Rockwool kőzetgyapot, ha professzionális hang- és hőszigetelésre van szükségünk

Újépítésű és felújítandó ingatlanok esetében egyaránt fontos szerepet játszik manapság a megfelelő hőszigetelő rendszer.

Mindent a Rockwool kőzetgyapotról

Ma már elképzelhetetlen úgy új ingatlant építeni, illetve egy meglévőt felújítani úgy, hogy ne kerüljön szóba a hőszigetelés kérdése. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a manapság ismert rendszerek annyira hatékonyak, hogy sok esetben drasztikus mértékben képesek növelni egy ház hőszigetelési értékét, ezzel csökkentve például a különféle rezsiköltségeket – legyen szó akár fűtésről, akár hűtésről.

Manapság rengeteg különféle típusú termék található a piacon, ami ideális megoldás lehet erre a célra, azonban a Rockwool kőzetgyapot termékkínálatát mindenképpen érdemes figyelembe venni abban az esetben, ha kiváló minőségű hang- és hőszigetelést szeretnénk. A termékcsaládon belül találhatunk homlokzatokra, gipszkarton falak közé, de akár tetőterek teljes szigetelésére alkalmas megoldásokat is, miközben minden esetben garantált a megfelelő kvalitás mellett a tűzállóság, valamint a kiváló páraáteresztő tulajdonság is.

Hogy mégis milyen termékek érhetők el a Rockwool termékcsaládján belül, illetve mire alkalmazhatók az egyes típusok? Erre a kérdésre válaszolunk az alábbiakban!

Rockwool Airrock termékcsalád

A Rockwool Airrock leginkább a beltéri hang- és hőszigetelés tekintetében ismert, hiszen a gyártó kifejezetten ezzel a célzattal alkotta meg a kapcsolódó termékeket, melyek közül többféle típust is elkülöníthetünk, méghozzá a felhasználás függvényében.

A nagy testsűrűségű szigetelőanyagok táborát erősíti például a Rockwool Airrock HD, melynek jelölése a High Density rövidítéséből ered. A magas sűrűségből kifolyólag ezeket a szigetelőlemezeket leginkább akkor célszerű alkalmazni, ha a gipszkarton válaszfalak között szeretnénk növelni az akusztikai hangszigetelést, mindemellett pedig a hőszigetelési értéket egyaránt javítanánk.

Rockwool kőzetgyapot, ha professzionális hang- és hőszigetelésre van szükségünk

Ezt a szigetelőanyagot alkalmazhatjuk akkor is, ha zárt álmennyezeteket szeretnénk szigetelni vele, tehát a távtartók közti rések kitöltésére kifejezetten eredményesen használható, de olyan szerkezeteknél sem vall kudarcot, ahol a szigetelőanyag mozgó levegővel érintkezik.

A HD típusú szigetelőanyag ellentétje a Rockwool Airrock LD, mely a Low Density, vagyis az alacsony testsűrűség rövidítését takarja. Ezt a típust az esetek többségében főként tetők szarufái között helyezik el önmagában vagy a Deltarock lemezek kiegészítéseként.

Ajánlott alkalmazási területei közé sorolhatók még padlás- és zárófödémek abban az esetben, ha a felső szintet nem használjuk életvitelszerűen – hiszen a kis testsűrűség miatt nem járható felületet kapunk –, de mivel kiváló tűzvédelmi és akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik, ezért gipszkarton válaszfalak közé is gyakran választják.

Amennyiben nem tudunk dönteni, hogy alacsony vagy magas testsűrűségű szigetelésre van szükségünk, kiváló kompromisszum lehet a Rockwool Airrock ND típusa. Ebben az esetben a terméknév a Normal Density, azaz normál sűrűség rövidítése, ami tökéletes átmenetet képez a két termék között, miközben mindenhol előnyösen felhasználható.

Ennek megfelelően jó lehet gipszkarton válaszfalak közé, zárt álmennyezetekre, sőt olyan helyekre is – például szellőzők esetén –, ahol a kőzetgyapot közvetlenül találkozik mozgó levegővel. Minden esetben kitűnő hő- és hangszigetelési értéket tudunk elérni a segítségével.

Természetesen előfordulhatnak olyan esetek, amikor kimagaslóan nagy testsűrűségű szigetelésre van szükségünk. Ilyenkor lehet jó döntés a Rockwool Airrock XD, mely extra nagy sűrűségű lemezként a legmagasabb akusztikai- és hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik.

Ugyanúgy felhasználható gipszkarton válaszfalak közti bélésként, azonban a legtöbbször inkább belső válaszfalak hangszigetelő falszerkezeteihez választják, hiszen itt képes kifejteni a legjobb tulajdonságait.

Rockwool Deltarock termékcsalád

Mivel a tetőszerkezetek szigetelése kimagaslóan fontos egy megfelelően komfortos és takarékos ingatlan építésekor, ezért a gyártó természetesen gondoskodott róla, hogy ebben a kategóriában is minőségi szigetelőanyagokat tudjon biztosítani az emberek számára.

Így született meg a Rockwool Deltarock, mely egy szabadalmaztatott technológián alapuló éklemezként azt a célt szolgálja, hogy magastetők esetén megfelelő minőségű és tartós szigetelés kerülhessen a szarufák közé. A gyártó eleve erre a célra alkotta meg a terméket, ezáltal a sarkok levágásával szinte bármilyen 50 vagy 100 centiméteres szarufaköz kitölthető vele minimális veszteség mellett.

Rockwool kőzetgyapot, ha professzionális hang- és hőszigetelésre van szükségünk

Nagy előnye, hogy a célzott kialakítás miatt nem igényel speciális rögzítést, csak méretre kell vágni és a helyére illeszteni, noha megköveteli a szélzáró-, illetve páraáteresztő fólia alkalmazását abban az esetben, ha a szarufamagasságot teljes szélességben a Deltarockkal töltenénk ki. Elkészült tetők esetén akár utólag, házilagosan is vesztség nélkül beépíthető, ami rendkívül jelentős pozitívuma a terméknek.

Rockwool Fixrock termékcsalád

A beltéri szigetelés mellett a Rockwool természetesen a kültéri megoldásokra is nagy figyelmet fordított, ennek eredményeként született meg a Fixrock termékcsalád, mely kitűnő alternatíva lehet, ha kőzetgyapot alapú homlokzati rendszert keresünk otthonunkra. Ebben a kategóriában rögtön kétféle típust is kínál a gyártó!

Rockwool kőzetgyapot, ha professzionális hang- és hőszigetelésre van szükségünk

Az első a nemes egyszerűséggel Rockwool Fixrock névre keresztelt szigetelőlemez, melyet leginkább a szerelt homlokzatburkolati kialakítással rendelkező, szellőztetett hátsó légréteges falszerkezetek szigeteléséhez terveztek. Emiatt még akkor is alkalmas a használatra, ha a burkolóelemek között nyitott hézagok találhatók, de természetesen nem szellőző légréteges falaknál, sőt dísztéglás szerkezeteknél sem vall kudarcot.

Különösen előnyös a Fixrock a könnyűszerkezetes épületeknél, de nem kültéri, hanem a falkazettákon belüli használatra. Leginkább olyan esetben ajánlott a választása, ahol a hőszigetelő rendszer közvetlenül találkozik a külső levegővel, illetve ezáltal a kültéri hőmérsékletekkel.

A hagyományos Fixrock szigetelőlemez egy speciális, mondhatni továbbfejlesztett változata lett a Rockwool Fixrock FB1, melynek az érdekessége, hogy az egyik oldalán fekete üvegfátyol kasírozás található. Ez azért fontos, mert a rétegnek hála a lemez a nyitott hézagokban sem lesz látható, tehát sokkal látványosabb munka végezhető vele, mint említett társával.

A szigetelőlemez természetesen ugyanúgy alkalmazható szerelt homlokzatburkolat esetén, így a hátul szellőztetett vagy szellőztetés nélküli és a nyitott hézagos burkolóelemek sem okoznak neki problémát. Kasírozása ellenére ideális választás könnyűszerkezetes épületek kazettáiban, de éppen a bevonat miatt főként akkor a legelőnyösebb, ha olyan helyeken használják, ahol a szigetelés érintkezik a külső levegővel, hiszen az üvegfátyol nem engedi a levegő bejutását a belső gyapotszálak közé.

Rockwool Frontrock termékcsalád

A hagyományos homlokzati szigetelőanyagok tekintetében szintén az élen jár a Rockwool, akik kifejezetten emiatt hozták létre a Frontrock termékcsaládot, mely a hagyományos lakóházak esetében, kültéri alkalmazás mellett növeli a hang- és hőszigetelés mértékét.

A termékcsaládon belül az egyik közkedvelt típus a Rockwool Frontrock S (RP-PT), mely homlokzati hőszigetelő lemezként kiváló páraáteresztő és kimagasló hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik, miközben teljes egészében éghetetlen anyag, ezáltal tűzterjedési gátak létesítésére sem utolsó választás. Utóbbi miatt gyakorlatilag bármilyen magas és bármilyen kockázati osztályba sorolt épület esetén alkalmazható tűzvédelmi célra is, méghozzá korlátozások nélkül.

Rockwool kőzetgyapot, ha professzionális hang- és hőszigetelésre van szükségünk

A lemezek rögzítése a legtöbb kültéri szigetelőanyaghoz hasonlósan részben ragasztással, részben dübelezéssel valósul meg. Ehhez a gyártó speciális ragasztóhabarcsot és beütő dübelt kínál a rendszer kiépítéséhez, amivel kapcsolatban fontos követni a hivatalos ajánlásokat.

Amennyiben extra hang- és hőszigetelésre van szüksége otthonunknak, a gyártó kínálatában megtalálható Rockwool Frontrock Super Max E lemezekre lesz szükségünk. Ez a típus egy kimagasló testsűrűséggel rendelkező, közel 20 milliméteres vastagságú anyag, ami rendkívül magas terhelhetőséggel rendelkezik. Ez növeli mechanikai ellenállását, de természetesen a hőszigetelési tulajdonságok terén is jobb tulajdonságokkal bír, mint a Frontrock S.

Elsődleges felhasználási helye természetesen az épülethomlokzat, ahol hő- és hangszigetelési tényezője mellett tűzgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. Emiatt bármilyen kockázati osztályú és magasságú épületnél alkalmazható tűzvédelmi célzattal is. Rögzítését ugyanúgy gyártói ajánlással kell végezni, ezáltal ragasztó habarcs és kapcsolódó beütő dübel szükséges ahhoz, hogy tartós kialakítást kapjunk.

Rockwool Multirock termékcsalád

A hang- és hőszigetelés kérdése nagyon fontos a könnyűszerkezetes épületek, illetve utólagos megoldások – például gipszkarton válaszfalak – esetében is, amire a gyártó kínálatában többféle megoldást találhatunk.

Ezek közül az egyik a Rockwool Multirock hőszigetelő lemez, melynek az egyik leggyakoribb és legelőnyösebb felhasználási területe a gipszkartonból készült szerkezetek közti kitöltő szigetelés, de kitűnő megoldás például homlokzati falszerkezetek belső felületén, sőt a tetőgerendák közti légtér kitöltésére is hang- és hőszigetelési célból.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a Multirock szigetelőanyagok leginkább olyan szerkezeteknél alkalmazhatók kimagasló hatásfokkal, ahol nincs jelentősebb mechanikai igénybevétel és közvetlenül áramló levegő sem éri, hiszen ezen a téren inkább az Airrock termékcsalád tagjai közül érdemes válogatnunk. Természetesen zárt falkazettákban és álmennyezetek esetén így is kiváló alternatívát képvisel!

Rockwool Steprock termékcsalád

Amennyiben hőszigetelésről beszélünk, sokan csak a homlokzati, azaz oldalirányú megoldásokra gondolnak, holott a padlásfödém- és tetőszigetelés mellett több tekintetében is lényeges lehet az aljzat, a szintközi födémek burkolása ebből a szempontból.

Ezt a problematikát szerette volna áthidalni a gyártó a Rockwool Steprock ND szigetelőlemezzel, mely kifejezetten szintközi födémek rejtett hang- és hőszigetelésére alkalmazható, például közvetlenül a nedvesen úsztatott Estrich réteg alatt. Előnye, hogy két szint között jelentős mértékben csökkenti a lépéshangot, illetve más egyéb, a beton által könnyedén továbbított zörejeket.

Természetesen nemcsak a hang, hanem a hőszigetelés szempontjából is van némi szerepe a Steprock ND-nek, hiszen az extra réteg alsó és felső szinten egyaránt képes meggátolni a felesleges hőveszteséget, első aljzatnál pedig komfortosabbá teszi a padló hőérzetét.

Amennyiben az ND típust túl gyengének érezzük, már elérhető a gyártó kínálatában az erősített Rockwool Steprock HD hang- és hőszigetelőlemez, mely sokkal nagyobb sűrűséggel rendelkezik, ennek megfelelően nagyobb ellenállóképességet tud felvonultatni, illetve a kapcsolódó tulajdonságok tekintetében sem okoz csalódást.

Elsődleges célja, hogy közvetlenül a száraz Estrich alatt elhelyezve lecsökkentse vagy teljesen eltüntesse a szintközti hangot, legyen szó lépéshangokról vagy egyéb kellemetlen zajokról, miközben a hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően természetesen javítja a lakásban az általános hőérzetet is.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket