Van párhuzam a szigetelés vastagsága és élettartama között?

Minél vastagabb a szigetelés, annál hatékonyabb és tartósabb? Erre a kérdésre kerestük a válaszokat!

Szigetelésvastagság és élettartam

Az építőiparban az elmúlt években rendkívül fontos szemponttá vált a hőszigetelés, ezáltal ma már minden újépítésű lakóházon kötelezően alkalmaznak valamilyen mértékű külső burkolást az általános vakoláson felül, de a használt lakásokon is rohamosan jelennek meg az utólagos megoldások. Ezzel kapcsolatban általánosan elterjedt nézet, hogy minél vastagabb a hőszigetelés, annál kevesebbet kell majd fűtésre költenünk, hovatovább annál hosszabb élettartamra számíthatunk tőle. Hogy ez valóban így van-e, azt rögtön kiderítjük!

A szigetelés vastagsága és a hatékonyság

A hőszigetelés gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint télen a vastag ruházat. Ha felveszünk egy pulóvert és egy kabátot, alapvetően már nem fázunk, és hiába veszünk fel még több meleg ruhaneműt, ezt a hőérzetet nem tudjuk fokozni, legfeljebb nehezebben mozgunk, esetleg jobban megizzadunk tőle. Pontosan ez lesz a helyzet egy lakóháznál is, ha túl vastag szigetelés kerül fel rá! Egy bizonyos szintig határozottan igaz, hogy a vastagabb réteg jobb teljesítményt nyújt, azonban érdemes megmaradni egy bizonyos határon belül.

Van párhuzam a szigetelés vastagsága és élettartama között?

Ennek az oka az, hogy a túl vastag szigetelés egyrészt sokkal többe kerül, másrészt nem is egyenesen arányos a hatékonysággal, tehát egy 10-15 centis burkoláshoz mérten egy 30 centiméteres külső szigetelőréteg gyakorlatilag semmivel sem csökkenti tovább a fűtési költségeinket. Még nagyobb probléma, hogy egy ilyen vaskos réteg biztonságos rögzítése már komoly problémákat vet fel, de az igazán nagy baj, hogy a lakás természetes szellőzési értékét is annyira lecsökkenti, hogy valóban olyan hatást kelthet, mintha egy burokban élnénk a mindennapjainkat. Röviden tehát ebből a szempontból felesleges túl vastag szigetelést alkalmazni!

A szigetelés vastagsága és az élettartam

Lényeges azonban megvizsgálni az élettartam kérdését is, azonban ezt érdemes onnan szemlélni, hogy a több százezer forintos plusz kiadás mennyire lényeges a munka kivitelezésekor annak fényében, hogy gyakorlatilag senki sem ismeri még a jelenleg használt szigetelések telepítés utáni tényleges élettartamát, amit ráadásul számtalan egyéb tényező befolyásolhat. A szakértők egyetértenek abban, hogy bármilyen vastag is egy lakás szigetelése, a méter sem a hatékonyságot, sem az élettartamot nem határozza meg, hiszen 40- 50 év múlva úgyis egy olyan jelentős felújítást kell végrehajtani az épületen, aminek során a szigetelés helyére is új kerül.

Sokkal lényegesebb az élettartam tekintetében a minőség, a kiválasztott szigetelőanyag, valamint az is, hogy milyen hozzáértő kezek végzik el a telepítést. Sok esetben ugyanis előfordulhat, hogy a legjobb minőségű alapanyagok mellett is 5-10 év múlva újra kell szigetelni a házat, mert a kivitelezők rosszul végezték a munkájukat. Ilyenkor teljesen mindegy, hogy milyen vastag volt a szigetelés, sőt mi több, a tömörebb megoldások a nagyobb szaktudást igénylő extra rögzítések miatt még magasabbra növelhetik a hibafaktort.

Éppen ezért a túl vastag szigetelőrendszer kiépítése mellett inkább a megfelelő alapanyagokra és a megbízható kivitelezőkre helyezzük a hangsúlyt. Érdemes emiatt olyan vállalkozót keresni, aki már legalább 10 éve a szakmában van, hiszen amennyiben az általuk kivitelezett hőszigetelő rendszerek a mai napig a helyükön vannak és rendeltetésüknek megfelelően működnek, akkor bizonyára a mi otthonunkkal sem lesz probléma legalább egy évtizedig, ami az építőiparban jelenleg egészen nagy időintervallumnak tekinthető.

Van párhuzam a szigetelés vastagsága és élettartama között?

Az anyagválasztásra azért is érdemes nagy figyelmet szentelni, mert a jó minőségű polisztirol alapanyagokról tesztek igazolják, hogy legalább 50 évet kibírnak úgy, hogy tulajdonságaik és értékeik nem változnak meg jelentősen. (Feltételezések szerint ez az érték homlokzatra szerelve sem csökken!) Magyarul egy erre felépített jó szigetelőrendszerhez legalább fél évszázadig nem kell hozzányúlni normál körülmények között, és ez megfelelő munkavégzés esetén a 15 centiméteres borításra éppen úgy igaz lesz, mint a vastagabb megoldásokra.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket