Szigeteléshez kőzetgyapot vagy hungarocell?

A homlokzati hőszigetelésre az építőipar két lehetőséget kínál, a kőzetgyapotot és a hungarocellt. Vajon melyik a jobb?

Kőzetgyapot vagy hungarocell?

Bár rengetegen vannak, akik erre a kérdésre határozottan rávágnának egy választ, azonban a téma sokkal összetettebb annál, minthogy egyértelműen csak az egyiket győztesnek hirdessük. A helyzet ugyanis az, hogy a kőzetgyapot semmivel sem rosszabb hőszigetelő a hungarocellnél – fordítva pedig pláne –, ellenben egészen más tulajdonságokkal rendelkezik, amit érdemes lehet figyelembe venni. Ha önnek is segítségre van szüksége a témában, akkor az alábbiakban garantáltan választ kaphat kérdéseire!

A kőzetgyapot vagy a hungarocell jobb hőszigetelő?

A kőzetgyapot és a hungarocell összehasonlítása kapcsán az egyik leggyakrabban hangoztatott kérdés az, hogy melyik alapanyagnak jobb a hőszigetelő képessége? Ha ugyanazzal a mennyiséggel, illetve vastagsággal dolgozunk mindkét szigetelőanyag esetében, akkor kijelenthető, hogy a kőzetgyapot átlagosan 10 százalékkal jobb értékekkel rendelkezik, azonban fontos tudni, hogy ez egyrészt jelentéktelen mennyiség, másrészt a hungarocell esetében pár centiméterrel vastagabb borítással könnyedén ellensúlyozható.

A kőzetgyapot vagy a hungarocell az olcsóbb?

Az ár kérdésében pedig rögtön a saját javára fordítja a párviadalt a hungarocell a kőzetgyapottal szemben, hiszen utóbbival azért találkozunk inkább középületeken, és csak a legritkábban lakóházakon, mert elég drágább ahhoz, hogy az emberek inkább a műanyag mellett döntsenek. Természetesen ebben az esetben is a szigetelés vastagsága lehet a mérvadó, hiszen vékonyabb alkalmazás esetén kisebb az árkülönbség, ellenben 10 centiméteres vastagságnál a kőzetgyapot ára már könnyen a duplájára is emelkedhet a hungarocellhez képest – amiből ráadásul 12 centiméter a szabvány, így a hőszigetelő tulajdonság is rögtön kompenzálásra kerül.

Persze az ár esetében a legritkább esetben mérvadó tényező csak az alapanyag értékét összehasonlítani, hiszen a szigetelés során számolni kell a szerelvényezéssel is. Fontos tudni ezen a téren, hogy a kőzetgyapot egy sokkal nehezebb szigetelőanyag, ezáltal a hungarocellnél a szereléskor alkalmazott műanyag beütő szeges dübelek nem használhatók, csak a költségesebb fém változatok. Ezen túlmenően a kőzetgyapot egy puhább felület, aminél lényegesen vaskosabb külső réteget kell felvinni ahhoz, hogy a mechanikai hatásokkal szemben ellenállóbb falfelületet kapjunk, ami természetesen szintén növeli az anyagköltséget. Csak az összehasonlítás érdekében: míg a hungarocell alapú hőszigetelési rendszerek ragasztóigénye átlagosan 6 kilogramm négyzetméterenként, addig a kőzetgyapot esetében ez akár 10-12 kilogramm is lehet, vagyis a kiadás ezen a téren is rögtön duplázódhat.

A kőzetgyapot vagy a hungarocell jobb páraáteresztő?

Ebben a kategóriában azonban a kőzetgyapottal egyetlen anyag sem tudja felvenni a versenyt a hőszigetelés tekintetében, ezáltal a hungarocell sem. Persze ez nem jelenti azt, hogy a hungarocell dunszthatást kelt otthonunkban – mint azt nagyon sokan gondolják –, és a lakás ettől nem szellőzik, csupán a kőzetgyapot több párát át tud engedni, ezáltal gátolva a belső párosodást, a falak vizesedését vagy a penészt. Ez a mennyiség azonban egészen jelentéktelen, alig 2-3 százalékot jelent, a fennmaradó gyakran 50-70 százaléknyi párát pedig csak szellőztetéssel tudjuk eltávolítani otthonunkból akár egyik, akár másik szigetelőanyagot alkalmaztuk. Mielőtt bárki megijedne, pára a szigetelés nélküli házakban is keletkezik – például főzéssel, mosással vagy fürdéssel –, amelyek a téglafalakon keresztül sem tudnak távozni, így abban az esetben is a szellőztetés lehet az egyetlen megoldás.

Összegezve tehát: ma már kutatások is igazolják, hogy egyik hőszigetelő-rendszer sem tartja meg sokkal jobban a párát a lakásban, a napi legalább egyszeri szellőztetésre tehát minden esetben szükség van a kielégítő levegőcsere érdekében.

A kőzetgyapot vagy a hungarocell jobb a tűzállóság tekintetében?

A tűzállóság szintén az a pont a kőzetgyapot és a hungarocell összehasonlításában, amelyben előbbit hozhatjuk ki nyertesnek. A kőzetgyapot ugyanis kvázi éghetetlen anyag, nem véletlenül kapott A-kategóriás tűzvédelmi besorolást, miközben a hungarocell szigetelést csak az E-kategóriába sorolták a hatóságok. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy utóbbi könnyedén kigyullad, de míg a kőzetgyapot éghetetlen, addig a hungarocell mindössze 45 percig képes visszatartani a lángokat.

A kőzetgyapot vagy a hungarocell jobb a hangszigetelés tekintetében?

A hangszigetelés alapja minden esetben a szálas anyagszerkezet, vagyis a két felsorolt hőszigetelő tekintetében a kőzetgyapot mérföldekkel jobb megoldás, hiszen nagyszerű akusztikai szigetelés érthető el vele. A hungarocell ezen a téren nagyon rossz tulajdonságokkal bír, mert cellás szerkezettel rendelkezik, ezáltal vékonyabb szigetelések esetében gyakran inkább vezeti, mint taszítja a hangot.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket