Tetőtér beépítése? Erre figyelj oda, mielőtt nekikezdenél!

Egy tetőtér beépítése előzetesen számos szakmai kérdést vet fel, most pedig össze is gyűjtöttünk ezek közül néhányat.

Alapvető kérdések tetőtér beépítése előtt

Egy újépítésű családi háznál rengeteg extra problémát vet fel előzetesen a tetőtér beépítése. Nem véletlenül, hiszen gyakorlatilag már a felső szint megtervezésekor előre kell gondolkodni, ezáltal feltenni magunknak néhány szakmai kérdést annak érdekében, hogy a kialakítás minél hatékonyabb, gyorsabb és olcsóbb legyen. A tetőtérhez felhasznált alapanyagok és szerkezetek kiválasztása ugyanis nem utólag, nem az építkezés közben, hanem sokkal előbb, már a tervezéskor megtörténik, hiszen a födémmel, sőt már az alappal úgy kell kalkulálni, hogy miben gondolkodunk.

Tetőtér beépítése? Erre figyelj oda, mielőtt nekikezdenél!

A tetőtér beépíthetőségét, ezáltal már az anyagválasztást ugyanis előrelátó tervezés során kell alaposan kikalkulálni, mert rengeteg munkát, hovatovább megannyi extra költséget takaríthatunk meg, ha valamit elrontunk. Példának okáért, ha a födém könnyűszerkezetesre lett tervezve, de mi téglafalakat építetnénk a tetőtérbe, akkor vagy beletörődünk abba, hogy maximum gipszkartont használunk - ami egyébként egy népszerű, elérhető árú és egyszerűen építhető burkolási alternatíva -, vagy vállaljuk a gyakran többmilliós extra költségeket a födém megerősítése kapcsán.

Emiatt már a tervezéskor szem előtt kell tartani a tetőér beépítését, tehát meg kell hagyni a helyet a feljárónak, magasított tetőszerkezettel kell dolgozni, miközben a födémnek a teherbírását is úgy kell meghatározni, hogy az elbírja a fenti válaszfalakat. Sőt mi több, a megfelelő tervezéshez tartozik az is, hogy előre gondolkodunk a gépészeti- és a villamossági vezetékek helyével, hiszen ezeket megfelelő körültekintéssel is fel lehet vezetni, nem kell sem az építkezéskor, sem később átfúrni a vaskos födémet, ami egyrészt nagyon nehéz munka, másrészt gyengítheti is a szerkezetet.

A födém

Ha egy tetőteret be szeretnénk építeni, a födémszerkezetnek minden esetben vasbetonból kell készülnie. Erre három alternatíva áll a rendelkezésünkre, ezáltal beszélhetünk gerendákból és béléstestekből álló-, padlós- vagy monolit födémről. A három közül az első kettő építése egyszerűbb és olcsóbb, de ha tartós, repedésektől mentes kialakítást szeretnénk, akkor érdemes inkább a monolit födém mellett dönteni. Bármelyikre is essen a választásunk, kiemelkedően fontos, hogy hangszigetelő réteg kerüljön a födémre, hiszen az alsó szinten élőknek így kevesebb zajhatást kell elviselniük később a tetőtérben lakóktól.

Tetőtér beépítése? Erre figyelj oda, mielőtt nekikezdenél!

A válaszfalak

A tetőtéri válaszfalak a modern építészetben különböző téglákból vagy gipszkartonból készülhetnek. Utóbbi előnye, hogy sokkal könnyebb szerkezet, nem terheli feleslegesen a födémet, nagyon gyorsan és tisztán lehet vele dolgozni, mindemellett pedig akár még fürdőben és WC-ben, tehát vizesblokkoknál is ideális, ha megfelelő vízszigetelést alkalmazunk. Ha a téglafalhoz hasonló hatást szeretnénk elérni, érdemes szigetelőanyagot elhelyezni a lapok közé, ami nemcsak a hőt, a hangot is jelentős mértékben megfogja.

Nagy előnye még a gipszkartonnak, hogy az elkészült szerkezetet mindössze glettelni kell a festés előtt, míg a téglafalaknál vakolásra is szükség lesz, amivel rengeteg plusz teher kerül a födémre. A terheket ilyen esetben csökkenthetjük, ha hagyományos tégla helyett Ytong téglát választunk, ami nemcsak sokkal könnyebb, de mindemellett dolgozni is egyszerűbb vele.

A tetőszerkezet

Amennyiben biztosak vagyunk a tetőtéri kialakításban, akkor rendkívül lényeges lesz már a lakás tetőszerkezetét is ehhez igazítani. Ilyenkor a legtöbbször a tervezők arra törekednek, hogy a tetőtérben ne legyenek oszlopok, vagyis minden súlyt a koszorúra terheljenek rá, de nem kell kétségbe esni akkor sem, ha megmarad néhány oszlop, azokat rendkívül dekoratívan és esztétikusan be lehet építeni a lakótérbe. A tetőszerkezet belülről általában burkolásra kerül, tehát a gerendákat ideális esetben nem látjuk. Hogy milyen formájú tetőszerkezetet alakítunk ki, azt már a tervezéskor érdemes eldönteni, így ácsokkal egyeztetve megnézni, hogy a valóságban kialakítható-e az elképzelés úgy, hogy a tetőtér belső hasznos területe ne lássa kárát. Hogy kívülről milyen héj kerül a tetőre, az csak a pénztárcánktól függ, az viszont nagyon fontos, hogy mindig használjunk szigetelést a gerendák között, mert az alapjaiban határozza meg a tetőtér komfortját.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket