Zuhanykabin készítése falazással

A műanyag vagy plexi zuhanykabin helyett sok esetben mutatósabb egy falazott zuhanyfülke. Most segítünk elkészíteni!

Így készül a falazott zuhanykabin

Egy zuhanyzó kialakításakor az utólagos kőművesmunka miatt sokan megelégszenek a különféle készre szerelt műanyag és plexi kabinokkal, melyek a célnak valóban megfelelnek, azonban egyrészt nem egyediek, másrészt nem biztos, hogy olyan olcsók, hiszen ha van otthon elegendő maradék építőanyag, akkor némi elszántsággal különlegesebb, sőt tartósabb és biztonságosabb zuhanyfülkéket készíthetünk magunknak. A falazás természetesen nemcsak az esztétikusabb megoldások miatt kerülhet szóba, hanem sokszor az épület kialakítása miatt is.

Zuhanykabin készítése falazással

Példának okáért egy tetőtéri fürdőszobában a döntött mennyezet miatt esélytelen egy szabványosított zuhanykabin beépítése, de felújításkor is érdemes elgondolkodni rajta abban az esetben, ha nem akarunk falat vagy aljzatot bontani például a vízszigetelés hiánya miatt. A falazott kabinnal ugyanis egy kalap alatt meg tudjuk oldani ezt a problémát is, de egy műanyag fülkével a helyzetet inkább csak tovább ronthatjuk, pláne ha a víz be tud folyni a falszerkezet rései közé, ahol egyre komolyabb problémákat idézhet elő.

Ez a helyzet különösen vályogfalak esetében okozhat nagy gondot, de bármelyik eshetőségről is legyen szó, az úgynevezett előfalazással rögtön megoldhatjuk a szigetelés problémáját, hiszen ilyenkor a meglévő falak elé húzunk fel egy vízszigeteléssel ellátott, jól szellőző Ytong-falat, amiből egyszerűen kialakítható a zuhanykabin felülete. Hogy miként? Lássuk a szükséges lépéseket!

Bontás és átalakítás nélkül nem megy!

Merthogy meglévő csempére és járólapra értelemszerűen nem szabad és nem is lehet falat felhúzni, sőt mi több, ha szükséges, még a megrepedt, mozgó betont szintén törjük fel, és alakítsunk ki új aljzatot. Ha kisebb bontással is számolunk, az átalakítást soha nem ússzuk meg, hiszen a leendő falazott zuhanykabint tulajdonképpen minden oldalról megvastagítjuk, tehát a leállásokat, így leginkább a csaptelephez kapcsolódó csöveket beljebb kell hozni egészen addig, hogy túllógjanak az új téglafalon.

Ha nem értünk a vízvezetékek szereléséhez, érdemes szakemberhez fordulni, ugyanakkor alaposan gondoljunk át és mérjünk meg mindent, hiszen most még szabadon variálható, hogy hová kerüljön a csap, hol legyen a lefolyó, milyen magasra kerüljön a zuhanytálca és így tovább. Később ilyesmin már nem tudunk módosítani. Érdemes egyébiránt egy ilyen kaliberű átalakítás esetén átnézni a lakás vízvezetékrendszerét. Ha felújítunk, akkor elképzelhető, hogy régi fémvezetékek húzódnak a falban, amit érdemes modernebb, csőtörés-biztos műanyagra cserélni. Ez ugyan nagyobb átalakítással jár együtt, de elengedhetetlen ahhoz, hogy egy minden téren modern fürdőszobát kaphassunk.

Aljzat, vakolás, javítás

Minden bontás és átalakítás azzal jár együtt, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, de javítani kell az aljzatot és a korábbi vakolást egyaránt. Az aljzat esetében érdemes a nagyobb egyenetlenségeket Estrich betonnal orvosolni, vagy akár 2-3 centiméteres vastagságban az egész fürdőszobát felönteni vele, kisebb egyenlőtlenségek esetén viszont elegendő lehet az önterülő Padlopon használata is pár milliméteres vastagságban, amire egyszerűbb lesz friss járólapot ragasztani.

A vakolat esetén a csempék ragasztóanyagának leverését követően a laza vakolatot teljes egészében leverjük, és visszajavítjuk. Ehhez használhatunk alsó rétegként egyszerű falazó habarcsot, de a felső sima felület kialakításához inkább valamilyen finomabb vakolóanyagot. Ezzel egyenletes réteget alakíthatunk ki az új csempékhez, és ha szükséges, a vízszigetelést már ezen a szinten meg lehet támogatni. Vályogfalak esetében fontos megjegyezni, hogy bár lehet rá közvetlenül vakolni, de ilyenkor azt hálóval vagy dróttal meg kell erősíteni.

Falazás

A megfelelő előkészületek után következhet a zuhanykabin falazása, amihez Ytong téglát használunk. Ennek az oka, hogy rendkívül könnyen, egyszerűen és elhanyagolható veszteséggel lehet vele dolgozni, sőt mi több, felülete jól csiszolható, amivel akár íves formákat is elérhetünk leendő kabinunk esetében, amit végül mozaikos csempével burkolhatunk. Ha kimértük és kijelöltük zuhanykabinunk helyét és formáját, az Ytong téglákat kötésbe rakva – a megfelelő tartás érdekében – flexibilis csemperagasztóval illesztjük össze. Ha szükséges valamilyen szerelvény – nyilván nem konnektorról beszélünk, de egy-két vízálló, elemes LED-lámpa jól jöhet a felső téglákban –, akkor azt nagyon egyszerűen és pontosan bevéshetjük, miközben szintén Ytongból akár polcokat, ülőkéket is építhetünk bele.

Vízszigetelés

Bármilyen falszerkezet mellett is dolgozunk, a falazott zuhanykabin esetében a professzionális vízszigetelés rendkívül fontos. Ezen nem szabad spórolni, mert később rengeteg kellemetlenségünk származhat belőle, a felmerülő extra költségekről nem is beszélve. Ennek az első lépése, hogy az elkészült Ytong-fal felületét teljesen simára csiszoljuk, majd a portalanítás után flexibilis ragasztóval rásimítunk, ami kiváló alap a vízszigetelés számára, mely ebben az esetben folyékony fólia lesz. Ezt szintén fel kell kenni a felületre megfelelő egyenletességgel, de a hatásosabb tapadás érdekében érdemes előtte alapozót használni. Ha makulátlan vízszigetelést szeretnénk, ne felejtsünk el sarokerősítő szalagokat használni, melyek ugyanolyan szigetelőanyagból vannak, mint a fólia, de biztosítják, hogy a sarkoknál se maradhasson rés, melyen a víz átszivároghat.

Csempézés, szerelvényezés

A falazott zuhanykabin kialakításának legutolsó mozzanata a burkolás, avagy a csempézés lesz, amivel kapcsolatban a határ esztétikailag a csillagos ég. Ha igazán szép munkát szeretnénk, akkor nagyon sok finomhangolásra, rengeteg vágásra lesz szükségünk, miközben megannyi élvédőt és sarokelemet is be kell építenünk. Fontos, hogy a zuhanykabin minden elemét burkoljuk, és érdemes az alsó részre – ha nem tálcát építettünk be – valamilyen csúszásgátló járólapot vásárolni. Lényeges még, hogy odabent minden elemet burkoljunk, ezáltal az ülőkéket és a polcokat is, hiszen csak így tudunk makulátlan megjelenésű, könnyedén tisztítható felületet képezni. A felragasztott csempéket végül fugázzuk, a sarkokban színben azonos szilikonnal dolgozunk, majd végül szerelvényezünk, így felszereljük a csapot, a zuhanyrózsa csuszkáját és tartóját, az esetleges LED-lámpákat, a helyére illesztjük a lefolyókat, és természetesen a zuhanyfüggöny rögzítéséről sem feledkezünk meg. Száradás után – legfeljebb 24 óra – a zuhanyzó már használatba is vehető!

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket