Régi házak felújítására és bővítésére is alkalmas az Ytong tégla

Az Ytong tégla nemcsak újépítésű házak esetében ideális választás, hanem régi házak felújításakor és bővítésekor is.

Ytong tégla felújításra és bővítésre

Az utóbbi években a hagyományos kerámiatéglák dominanciáját nagyon sok építőanyag próbálta megtörni, és kisebb-nagyobb eredménnyel, de néhányuknak ez sikerült is. Határozottan előtérbe kerültek a különféle könnyűszerkezetes megoldások, de mindemellett olyan szilárd építőelemek is, mint amilyen például az Ytong tégla, ami bár nem tudta átvenni a kerámiatéglák dominanciáját, ellenben egyre nagyobb népszerűségnek örvend az emberek között. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy sokan még csak most fedezik fel a kérdéses építőanyagban rejlő potenciált és lehetőségeket, hiszen dacára annak, hogy bizonyos téglatípusoknál némileg drágább, a tulajdonságait tekintve egészen kimagaslónak tekinthető, hiszen jobb a hőszigetelő képessége, a páraáteresztő tulajdonsága, egyszerűbb vele dolgozni, és nagyon sokoldalúan felhasználható, sőt ma már teljes rendszerben is elérhető, ami egy ház építésekor nagyon fontos szempont.

Itt lényeges kiemelni ugyanakkor, hogy a Békás Épker kínálatából is megvásárolható Ytong téglát egyre többször alkalmazzák a felújítások és bővítések alkalmával, hiszen a régi házak renoválásakor vagy bővítésekor nagyon hasznos, tartós és egyben kimagasló tulajdonságokkal rendelkeznek ezek a magas tömörségű blokkok. Hogy mégis milyen esetekben ideális régi házak felújítására vagy bővítésére az Ytong tégla, egyáltalán miért is ennyire előnyös ennek a használata? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre adunk átfogó válaszokat, hogy mindenki megbizonyosodhasson róla: az Ytong valóban az egyik legjobb megoldás akkor is, ha régebben épült ingatlanok felújítására vagy kibővítésére van szükség.

Miért ideális választás az Ytong tégla?

Bár fentebb már több előnyös tulajdonságát is kiemeltük, azért fontos egy kicsit alaposabban is elmerülni az Ytong tégla pozitívumaiban, hiszen ezeknek ismeretében derülhet fény arra a leginkább, hogy miért lehet ideális választás ez az építőanyag nemcsak új házak építésekor, hanem már meglévők felújításakor, illetve bővítésekor is. Az első és legfontosabb a kimagasló hőszigetelő képesség. A hagyományos téglákhoz viszonyítva az Ytong a kialakításából, a tömörségéből és a benne található légbuborékokból kifolyólag nagyszerű hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, és bár típusának függvényében igényelhet extra homlokzati burkolást, azonban vannak esetek, amikor ez mellőzhető, így összességében gazdaságosabb lesz vele az építkezés és a felújítás.

“Előnyös

Ezen felül az Ytong nagyon kis önsúllyal rendelkezik, meglepően könnyed blokkok, aminek jóvoltából egyszerűbb a logisztika, nem kell olyan sok fizikai erőt kifejteni az alkalmazásakor, miközben szilárdságára sem lehet panasz. Ezen felül a kialakításából fakadóan könnyedén építhető, és nagyon kevés hulladék marad utána, akár egy egyszerű fűrésszel vágható és formázható, miközben nem igényel túl vastag habarcsréteget, éppen ellenkezőleg, így még ezen a téren is pénzt spórolhat nekünk. Az Ytong ideális választás tartó- és közfalnak egyaránt, nagyon könnyedén kivitelezhetők vele homlokzatok, de a vékonyabb típusaikból a válaszfalak is, miközben födémeknél és tetőszerkezetek tűzfalainál egyaránt jó megoldás. Lássunk azonban néhány konkrét példát arra, hogy pontosan mikor lehet jó döntés ez az építőanyag!

Meglévő épület bővítése (új helyiségek kialakítása, hozzáépítés)

Nagyon gyakori felhasználása az Ytong téglának – különösen a Classic és a Lambda modellek esetében – a meglévő épületek bővítéséhez való alkalmazás, amikor egy régi vagy újépítésű házhoz szeretnénk új helyiségeket kialakítani a szobaszám vagy egyebek növelése céljából. Természetesen melléképületek és garázsok hozzáépítésére egyaránt jó megoldás lehet az Ytong, azonban mindig gondosan válogassuk össze a megfelelő típusú és vastagságú építőanyagot. Egy lakóépületnél ugyanis megfelelő hely esetén érdemes minél szélesebb modellek közül válogatni, egy garázshoz azonban nem feltétlenül fontos a 30 centiméteres blokkok alkalmazása.

“Akkor

Ügyeljünk arra, hogy a meglévő falszerkezetekkel megfelelő kötés kerüljön kialakításra – ehhez elengedhetetlen némi vésés még akkor is, ha eleve Ytongból épült a ház. Lényeges, hogy a hagyományos téglákat és az Ytongokat nem lehet, illetve nem is szerencsés klasszikus kötésbe helyezni, ott ugyanis gyakori a hőhíd kialakulásának esélye, sokkal szerencsésebb, ha inkább vasalással és egyéb megoldásokkal gondoskodunk a meglévő és az új épületrész összedolgozásáról. Természetesen a megfelelő Ytong elemekből a válaszfalak is könnyedén kialakíthatók, illetve ügyeljünk a rendszerszintű építésre, ami azt jelenti, hogy Ytong téglákhoz kizárólag Ytong áthidalókat alkalmazzunk és így tovább.

Födémek felújítása vagy cseréje

Természetesen a födémek cseréjekor vagy felújításakor is fontos szerepet kaphat az Ytong tégla egy ház felújítása során. Különösen a korabeli fafödémes, úgynevezett stukatoros födémszerkezetek cseréjekor lehet jó döntés, melyek a maguk nemében kiválóan ellátták ugyan a feladatukat, ellenben sem a hőszigetelés terén nem remekelnek, sem az esetleges ráépíthetőséget nem teszik lehetővé. Az Ytongból készült födémek nemcsak egyszerűbben, könnyebben és gyorsabban kialakíthatók, hanem segítségükkel még a födém teherbíró képessége is jelentős mértékben javul, a hang- és hőszigetelő tulajdonságokat pedig még szóba sem hoztuk.

Jó alternatíva ez a rendszer akkor, ha nemcsak ezeket a sajátosságokat akarjuk javítani egy felújítás alatt álló házon, hanem mindemellett tetőteret szeretnénk kialakítani, amihez a fafödémes megoldások nem ideálisak. Természetesen az Ytong kínálatában ehhez ma már speciális lehetőségek, födémpadlók találhatók, melyek nemcsak rendkívül tartósak, hanem zsaluzás nélkül is lehetőség van a segítségükkel teljesen új, szilárd födémszerkezetet kialakítani. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a födémpadlók használatakor nincs szükség betonozásra, teljes egészében építhetők száraz technológiával, sőt mi több, az elkészítést követően azonnal terhelhetők is lesznek.

Amennyiben egy már meglévő tartószerkezettel rendelkezünk, és arra akarunk ráépíteni, minden esetben számolni kell természetesen a ház tartófalazatával, valamint az alap méretével is, amihez statikus bevonására lesz szükség. Ez különösen nagy probléma lehet a fentebb már említett stukatoros megoldásoknál, melyek jellemzően gyengébb alapra épültek, mint a mai házak. Önmagukban elég erősek, azonban egy plusz szint többletterhelését már nem biztos, hogy elbírják, sőt az is előfordulhat, hogy a betonfödémet sem tudnák elviselni. Ilyenkor is jó választás lehet az Ytong, hiszen a födémpadlók nagyon csekély súllyal rendelkeznek, ezáltal nem terhelik túl sem az alapot, sem a falazatot.

Oromfalak és térdfalak

Nagyon gyakori eset, hogy egy ház felújításakor tetőt cserélnek, és azt megemelik vagy változtatnak a tetőformán, amihez térdfalak és oromfalak emelésére van szükség, aminél bizonyos esetekben szintén fontos a kis önsúly, valamint a könnyed építhetőség. Ehhez az Ytong magasan a legjobb választás, különösen abban a tekintetben, hogy a gyártó kínálatában minden megtalálható, ami ehhez kell, így speciális koszorúelemek, térdfalkonzolok, merevítő bordák és így tovább.

“Mivel

Egyszerű és statikailag kiváló építhetősége mellett nagy előnye, hogy a gépészeti vezetékek könnyedén átvezethetők rajta, nem szükséges vezetékhoronnyal gyengíteni a teherhordó vasbetont, miközben a padlás- vagy tetőtéren is könnyedén kialakíthatók a segítségével megfelelő válaszfalak vagy térelválasztók, ami sok esetben óriási előnyt jelent.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket