Utólagos homlokzati hőszigetelés már meglévő hőszigetelt rendszerre

Magyarországon már két évtizede annak, hogy megjelentek az első homlokzati hőszigetelések, ezáltal sok helyen vagy csereéretté váltak, vagy a korszerűbb megoldások miatt fontosnak tartják a tulajdonosok a hatékonyság növelését.

Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy akkoriban még alig voltak előírások, így a legtöbb helyen mindössze 4-6 centiméteres vastagságban alkalmazták ezeket a megoldásokat, ami a mai normák ismeretében elhanyagolható mennyiség.

Jelenleg ugyanis előírás szabályozza, hogy az épület minősítésének függvényében legalább 10 centimétert meghaladó hőszigetelési rendszerek kerüljenek a lakások homlokzataira. Ennek és a sok helyen már esedékessé váló homlokzati felújításoknak köszönhetően egyre gyakoribb kérdés a tulajdonosok körében, hogy mi lehet a megfelelő megoldás?

Utólagos homlokzati hőszigetelés már meglévő hőszigetelt rendszerre

A meglévő szigetelés elbontása? Ez tetemes munkával és kiadásokkal jár, nem mellesleg az így keletkező veszélyes hulladék elszállítása is rengeteg költséget emészthet fel. Szerencsére azonban van alternatíva, hiszen ma már léteznek olyan lehetőségek, melyek a meglévő homlokzati hőszigetelésre teszik lehetővé az új szigetelőréteg biztonságos telepítését.

A régi hőszigetelések problémái

Húsz év távlatából már megjelentek az első szigetelt épületeken a kérdéses rendszerhez kapcsolódó kisebb-nagyobb hibák és hiányosságok. Az ugyanis csak egy dolog a sok közül, hogy a túl keskenyre hagyott hőszigetelés nem elég hatékony, de ezen felül a korabeli technológiák miatt más problémákkal is találkozhatunk. Jellemzően a nyílászárók és az árnyékolók körül elhelyezett elemek sokszor elváltak, emiatt beázás keletkezett, ami nagyobb esőzések során már a lakás belső komfortját is veszélybe sodorta. Ezen felül a vakolat is megfakulhatott, megrepedezhetett, de a régi megoldásokon gyakran találkozhatunk olyan esetekkel, amikor kártevők vagy madarak kezdték ki a hőszigetelés külső rétegét.

Ma már azonban léteznek olyan megoldások, melyek kifejezetten a régi hőszigetelésre kínálnak új hőszigetelő elemeket. Ezeknek a lényege, hogy az alaprendszer is fehér polisztirolból álljon, hiszen az új réteg is ez az alapanyag lesz, noha társasházaknál tűzvédelmi okokból már kőzetgyapotot kell alkalmazni közvetlenül a nyílászárók körül. Bár ezek a rendszerek jól kezelhetők, azonban az új rétegek felhordásakor nagyon fontos előkészületeket végezni, hogy megállapítható legyen: az új hőszigetelés problémamentesen alkalmazható lesz.

Előkészületek a második hőszigetelő rendszer kiépítése előtt

  • Az első és legfontosabb teendő a második hőszigetelő rendszer kiépítése előtt az, hogy a meglévőt alaposan felülvizsgáljuk. Ehhez több ponton meg kell bontani a homlokzatot legalább négyzetméteres felületben, hogy kiderüljön, az eredetileg elhelyezett lapok milyen állapotban vannak, milyen ragasztási móddal kerültek fel, milyen helyzetben vannak a sarkok és az élek, mekkora hézagokat hagytak a lapok között, de a dübelek számát és elhelyezkedését, valamint a felvitt fedőréteg vastagságát egyaránt szükséges bevizsgálni. A szakemberek ilyenkor ellenőrzik, hogy az első rendszeren miként ágyazták be az erősítő hálókat, és hogy a rendszer sok-sok év után miként tapad még a homlokzathoz. Ezek közül bármelyik hibája alapvetően befolyásolhatja a további munkát, hiszen előfordulhat, hogy a hatékonyság tekintetében előnyösebb lesz lebontani az eredeti réteget.
  • Ma már sokkal szigorúbban veszik a tűzvédelmi és a tűzterjedési követelményeket, mint két évtizeddel ezelőtt, emiatt lényeges, hogy igazolva legyen: a meglévő rendszer legalább E besorolású tűzvédelmi osztályba tartozik.
  • Ha minden rendben van az első hőszigetelő réteggel, akkor is szükségesek lehetnek bizonyos munkálatok. Példának okáért mindig cserélni kell a korábban megsérült vagy beázott lapokat, de speciális homlokzati ragasztóval a kisebb-nagyobb lemálló elemeket és kiálló peremeket is fixálni kell.
  • Nagyon lényeges az új hőszigetelő rendszer szerelése előtt az előző réteg úgynevezett feszültségmentesítése. Ez azért lényeges, mert az alapréteg üvegszövetében a mechanikai rögzítés terén óriási feszültség keletkezhet, ami az új réteg elégtelen illeszkedését és kötését eredményezheti. Ehhez az üvegszöveteket legalább 3x3 méteres raszterben úgy kell átvágni, hogy ne sértsük fel az alatta elhelyezkedő szigetelőlemezeket. Különösen lényegesek ezek a munkálatok a homlokzati töréseknél és a nyílászáróknál.
  • Közvetlenül az új réteg felhordása előtt lényeges, hogy az első felületet megfelelően előkészítsük a következő fogadására. Alapozni nem szükséges - bár sok esetben ajánlott - ellenben egy alapos vizes tisztításra mindig sort kell keríteni.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket