Tetőtér beépítése gipszkartonnal

Egy tetőtér beépítése számtalan alapanyaggal történhet, de a gipszkarton az egyik legjobb és legolcsóbb megoldás.

Tetőtér kialakítása gipszkartonból

Amennyiben egy tetőtér beépítését szeretnénk megvalósítani, számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre a hagyományos téglától kezdve, az Ytongon át, a gipszkartonig bezárólag. Ha csak ezt a három alapanyagot vesszük számításba, akkor több szempontból is utóbbival járunk a legjobban, hiszen ideális válaszfalak kialakításán túl burkolatok, sőt álmennyezetek felhúzására, miközben egy elérhető árú, hovatovább tiszta építőanyag, amiből gyorsan, minimális kosz mellett alakíthatunk ki komfortos, lakható tetőtéri környezetet.

Tetőtér beépítése gipszkartonnal

A gipszkarton tetőtéri alkalmazásának feltételei

Bár a gipszkarton súlya még beépített állapotban is elhanyagolható a téglához viszonyítva, azonban tetőtér esetén így is vannak bizonyos feltételek, melyeket figyelembe kell venni a munkálatok megkezdése előtt.

Az egyik legfontosabb alighanem a födém teherbírása. Bár újabb építésű, betonfödémes lakások esetében ez egyáltalán nem okoz különösebb problémát, azonban a korabeli stukatoros vagy egyéb fagerendás megoldásoknál azért érdemes lehet figyelembe venni még a gipszkarton súlyát, hiszen ha nem teherhordó falra kerülnek a fenti válaszfalak, az a későbbiekben okozhat problémát. Ilyenkor a beépítés előtt nagyon fontos a födém megerősítése, extrém esetben teljes cseréje is!

Lényeges továbbá a gipszkarton tetőtéri alkalmazása előtt ellenőrizni a tető állapotát. Nemcsak a héjazatnak kell makulátlanul rendben lennie, hanem az alatta elhelyezkedő tetőfóliának egyaránt, ennek a célja ugyanis az esetleges beázások, valamint a páralecsapódás során keletkező nedvesség makulátlan elvezetése. A gipszkarton ugyanis nehezen tűri a vizet, ezáltal a legkisebb beázás is komoly anyagi kárt okozhat a friss burkolatban, pláne abban az esetben, ha burkoláshoz használtuk a kérdéses alapanyagot. A tető és a tetőfólia átvizsgálása különösen az átkötéseknél és a kéményeknél nagyon lényeges, ezek ugyanis hajlamosabbak a beázásra.

Mielőtt nekilátnánk a tetőtér kialakításának, a megfelelő gipszkarton kiválasztása esetén fontos lesz figyelembe vennünk a hőszigetelést is, hiszen ezen a téren az építőanyag tulajdonságai elenyészőek. Emiatt lényeges, hogy a gipszkarton közé, a tetőszerkezet esetén pedig alá és a szarufákhoz valamilyen minőségi, lehetőleg gyapotállagú szigetelőanyag kerüljön, amit sokkal egyszerűbb hézagmentesen bevágni, mint a szilárd állagúakat. Ezzel jelentős mértékben növelhetünk a tetőtér komfortján, ami télen és nyáron egyaránt rendkívül fontos lesz.

Tetőtér burkolása gipszkartonnal

A hagyományos gipszkarton válaszfalak kialakításának korábban már egy teljes bejegyzést szenteltünk, így most a tetőtér burkolását vesszük sorra, amit sokan lehetetlen vagy nehéz feladatnak tartanak, hiszen nem merőleges, hanem döntött falakra kell dolgozni, ami ugyanúgy kivitelezhető, mint a hagyományos megoldások. A gipszkarton lapok felszerelése ilyenkor a szarufákra történik, de nem közvetlenül, hiszen mindenekelőtt szükség lesz a felület kiszintezésére. Ehhez egy lécekből vagy alumínium profilokból álló szerkezetet építünk rá a szarufákra, melynek szintezése aprólékos folyamat, és utána a hőszigetelés miatt speciális papírt és akrilpasztát is alkalmazni kell, de ha sikerült, a végleges szerkezet olyan hatást kelthet majd, mint bármelyik minőségi téglafal.

Tetőtér beépítése gipszkartonnal

Amennyiben a profil megvan, a gipszkarton lapok rögzítése ugyanúgy zajlik a tetőtérben is, mint bármilyen téglafal utólagos burkolásakor vagy válaszfal kialakításakor, ezáltal figyelembe véve a gyártói előírásokat, speciális gyorscsavarokkal kell rögzíteni őket a megfelelő felfogatási pontokon, ízlésesen elsüllyesztve a csavarfejeket, melyeket utána könnyedén ki tudunk glettelni a lapok közti résekkel együtt, hogy ezzel homogén felületet kaphassunk. A megfelelően egységes felület miatt érdemes egyébiránt a teljes gipszkarton lapokat glettelni, ha pedig ezzel megvagyunk, a festés után rögtön költözhető is lesz a tetőtér.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket