrend, sem a mennyiségek nem lesznek a helyén, az garantált. Emiatt pedig a gyakori utólagos javításokkal és egyebekkel nem kizárt, hogy sokkal több pénzt költünk majd el, mint egy jól átgondolt, pontos munkafolyamatokat és sorrendeket felállító terv mellett.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket