Szigetelési kisokos: mi minden szigetelhető egy lakóházon?

Ma már minden ingatlannál fontos a szigetelés, de tudjuk egyáltalán, hogy milyen elemei szigetelhetők egy épületnek?

Mindent a lakóházak szigeteléséről

Egy új lakás megtervezése rendkívül körülményes, minden esetben hatalmas odafigyelést igényel, hiszen nemcsak a formákra, a méretekre és a funkciókra kell odafigyelni, hanem már ebben a folyamatban lényeges foglalkozni a szigetelhetőség kérdésével. Egyáltalán nem szerencsés ugyanis, ha valamelyik irányba elmozdul a mérleg nyelve, hiszen a forma vagy a funkció bár sokak számára a legfontosabbak, valójában azonban lényeges gyakran határokat szabni azért, hogy utána ne költsünk lehetetlen összegeket például fűtésre vagy hűtésre a rossz szigetelés miatt.

A leendő lakástulajdonosok ugyanis általában határozott elképzelésekkel vannak arról, hogy milyen megjelenésű vagy elosztású ingatlant szeretnének építeni, azonban minden esetben elengedhetetlen egyeztetni egy építésszel annak érdekében, hogy a kivitelezhetőség is folyamatos kontroll alatt legyen. Különös tekintettel a szigetelésre! A Békás Épker építőanyag-kereskedés kínálatából elérhető hőszigetelő rendszerek például már képesek alaposan megkönnyíteni a munkát, illetve rugalmasságot adni a kézbe, de még így is lényeges odafigyelni bizonyos szempontokra. Különösen arra a kérdésre, hogy egyáltalán milyen elemei szigetelhetők egy lakóháznak?

Szigetelni kell? Szigetelni kell!

Mivel az építkezésnek egy igencsak tetemes költségét teszi ki a szigetelés, gyakran még ma is felmerül a kérdés, hogy kell-e szigetelni a házat? A későbbi rezsiköltségek és komfortszint ismeretében ez sokaknak talán utólag nem is lenne kérdéses, ami ennél sokkal fontosabb, hogy miként kell jól szigetelni egy ingatlant? A jó hőszigetelés ugyanis elengedhetetlen tényező egészen addig, amíg a lakóházak nem homogén anyagból állnak a lábazattól a tetőig bezárólag. Ilyen közegben ugyanis egyszerűsödne a szigetelés, és jól működhetnének azok a rendszerek, melyeket nagyon sokan mindenféle szakértelem és egyéb alapismeret nélkül alkalmaznak az ingatlanokon, ezzel súlyos hőhidakat és egyebeket előidézve.

“Érdemes

Manapság azonban még a modern lakóházak esetében is teljesen általános, hogy nagyon eltérő alapanyagokból készülnek, aminek jóvoltából eltérő vastagságú, gyakran más és más anyagú szigetelőelemek alkalmazására van szükség ahhoz, hogy minden oldalról egységes hatást lehessen elérni. Tévedés ugyanis azt hinni, hogy a hőszigetelésnél a bonyolítás a lényeg, az egyszerűség sokkal fontosabb, ehhez azonban ismernünk kell, hogy mely elemeit lehet szigetelni egy ingatlannak? Kezdjük az áttekintést alulról felfelé haladva.

Pinceszigetelés

Bár nem minden ház rendelkezik pinceszinttel, most azonban tegyük fel, hogy a példaként felhozott ingatlan igen, ezért lényeges kitérni rá, hiszen nagyon hasznos területe lehet otthonunknak. Ennek a feltétele azonban a jó szigetelés, hiszen enélkül csak egy nedves és dohos helyiség lesz, ahol a zöldségek és a gyümölcsök megromlanak, ahol a száraz tűzifa ismét vizes lesz, és gyakorlatilag semmit sem lehet tárolni. Ezen felül egy jól szigetelt pince egyfajta pufferzónaként működik a talaj és a lakótér között, ami azt jelenti, hogy télen és nyáron egyaránt jó hatást gyakorol a ház belső helyiségeinek hőmérsékletére.

Különösen az olyan területeken, ahol magas a talajvíz, rendkívül lényeges védekezni ellene vízszigeteléssel is. Nagyon fontos ezen a téren, hogy megfelelő víznyomásra méretezzük a szigetelést, ami azt jelenti, hogy bár drágább, de a több rétegből álló, erősebb vízszigetelés elhanyagolhatatlan. A pincefalazat esetén így fontos a bitumenes vízszigetelő réteg, de a hőszigetelő táblák és egy speciális drén-rendszer is elhanyagolhatatlan a makulátlan összhatás érdekében. Fontos odafigyelni a szigetelésnél az agyagos talajra, hiszen ezek jellemzően egyenetlenül dagadnak és zsugorodnak, folyamatos mozgásban vannak, ami a szigetelő-szisztémát mindig negatívan befolyásolja, ha nem kapott megfelelő minőségű kiépítést.

Lábazat- és aljzatszigetelés

Mint fentebb már hangsúlyoztuk, manapság nem divatos pinceszintet kialakítani a lakóházak esetén, azonban ilyenkor is gondoskodni kell a legalsóbb épületelemek, így a lábazat és az aljzat szigeteléséről. Mindkét esetben elengedhetetlenül fontos, hogy a megfelelő vízszigetelés mellett a hőszigetelést is biztosítsák, utóbbi azonban nagyon gyakran kimarad. Márpedig télen a talajszint képes annyira lehűlni, hogy az a hőszigetelés nélkül lábazat vagy aljzat esetén határozottan kellemetlen érzetet nyújt.

“Lábazat

Az aljzat alatt ezért lényeges hőszigetelést alkalmazni, ami később rendkívül lényeges a falak, a homlokzat szigetelésekor is, hiszen a rendszer csak ebben a formában válik teljessé. Míg a hőszigetelést horizontális formában ritkán alkalmazzák, addig a vízszigetelés a modern házak esetében gyakran kivezetésre kerül a falazat alatt, ami azért lényeges, hogy a falszerkezet ne tudja felszívni a kapilláris nedvességet, vagyis konyhanyelven ne vizesedjen.

Falszigetelés

A falak szigetelése, vagy a homlokzati hőszigetelés manapság az egyik legnépszerűbb tevékenység az építőiparban, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy még utólag is könnyedén el lehet végezni minden különösebb nehézség vagy akadály nélkül. Bár mindez tény, ugyanakkor nem minden falat lehet könnyen és egyszerűen szigetelni, így például az ívelt vagy nem derékszögű falak kifejezetten komoly fejtörést okozhatnak minden tekintetben.

A legnagyobb gondot azonban az úgynevezett hőhidak jelentik, melyeket fontos megszüntetni a kialakításkor. Nagyon fontos, hogy a nyílások és a sarkok környékét a beforduló szigetelések miatt alaposan megtervezzük előre, de kifejezetten komoly problémát okozhatnak az oszlopok is a szigetelhetőség tekintetében. Nemcsak esztétikailag, hanem a hatékonyság terén egyaránt gondot okoznak.

Erkély szigetelése

A falak mellett az erkély, vagy az egyéb kiugró konzolok szigetelése a betontömbös megoldás miatt szintén lényeges otthonunk makulátlan komfortszintjének kialakítása miatt. Ezeken a pontokon a leggyakoribb ugyanis a hőhíd-hatás, amihez ma már alkalmazható hőhíd-megszakító elem, de ennek az ára kifejezetten drágának minősül. Természetesen az erkélylemez burkolása sem olcsó, azonban minden tekintetben fontos odafigyelni rá, mert később az erkélyfelőli falaknál penészesedés alakulhat ki.

Tetőtér és tető szigetelése

Egy lakóház legfelső pontja, ami szigetelést igényel, minden esetben a tetőtér, illetve maga a tető. Gyakran még manapság is óriási hiányosságok figyelhetők meg ezen a téren az ingatlanoknál, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csak a tetőteres házaknál nagyon fontos. Éppen ellenkezőleg! A tető minden ingatlan esetén egyfajta könnyűszerkezetes megoldásnak minősül, aminél köztudott, mennyire lényeges a jó szigetelési rendszer.

“A

Alapvető probléma ugyanis ezeknél a faszerkezeteknél, hogy nincs hőtároló tömeg, mint a téglafalnál, így nyáron hamar átmelegszik, télen gyorsan kihűl, nincs különösebb átmenet. A leghatékonyabb szigetelési eljárás rendszerint az, amikor a kérdéses alapanyagot a szarufák közé építik be, de gyakran elrontják a tervezéskor a tetőkialakítást, mert nem alkalmaznak elég nagy teret ahhoz, hogy kellően vastag szigetelés kerülhessen oda.

Ez a probléma is áthidalható, de kompromisszumokat igényel. A tetőszigeteléshez ilyenkor a belső hasznos térből kell elvenni – hiszen világos, hogy a héjazathoz tartozó lécezésen és fólián túl már nem nyúlhat –, amihez többféle módszer áll a tervezők rendelkezésére. Mindegyik sok helyet igényel, így fontos odafigyelni már a tervezéskor arra, hogy kellően vastag – szükség szerint dupla – szalufa kerüljön a tetőre azért, hogy a szigetelésnek jusson hely.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket