Miért éri meg a hőszigetelés?

A hőszigetelés egy költséghatékony és energiatakarékos megoldás, de vajon mi a helyzet a környezetvédelemmel?

A hőszigetelés nem csak a pénztárcánknak tesz jót

Néhány évvel ezelőtt még nagyon sokan nem tudták, hogy mi az a hőszigetelés, de szerencsére a környezetbarát megoldásokkal egyetemben ennek az újdonságnak is sikerült teret hódítania a honi építőiparban. Sajnálatos módon azonban rengetegen még mindig inkább csak azért döntenek a hőszigetelés mellett, mert a kivitelező azt mondta, hogy kell, esetleg azért, mert a szomszédnál is van. Kevesen vannak azonban, akik azon túl, hogy ismerik költséghatékony, energiatakarékos és közvetett módon környezetvédelmi tulajdonságait, határozottan tudnák a választ arra a kérdésre, hogy miért éri meg egy hőszigetelés? Erre a kérdésre próbáltunk meg válaszolni az alábbiakban!

Csökkenti a rezsiköltségeket

A jó minőségű hőszigetelőrendszerek kapcsán a megtérülés a legtöbb esetben nem közvetlen anyagi javakban mérhető. Elsődlegesen ugyanis jobb komfortérzetet érhetünk el a szigeteléssel, méghozzá télen és nyáron, illetve az átmeneti évszakokban egyaránt, miközben természetesen a rezsiköltségeken is hamar érződni fog a változás. A téli időszakban például határozottan kevesebb fát, gázt vagy elektromos áramot kell fűtésre pazarolnunk, mint szigetelés nélkül, míg nyáron a klímahasználat költségeit spórolhatjuk meg vele, hiszen a homlokzat extra rétegei nemcsak a nagy hideget tartják odakint, hanem természetesen a meleget is.

A hőszigetelés tehát anyagi értelemben elég hamar megtérül, hosszabb távon pedig rendkívüli mértékben megéri, hiszen amint visszatermelte a befektetett összeget, gyakorlatilag éveken, sőt évtizedeken át hasznot termel majd háztartásunk számára, ami bizonyos esetekben szezononként akár több tízezer forint is lehet. Fontos azonban, hogy a hőszigetelés hasznát nemcsak financiális szűrőn keresztül vizsgálhatjuk, hanem például környezetünk védelmét tekintve is.

Segíti a környezetvédelmi törekvéseket

Meglepően ritkán hangoztatott tényező a hőszigetelés kapcsán, hogy rendkívül pozitív hatást gyakorol a környezetvédelmi törekvésekre, és alighanem ebből a szempontból éri meg a leginkább meglépni ezt a beruházást. Ha ugyanis télen kevesebbet kell fűteni, akkor az nyilvánvalóan csökkentett káros anyag kibocsájtással jár együtt, ami akár a közvetlen közelünkben történik – például fatüzelés esetén –, akár valahol a távolban – például távfűtés vagy elektromos fűtőeszközök használata mellett –, összességében pozitív hatást gyakorol a környezetünkre.

Ugyanez érvényes a nyári időszakra, amikor a nagy kánikulák idején sok helyen többszörösére nő az energiafogyasztás a hálózatba kötött klímaberendezések, ventilátorok és egyebek miatt. Ha minden lakás le lenne szigetelve Magyarországon, nemhogy nem emelkedne ilyenkor az áramfogyasztás, de átlagosan még csökkenne is. Összességében tehát nemcsak rezsiköltségeink csökkentése miatt éri meg a hőszigetelés, hanem a környezetvédelmi szempontok miatt is megfontolandó!

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket