Termőföld felhasználása a gyakorlatban

A termőföld egy rendkívül széles körben felhasználható alapanyag, amire nagyon sok esetben szükségünk lehet a ház körül.

Mire használható a termőföld?

A jó minőségű termőföld az egyik legkeresettebb ömlesztett anyag, aminek az oka abban keresendő, hogy szinte minden egyes házkörüli munkánál nagy szükség lehet rá. Alapvetően három típusát különíthetjük el egymástól, így beszélhetünk

Bár az egyes típusok között akadnak átfedések, azonban mindegyiknek megvan a maga felhasználási helye és ideje. A normál termőföldet rendszerint olyan helyeken alkalmazzák, ahol megsüllyedt a föld és extra töltésre van szükség, de füvesítéskor is sokszor kitűnő választás lehet. A komposztált és darált termőföldet általában olyankor keresik, amikor komposztalapú, finom és porhanyós földre van szükség – például kertépítéskor vagy talajcsere esetén –, míg a trágyázott típus akkor szerencsés, ha az ilyen típusú földfelszín kapcsán fontos a kimagasló tápanyagtartalom.

Hogy mikor van szükség termőföldre a gyakorlatban? Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb eseteket:

Talajcsere alkalmával

A talajcsere az egyik legtipikusabb példa, amikor friss, tiszta és termékeny termőföldre lehet szükségünk. Rengeteg helyen előfordulhat, hogy valamilyen külső hatásra, például rengeteg kiömlött motorolaj vagy vegyszer miatt egy nagyobb földszakasz terméketlenné, ezáltal lakókörnyezetben való megmaradásra alkalmatlanná válik. Bár megvárhatjuk a talaj öntisztuló képességét, azonban nagyobb felületek mellett sokkal hatásosabb, ha friss termőfölddel helyettesítjük a szennyezettet. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy a rossz minőségű földfelszínt a probléma mértékének függvényében teljesen felszedjük, majd biztonságos helyre szállíttassuk, és a helyére már használaton kívüli, tiszta termőföld kerüljön, ami felhasználás függvényében bármelyik típus lehet.

Tereprendezésnél

Nagyon fontos szerepet játszhat a termőföld olyan terepek elrendezésénél, ahol rendkívül nagyok a szintkülönbségek, illetve a talajegyenetlenségek, hiszen ilyenkor a szintezés során előfordulhat, hogy a teljesen sík talaj eléréséhez extra mennyiségű termőföldre lesz szükségünk. A tereprendezéshez az alapok tekintetében elegendő lehet a normál termőföld is, de a füvesítést és az ültetést egyaránt egyszerűsíti, ha a felső rétegbe valamilyen darált típus kerül.

Díszkert építésekor

Egy átlagos díszkert kialakítása esetén jellemzően elkerülhetetlen a tereprendezés, ami mellett nagyon sok föld megmozgatásra kerül. Nagyobb talajegyenlőtlenségek, jelentősebb sziklakertek, rézsűk és egyebek kiépítésekor éppen ezért gyakran szükséges lehet néhány köbméter termőföldet a helyszínre szállítani, pláne abban az esetben, ha a talajszerkezet túl agyagos, kavicsos vagy sziklás. Ilyen környezetben ugyanis nem lehet füvesíteni, nem lehet dísznövényeket ültetni, így szükséges egy legalább 20-30 centiméteres friss földréteg elterítése, amivel már nagyszerű talajprofil is kialakítható.

Földsüllyedés mellett

Amennyiben olyan földsüllyedést tapasztalunk egy területen, aminek az okát már korábban feltártuk, megszüntettük, esetleg a probléma teljesen egyszeri eset volt, akkor a termőföld kitűnő megoldás lehet a lesüllyedt talajrészek visszatöltésére is. Érdemes két részletben gondolkozni, így az alapozáshoz ideális a normál típus, de ha füvesíteni akarjuk, esetleg könnyen elterítenénk, akkor valamelyik daráltat válasszuk a felső 15-20 centiméterre.

Mélyásáson alapuló munkáknál

Nagyon sokszor előfordulhat, hogy termőföldre van szükség különféle mélyásáson alapuló munkálatoknál is, mint amilyen például a szennyvíz- vagy esővízgyűjtő tartály lefektetése, vagy egy egyszerű csatornakialakítás. Ezek sokszor olyan mélyen futnak, hogy a kitermelt föld teljesen agyagos, sziklás vagy kavicsos, tehát nem alkalmas arra, hogy teljes egészében visszatemessük vele a lefektetett vagy beépített objektumokat. Ilyenkor a rossz földet mindig el kell szállítani, és helyére friss, porhanyós, könnyedén eldolgozható termőföldet kell vinni, hogy a kiásott környezet makulátlanul visszaállítható legyen eredeti állapotába.

Bővebben: Békás Logistic

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket