Szilikon az építőiparban

A szilikon a modern építőipar egyre gyakrabban használt alapanyaga, ami a legkülönfélébb munkákhoz alkalmazható.

Mire használható a szilikon?

Sokan tekintik a szilikont egyfajta modern technológiai vívmánynak, de a gyakorlatban ez az alapanyag már a negyvenes évek óta terjed az építőiparban. Bár először csak az Egyesült Államokban volt általános, de alig pár év alatt az egész Földet meghódította magának. Nem véletlenül, hiszen rengeteg területen alkalmazható hatásosan, ezáltal az építőipar mellett az elektronikában és a gyógyászatban is használhatjuk, esetünkben azonban az építészetben és a lakberendezésben nyújtott előnyei miatt különösen érdekes.

Miért olyan előnyös a szilikon?

A szilikon kapcsán a legfontosabb és legkiemelkedőbb tulajdonság alighanem az, hogy rendkívül jól tűri a kompressziót, vagyis olyan helyeken is alkalmazható, ahol a szilárd fugák vagy vakolóanyagok a legtöbbször csődöt mondanak, rövid idő alatt megrepedeznek, kipotyognak. Ezen túlmenően kiválóan ellenáll a szélsőséges hőmérsékletváltozásnak, így legyen szó nagy hidegről vagy nagy melegről, a szilikon soha nem változtatja meg lényegesen sem a sűrűségét, sem a térfogatát, sem más egyéb tulajdonságait.Mindezen felül a szilikon rendkívül tartós, sőt ellenáll szinte mindennek, az erős fénynek, a nedvességnek, víztaszító és tapadásgátló hatása pedig egyaránt jól ismert, ezen felül pedig nem véletlenül alkalmazzák gyakran elektromos szigeteléseknél és tömítéseknél, hiszen egyáltalán nem vezeti az áramot.

Mindezen felül a szilikon rendkívül tartós, sőt ellenáll szinte mindennek, az erős fénynek, a nedvességnek, víztaszító és tapadásgátló hatása pedig egyaránt jól ismert, ezen felül pedig nem véletlenül alkalmazzák gyakran elektromos szigeteléseknél és tömítéseknél, hiszen egyáltalán nem vezeti az áramot.

A szilikon leggyakoribb alkalmazása az építőiparban

Az építőipar a leggyakrabban szigetelésre használja a szilikont, ezáltal például a nyílászárók egyik leghatékonyabb tömítő profiljaként ismert, hiszen nemcsak az időjárás viszontagságaitól óvják meg lakásunkat, hanem mindemellett a zajt, a port és a vizet sem engedik át. Sőt mi több, a szilikon rendkívül rugalmas, ezáltal magas nyomás és UV-sugárzás mellett is képes megőrizni hosszabb távon tartósságát.

Gyakran alkalmazzák a szilikont csempézéskor és járólapozáskor a fugázási munkálatokhoz is. Kapcsolódási pontokon, ahol a felületek rendszeresen mozognak – például az ajtótoknál, vagy a fürdőkád és a csempe találkozásánál – egészen gyakori, hogy a szilárd fugaréteg helyett rugalmas szilikont alkalmaznak. Előnye, hogy a megfelelő szakember ugyanolyan megjelenést tud biztosítani neki, csak éppen a flexibilitásból kifolyólag nem fog sem megrepedezni, sem kiesni a helyéről a fuga, hanem évekig ott marad, hogy betöltse szerepét.

Gyakori, hogy a szilikon adalékanyagként jelenik meg az építőiparban, ezáltal például homlokzati vakolatokban, melyek ettől sokkal hatékonyabbá és tartósabbá is teszik a falfelületeket. Példának okáért a szilikonos vakolóanyag nem repedezik, a rá felvitt színek sokkal élénkebbek, tartósabbak lesznek, de rendkívül lényeges, hogy az efféle vakolatok rendszerint környezetbarát minősítéssel is rendelkeznek.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket