Tartós homlokzatszínt keresünk? Érdemes odafigyelni a választásra!

A legtöbb újonnan felépülő családi ház esetében jellemző, hogy az óriási kiadások miatt az utolsó munkafolyamatokra már nem jut elegendő keret, így éppen azon spórolnak a tulajdonosok, ami a leginkább látszódik: a homlokzat színezésén.

Márpedig ez egy rendkívül fontos kérdéskör, hiszen a homlokzat színezése – ami ma már egy extra vakolatréteget jelent – közel sem csak a ház esztétikáját befolyásolja, hiszen a rossz minőség hosszú évekre meghatározza a teljes külső vakolás általános tulajdonságait is. Hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe ahhoz, hogy tartós homlokzatszínnel számolhassunk?

Tartós homlokzatszínt keresünk? Érdemes odafigyelni a választásra!

Válasszunk megfelelő árnyalatot

Talán furcsa lehet rögtön az elején ezt hallani, de amennyiben a tartós homlokzatszín elérése a cél, akkor az egyik legfontosabb, hogy ne az aktuális trendeket kövessük az árnyalat kiválasztásakor, sokkal inkább azt, hogy milyen színek tudják biztosítani sokáig fakulás vagy foltosodás nélkül otthonunk megjelenését. A sötétebb és élesebb színek például soha nem tekinthetők túl jó megoldásnak ebből a szempontból, azonban a világosabb, pasztellalapúak annál inkább, hiszen kevésbé fakulnak, miközben nem szívják magukba feleslegesen a Nap melegét, ezért nem fűtik például nyáron feleslegesen a házat. Elég csak ezen a téren a mediterrán országokra gondolni, így a tengerparti régiókban például a lehető legritkábban találkozni élénk színű házakkal, inkább a világosabb megoldások a népszerűek, melyek a sok napsütés ellenére egyáltalán nem fakulnak ki, vagy csak sok-sok évtized alatt. Ennyit számít már önmagában a szín!

Legyen UV-álló színezőanyag

Nem kellenek hozzá technológiai alapismeretek, hogy tisztában legyünk vele: a homlokzati színezőanyagok legnagyobb ellensége a napsütés, pontosabban a velük érkező UV-sugárzás. A homlokzati szín fakulása egy természetes folyamat, ami ellen csak azzal védekezhetünk, ha megfelelő minőségű alapanyagot választunk. Ezek nyilván sokkal drágábbak, mint az olcsó alternatívák, azonban érdemes mélyebben a zsebünkbe nyúlni hozzá, hiszen nemcsak az összhatás, az esztétika, hanem a tartósság tekintetében is sokkal értékállóbb végeredményt kapunk.

Hogy mire kell figyelni a választáskor? Nem is annyira a márkára vagy az árra, mint inkább az összetevőkre. Nagyon fontos, hogy a színezőanyagban kizárólag, vagy legalább nagyobbrészt szervetlen ásványi pigmentek legyenek, lévén ezek sokkal magasabb szintű ellenállással rendelkeznek az UV-sugárzással szemben. Ha egy ilyen termékben szerves pigmentek találhatók, azok jellemzően olcsóbbak, azonban napsugárzás hatására gyakran jelentős színváltozáson, fakuláson esnek át, eredeti színüket alig néhány évig képesek megtartani.

Az időjárásálló tulajdonság is fontos

Természetesen közel sem csak az UV-sugárzás az egyetlen dolog, ami egy homlokzati színezőanyag tulajdonságait a felkenést követően negatívan ronthatja. Emiatt nagyon lényeges, hogy olyan termék mellett tegyük le a voksunkat, ami időjárásálló megoldásokkal rendelkezik, hiszen példának okáért az eső, a hó vagy összességében a fagy is sok kárt okozhat a kültéri színező vakolatban hosszabb távon. Ez azonban messze nem minden!

A homlokzat színét ugyanis befolyásolhatják például a légszennyező anyagok, így a közeli gyárak vagy a nagy forgalom gyakori és erőteljes füstje hozzájárulhat a megfakuláshoz vagy az elszíneződéshez, miközben például a savas eső is komoly problémákat okozhat. Ezen felül számolni kell a közeli növényekkel, hiszen a nagyobb fák, a házhoz túl közel ültetett növények sok kellemetlenséget okozhatnak a fakulás vagy a foltosodás terén. A szervetlen pigmenttel rendelkező festékek bár nem tesznek csodát, ellenben sokkal jobban bírják a gyűrődést ilyen esetekben is.

A felhordás minősége sem elhanyagolható

Természetesen megvásárolhatjuk mi a legdrágább színezőanyagokat, ha nincs megfelelő szakember, aki felhordja a homlokzatra, méghozzá az elvárható minőségben. A kérdéses alapanyagok alkalmazásakor ugyanis rengeteg szabályt be kell tartani mind az előkészítés, mind a sorrendiség tekintetében. Ha erre nem figyelnek oda – vagy például olyan apróságokra, minthogy azonos időben gyártott festéket használjanak, hiszen az eltérő időpontban kevert alapanyagok más árnyalatúak lehetnek –, akkor a legjobb minőségű homlokzati színezőanyaggal sem érhetjük el a kívánt hatást, illetve tartósságot.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket