Vakolás télen? Ilyen problémák jelentkezhetnek!

A vakolás a betonozáshoz hasonlóan jó időt igénylő folyamat, így télen például kifejezetten sok problémával járhat.

A téli vakolás hátrányairól

A betonozás kapcsán sokan tudják, hogy a téli időszakban ez a munkafolyamat rengeteg odafigyelést igényel, ezáltal súlyos hőmérsékleti követelményei vannak, hogy mikor szabad nekiállni a munkának. Rengetegen úgy vélik azonban, hogy ez csak a betonozásra érvényes állítás, azonban a vakolás esetén ugyanilyen gondot okozhat, sőt mi több, az összes vízzel higított építőanyagnál be kell tartanunk a kapcsolódó alapszabályt.

5 Celsius fok alatt ne vakoljunk

A legfontosabb alapszabály a téli vakolás és a téli betonozás kapcsán nem más, minthogy 5 Celsius fok alatt soha ne álljunk neki a munkának. Itt érdemes megjegyezni azonban, hogy ez a szabály elég szabadon értelmezhető, így sokan úgy vélik, ha odakint tartósan, még éjszaka is legalább 5 Celsius fokot meghaladó a hőmérséklet, akkor neki lehet állni, csakhogy ezen a téren mindig a felületet kell mérni, és nem a levegő hőfokát.

Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy bár a levegő kellemes 7-8 Celsius fokos, azaz vakolásra alkalmas az időjárás, még a napsütés is adott, viszont a kérdéses munkafelület hőmérséklete tartósan 4 Celsius fokos, és nem akar javulni. Ez komoly probléma, nem mellesleg kizáró ok is egyben, hiszen ilyenkor soha nem szabad nekiállni a vakolásnak, mert a teljes száradási idő legalább három nap, ebben az intervallumban tehát nem kerülhetne fagypont közelébe a hőmérséklet, ellenkező esetben kellemetlen problémákkal számolhatunk. Hogy mifélékkel?

Esztétikai hibák

Amennyiben a vakolat a felhordást követően 5 Celsius foknál alacsonyabb hőmérséklettel érintkezett az első három napban, akkor annak a következményei különféle esztétikai hibák lehetnek. Ha ilyesmit tapasztalunk, elmondhatjuk bátran, hogy a jobbik esettel találkoztunk, bár helyesebb azt állítani, hogy két rossz közül a kevésbé rosszabb jelentkezett.

Ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy a vakolat felülete megfehéredik, úgynevezett mészkiszivárgás történik, ami akkor is előfordulhat, ha túl nedves vagy párás az idő, tehát nem feltétlenül kell hozzá alacsonyabb hőmérséklet. Bármelyik háttérről is legyen szó, a rossz száradási körülmény áll a háttérben, vagyis a kötőanyagok és a sószármazékok dúsulása következik be, amit sok esetben átfestéssel tudunk orvosolni.

A fagyás következményei

Minden egyes kannás vakolóanyag erősen fagyveszélyes, ez csomagolásukon is fel van tüntetve, és nemcsak használatuk, hanem szállításuk, illetve tárolásuk során egyaránt oda kell figyelni a problémára. Amennyiben a felület túl hideg, vagy maga a vakolat megfagyott, akkor azt tapasztaljuk majd, hogy nem tapad hozzá a falhoz, vagy rögtön hólyagosodik, mállani kezd.

Sokszor előfordulhat, hogy a hibajelenség nem is azonnal, hanem csak később, például egy enyhébb időszakban mutatkozik meg először, ezáltal a tavasz beköszöntésével. Ilyenkor rendszerint foltokban vagy nagyobb felületeken kezd bomlani a vakolat, amit minden esetben le kell majd vernünk egészen addig, amíg laza felületet nem érzékelünk. Extrém esetben az egész vakolatot vissza kell bontani, a foltokat pedig kipótolni.

Ha mégis télen vakolnánk

Bár a nyári időszak a legszerencsésebb a vakolásra, azonban sokan mégis úgy döntenek, vagy arra kényszerülnek, hogy megkockáztassák a téli vakolást annak ellenére is, hogy ez a legtöbb esetben nagy kockázattal jár. Amennyiben mégis most állnánk neki a folyamatnak, akkor íme hozzá néhány hasznos tanács:

  • Mindig nézzük az időjárás előrejelzést, és ha túl hideg időt jeleznek a meteorológusok, inkább ne kockáztassunk, rengeteg pénzt bukhatunk el vele!
  • Ha külső vakolásról van szó, és éjszaka esélyes, hogy az északi oldalon 5 Celsius fok közelébe csökken a hőmérséklet, akkor az állványzatot mindig vonjuk be kívülről legalább egy vékony fóliával, ami akár 2-3 Celsius fokkal is tudja emelni mögötte a hőmérsékletet, ami ilyenkor nagy segítség.
  • Beltéri vakolás esetén érdemes beüzemelni a fűtést abban az esetben, ha a rendszer már olyan állapotban van, ellenkező esetben nagyobb teljesítményű hősugárzók vagy hőlégbefúvók is számításba jöhetnek.
  • Ha esős vagy párás időszak van kilátásban, a vakolást soha ne kockáztassuk meg!

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket