Ytong tégla használata tetőtér kialakításakor

Könnyed súlya és egyszerű alkalmazhatósága miatt az Ytong tégla kifejezetten jó választás lehet tetőtér építésekor.

Ytong tégla a tetőtérben

A hagyományos építőanyagok mellett az elmúlt néhány évben kifejezetten népszerűvé vált az Ytong tégla, ami nem meglepő, hiszen egy kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező, páraáteresztésben is kitűnő tulajdonságokkal rendelkező, kizárólag természetes alapanyagokból álló megoldásról van szó, amivel rendkívül könnyen lehet dolgozni is. Gyakori alkalmazását pedig tovább növeli, hogy ma már komplett rendszerekben gondolkozhatunk, ha az Ytong tégla használata mellett döntünk.

Ennek köszönhetően komplett lakóházak építéséhez is ideális választás lehet, de csak tetőterek kialakításakor vagy beépítésekor egyaránt kiváló döntés, hiszen ezekhez a lakrészekhez a műszaki tulajdonságok tekintetében rendkívül szigorú kötöttségek tartoznak, melyek jelentős többségét az Ytong tégla tökéletesen kielégíti. Lássuk elsőként, hogy melyek ezek!

Ezért előnyös az Ytong tégla alkalmazása a tetőtérben

Az első és legfontosabb előny, amit az Ytong tégla kapcsán kiemelhetünk a tetőtéri alkalmazhatóság kapcsán, az alighanem a súly kérdése, hiszen a hagyományos építőanyagokhoz mérten sokkal kisebb tömeggel rendelkeznek ezek a fehéres színű blokkok, köszönhetően leginkább az anyagösszetételnek, valamint a bennük megtalálható légbuborékoknak, melyek egyébként a hőszigetelésben is fontos szerepet játszanak.

Ytong tégla használata tetőtér kialakításakor

Ezen a téren az Ytong szintén kiváló alternatíva, hiszen a szigetelés tekintetében kitűnő tulajdonságokkal bír, ami egy tetőtérben lényeges tulajdonság, hiszen maga a tetőszerkezet még megfelelő kialakítás esetén is a lakás egyik legnagyobb hőhídjaként funkcionál.

Ezen felül nemcsak a födémet és az alsó szinteket nem terheli túl, de az Ytong tégla mindemellett a tűzvédelem terén egyaránt kimagasló eredményekkel büszkélkedik, ami szintén nem elhanyagolhatatlan egy tetőtérnél.

Az Ytong tégla alkalmazási területei a tetőrében

Hogy konkrétan mire használhatjuk az Ytong téglát, ha tetőteret szeretnénk kialakítani belőle? Lássuk most a konkrét példákat!

Válaszfalak

Nemcsak a tetőtérben, hanem a lakás többi pontján is nagyon gyakori eset, hogy válaszfalakat készítenek az Ytong téglából, így nem meglepő, hogy bizonyos típusai, főként a keskenyebb 10-15 centiméteres blokkok ideális választásnak bizonyulnak ezeken a helyeken. Kis súlya miatt egy betonfödém esetén nem kell odafigyelni arra, hogy hol vannak az alsó szinten a támaszfalak, így szabad területfelosztást tesz lehetővé, miközben könnyen, nagyon minimális hulladék mellett építhető, hiszen egyszerűen, pontosan formázható, így kifejezetten gazdaságosnak is tekinthető az alkalmazása.

Mivel a tetőtér minden helyisége könnyedén kialakítható és összeépíthető belőle, ezért homogén anyagszerkezetet kaphatunk vele, ami száradás után azonnal glettelhető és festhető, de igény szerint vékonyvakolattal is bevonható előtte, amivel javítható a falak tartóssága és hangszigetelése egyaránt. Mivel biztosítja, hogy a tetőszerkezethez rugalmasan csatlakozzon, ezért mozgó kapcsolat kialakításával tudjuk megoldani beépítését, ami ismét egy ritkán hangoztatott, de előnyös tulajdonság.

Oromfalak

Tegyük fel, hogy a tetőtér kialakítása a komplett tetőszerkezet átépítésével történik, amikor szükség lesz a korábbi tető formájának módosítására. Ez újabb oromfalak, esetleg különféle térdfalak felhúzását vonhatja maga után, amihez szintén előnyös lehet az Ytong tégla választása. Nyilvánvalóan ezek önmagukban nem lesznek elegendők, így szükség lesz a statikai erősítés érdekében a különféle vasbeton merevítő bordák, térdfal konzolok, illetve természetesen a koszorú alkalmazására is.

Az Ytong termékcsaládban kifejezetten ilyen esetekhez találták ki például a Pu20-as és Pu40-es termékeket, melyek zsaluelemként úgy lettek kialakítva, hogy a kőművesek erős vasbeton szerkezeteket tudjanak elhelyezni bennük. Alkalmazásának előnye, hogy a további belső és külső munkálatok a homogén kialakítás miatt azonos technológiával lesznek kivitelezhetők, miközben az utólagos gépészeti szerelések vagy az elektromos vezetékek behúzása egyaránt könnyedén megvalósítható lesz a koszorú vonalában vagy konkrétan a merevítő bordák mellett.

Áthidalók

Az áthidalók beépítésére közel sem csak a normál épületszinteken lehet szükségünk, hanem természetesen a tetőtérben is. Mivel Ytong téglából állnak a válaszfalak, ezért értelemszerűen nem szabad kerámiatéglás áthidalót alkalmazni és ezzel megtörni a szerkezetek homogén jellegét, erre azonban nem is lesz szükség, hiszen ma már ilyen típusú áthidalások is megtalálhatók a gyártó kínálatában. Az Ytong áthidalók ráadásul nemcsak a belső válaszfalakon, hanem az oromfalakon kialakított nyílások, ablakok, erkélyajtók és egyebek fölé is használhatók, így teljes egészében hőhidaktól mentes szerkezetek építhetők.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket