Válaszfalak utólag, de mégis miből?

Sok esetben alakulhat úgy az életünk – például gyermekvállalással, vagy éppen az utódok kirepülését követően –, hogy egy már meglévő, vagy éppen felújításra kerülő lakóházban egy helyiségből kettőt kellene kialakítani.

Az ilyen utólagos elválasztás nem túl költséges munka, hovatovább jelentős beruházással sem jár, ugyanakkor rendkívül fontos, hogy megfelelő alapanyagot válasszunk hozzá, hiszen válaszfalakat építhetünk

  • gipszkartonból;
  • hagyományos téglából;
  • és ytong téglából is.

Hogy melyik jobb vagy előnyösebb, illetve számunkra melyik lehet a leginkább megfelelő? Ennek jártunk utána az alábbiakban!

Válaszfal gipszkartonból

Válaszfal felhúzásához az egyik legjobb alternatíva határozottan a gipszkarton, hiszen egy olyan szárazépítési technikáról beszélünk, ami egyrészt olcsó, másrészt akár házilag is kivitelezhető, harmadrészt pedig minimális koszolás mellett gyorsan elkészíthető. A gipszkarton válaszfalat fontos alaposan megtervezni, hogy ezzel ki tudjuk számolni a szükséges anyagköltségeket, főként a burkoláshoz szükséges gipszkarton lapok mennyiségét, valamint a telepítéshez elengedhetetlen fémváz darabjait és az olyan apróságokat, mint amilyenek például a csavarok.

Jó tudni, hogy a gipszkarton válaszfalak nagyon vékonyak, ezáltal szinte semmiféle szigetelőhatással nem rendelkeznek, tehát törekedni kell a réteges kialakításra, hogy a két falszerkezet közé hő- és hangszigetelő anyagot tudjunk elhelyezni, ami lehet kőzet- vagy üveggyapot. Ügyelnünk kell továbbá arra is, hogy ha nedvesedésre hajlamos helyiségről van szó, akkor csak és kizárólag vízálló lapokat használjunk, melyeket úgy tudunk megkülönböztetni a többitől, hogy felületüket zöld réteg fedi.

A gipszkarton válaszfalak megfelelő telepítés után tökéletesen glettelhetők, csiszolhatók, festhetők vagy tapétázhatók is, ezáltal mind tapintásra, mind látványra ugyanúgy néznek ki, mint egy masszívabb téglafal. A tulajdonságok terén nyilván óriási különbségek lesznek, de ha leszámítjuk, hogy mennyivel olcsóbb, gyorsabb és tisztább megoldás, máris szimpatikusabbá válik.

Válaszfal téglából

A gipszkarton mellett a hagyományos téglából készült válaszfalak szintén jó megoldást jelenthetnek abban az esetben, ha azok biztos és szilárd alapra, illetve természetesen megfelelő teherbírású födémekre kerülnek. A téglafalnak ugyanis még akkor is nagy súlya van, ha csak vékony válaszfal készül belőle, de nemcsak az alapanyag rendelkezik jelentős súllyal, hanem a hozzá felhasznált falazó habarcs és vakolat is.

A tégla azért közkedvelt választás egy válaszfal esetében, mert a megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagokból nagyon könnyen és gyorsan felhúzható, azonban rengetegen elvetik alkalmazását, mert a szükséges hozzávalók drágák, az építés pedig minden esetben jelentős mennyiségű kosszal jár. Ezért cserébe azonban egy kiválóan szigetelő válaszfalat kapunk, ami a hangot és a hőt is nagyszerűen megtartja, hovatovább a későbbiekben a képek vagy a nagyobb polcok felerősítése sem okozhat különösebb problémát.

Ma már kaphatók kifejezetten válaszfalak építéséhez megálmodott téglák is, amelyek kifejezetten nagy hangszigetelő képességgel rendelkeznek, ezáltal akár közel 60 dB-s hanghatást is képesek elnyelni, ami majdnem olyan jó, mint egy vastagabb támfalnál.

Válaszfal ytong téglából

A hagyományos tégla mellett egyre többen választják a válaszfalak felhúzásához az ytong téglát, amelyből stabil és masszív szerkezetek építhetők, de súlyuk meg sem közelíti a hagyományos tégláét, éppen ezért akár gyengébb födémek, emeletek esetében is alkalmazhatók, ha falhatású kialakítást szeretnénk. Óriási előnyük, hogy nemcsak stabil falszerkezetet építhetünk belőlük, hanem mindemellett a hangszigetelés szempontjából is kiemelkedő tulajdonságokkal bírnak, és rendkívül könnyedén megmunkálhatók, a hagyományos téglához hasonlóan pedig megfelelő dübelekkel akár nagyobb képeket és kisebb polcokat is könnyedén elbírnak.

Az ytong téglák nagyobb blokkelemekből állnak, amelyek pontosan képesek illeszkedni egymáshoz, ezáltal nagyobb gyakorlat vagy szakértelem nélkül is hamar építhető belőlük masszív falszerkezet, ami vékonyágyazású falazó habarcs használata esetén akár még a felépítés napján vakolható is lesz. Mivel az ytong téglával nagyon könnyű tervezni, ezért egyszerű kiszámolni a lehetséges anyagszükségletet, aminek hála minimálisra csökkenthető az építési hulladék, habár közel ugyanannyi kosszal jár az építésük, mint a hagyományos tégla esetében.

Az ytong tégla előnyei közé sorolják még, hogy csak ásványi alapanyagokból állnak, tehát tűzvédelmi szempontból is nagyon biztonságos falszerkezetek alakíthatók ki belőlük. A fehér tömbökből készült építmény esetében ugyanakkor a hagyományos glettelés nem javasolt, a falfelület elsimításához inkább egy vékony meszes cementréteg, vagy gipsz alapú vakolóanyag ajánlott, amit csiszolással festhető, tapétázható vagy csempézhető felületté tehetünk.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket