Túl sok a zöldhulladék a kertben? Szállíttassa el szakszerűen!

A felhalmozódó zöldhulladék alaposan leronthatja kertünk megjelenését. Szabadulnánk tőle? Szállíttassuk el szakszerűen!

A zöldhulladék elszállításáról

Igazán szerencsésnek mondhatják magukat, akik kertes házban élik mindennapjaikat, hiszen ha csak talpalatnyi zöldövezet tartozik is hozzá, az már jelentősen képes megnövelni a ház megjelenését, valamint a stresszmentes pihenés élményét. Nem mellesleg lehetőségünk van saját gyümölcsfákat és zöldségeket ültetni, hovatovább dísznövényeket telepíteni annak érdekében, hogy kellemesebben érezhessük magunkat a szabad levegőn töltött pihenés alatt.

A privát zöldövezetnek azonban van egy kellemetlen hátulütője, itt és most pedig nem is annyira a plusz munkáról, a fűnyírásról, metszésről vagy locsolásról beszélünk, sokkal inkább arról, hogy a kertben megannyi zöldhulladék keletkezik, ami egy bizonyos mértékig komposztálással kordában tartható, de ahol fás szárú növények is találhatók, ott egy idő után ez az alternatíva már nem működik. Ilyenkor lehet jó megoldás, ha igénybe vesszük a manapság már magánszemélyek számára is elérhető elszállítás lehetőségét. Az alábbiakban Solymosi Bálint, a zoldhulladek.eu tulajdonosa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

Miért szállíttassuk el?

Először is leginkább azért, mert ez az egyik legkényelmesebb és leggyorsabb megoldása annak, hogy eltakarítsuk kertünkből a felhalmozódott zöldhulladékot, miközben nem kell elégetésével terhelnünk a környezetet, sőt az illegális elhelyezést is kiiktathatjuk a képletből. Sokan próbálkoznak ugyanis komposztálással, azonban bizonyos mennyiség felett mindenki belátja majd, hogy ez a megoldás hosszabb távon nem kivitelezhető. Amíg kertünkben csak lágyszárú növények vannak, ezáltal füvet, virágokat vagy zöldségszárakat dobálunk a komposztra, addig a megfelelő adalékanyagok felhasználásával viszonylag kis területen tudunk zöldtrágyát készíteni a kerti hulladékból, de amint a képlethez fás szárú komposztanyag csatlakozik, a haditerv felborul.

Túl sok a zöldhulladék a kertben? Szállíttassa el szakszerűen!

A fás szárú növények, így például a gyümölcsfák vagy az örökzöld sövények komposztálási ideje ugyanis lényegesen hosszabb ideig tart, mint például a közönséges virágoké, netán a frissen lenyírt fűé. Amennyiben tehát összekeverjük ezeket, azzal nemcsak a komposzt minőségét rontjuk el, hanem gyakorlatilag az egész zöldtrágyát kihajíthatjuk, mert a fás szárat csak speciális feldolgozás, többnyire darálás vagy zúzás után lehet komposztálni, és azt is leginkább csak önmagában, ugyanolyan tempóban lebomló növények társaságában. Ha ezeket a feltételeket nem ismerjük, netán nem tudjuk biztosítani, kertünkben csak egy folyamatosan növekvő rothadó növénykupacunk lesz, és nem minőségi komposztunk.

A zöldhulladék elszállításával azonban biztosítjuk, hogy a kertben termelődő bioszemét jó helyre kerül, ezáltal megfelelő feldolgozás révén, egy központi lerakóhelyen készülhet belőle komposzt. Ezzel nemcsak a hulladékot nem kell kerülgetnünk hónapokon vagy éveken át, hanem a belőle áradó kellemetlen szagoktól is egy csapásra megszabadulhatunk.

Mit nevezünk zöldhulladéknak?

Természetesen nagy figyelmet kell fordítani a zöldhulladék összeválogatására abban az esetben, ha el akarjuk szállíttatni, mert semmilyen szintetikus és mesterséges alapanyag nem kerülhet közé. Zöldhulladéknak nevezzük az összes növényi eredetű nyesedéket, mely képes természetes körülmények között, magától lebomlani. Ide sorolhatjuk a kertben keletkező összes levágott növénymaradékot, legyen szó akár nagy fák ágairól, akár dísznövények hajtásairól, vagy virágokról. Ebbe a kategóriába tartozik továbbá a kéreg, a fűrészpor, az avar, a moha, a lehullott levél, sőt az elszáradt vagy elrohadt zöldség- és gyümölcsmaradványok többsége is. Zöldhulladék ráadásul nemcsak a kertben, a lakásban is keletkezhet, ezáltal sok zöldség és gyümölcs fogyasztásakor a levágott szárak vagy héjak esetén, de a szobanövények metszése vagy gondozása során egyaránt, sőt mi több, a karácsonyfa is ebbe a kategóriába sorolható, hovatovább elszállítható, ha megszabadítottuk minden díszétől.

Túl sok a zöldhulladék a kertben? Szállíttassa el szakszerűen!

Az elszállításról

Amennyiben a zöldhulladék elszállítása mellett döntünk, az egyik leginkább kézenfekvő és elterjedt megoldás az úgynevezett zsákos módszer, ami nemcsak kényelmes, hanem biztonságos és tiszta is. Lényege, hogy a kiválasztott szolgáltató a kívánt mennyiségben strapabíró zsákokat szállít a birtokunkra annak érdekében, hogy azokat dugig megtölthessük zöldhulladékkal, amit utána az előre egyeztetett időpontban elszállítanak otthonunkból, ahonnan egy engedélyezett lerakóhelyen speciális technológiával gondoskodnak feldolgozásáról, ezáltal komposztálásáról és későbbi újrahasznosíthatóságáról.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket