Porotherm tégla vagy Ytong tégla? Melyiket válasszuk?

Ha építkeznénk vagy felújítanánk, a megfelelő építőanyag nagyon fontos, így adja magát a kérdés: Porotherm vagy Ytong?

Milyen téglát vegyünk?

Míg néhány évtizeddel ezelőtt egy percig sem volt kérdéses, hogy milyen építőanyagot válasszunk otthonunk felépítéséhez, addig ez manapság kifejezetten komoly fejtörést okozhat, hiszen többféle típus közül választhatjuk ki azt, amelyik szerintünk a leginkább megfelelő lehet számunkra. Ezen a téren a legelső eldöntendő kérdés mindig az, hogy a Porotherm tégla vagy az Ytong tégla legyen a kiválasztott, hiszen bármelyik alternatíva mellett döntünk, további altípusok közül kell válogatnunk, így kifejezetten nehéz rálelni a megfelelőre.

Mi a különbség a Porotherm és az Ytong között?

A két építőanyag kapcsán nagyon fontos különbségeket tapasztalhatunk. A Porotherm tégla eleve a hagyományos kerámialapú megoldás, mondhatni az igazi klasszikus, míg az Ytong egy egészen új típusú megközelítésnek tekinthető, hiszen pórusbetonból, kizárólag természetes alapanyagokból áll, ami világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Az alapanyag tehát a legnagyobb különbség a kettő között, azonban ezen felül számos olyan tulajdonságot felsorolhatunk még a kérdéses építőelemek mellett, melyek előnyként és hátrányként könyvelhetők el. Azt viszont bátran megjegyezhetjük, hogy ma már mindkét téglatípusból építenek házakat, sőt többszintes épületeket is, hiszen a gyártók komplett rendszereket dolgoztak ki ahhoz, hogy ez megvalósulhasson.

A mi feladatunk tehát alighanem az, hogy megismerjük a két típus előnyeit és hátrányait, majd ezeket feldolgozva, összevetve, mondhatni kielemezve eldönteni, hogy számunkra melyik megoldás lesz a jobb. Ehhez nyújtunk segítséget az alábbiakban!

A Porotherm tégla előnyei

Kétség sem férhet hozzá, hogy a Porotherm tégla kapcsán a legnagyobb előny az, hogy egy olyan falazóelemről van szó, amit mindenki jól ismer, vagyis ha létezik tökéletes prezentációja a „tégla” kifejezésünknek, amit egy képpel vagy termékkel be lehetne mutatni, akkor ahhoz ez a termék alighanem tökéletes választás volna.

Ezen túlmenően a Porotherm tégla elfogadható hőszigetelő képességgel rendelkezik, a hőmegtartás tekintetében egyaránt kiváló, miközben teherbíró képessége egyenesen kimagasló, ezen felül pedig a páraáteresztés és a hangszigetelés tekintetében egyaránt ott van az élmezőnyben.

A Porotherm tégla hátrányai

Természetesen nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak a Porotherm téglának, hiszen nem találták még fel a tökéletes, minden tekintetben makulátlan építőanyagot, így azt érdemes hangsúlyozni, hogy ezek a hátrányok elenyészőnek tekinthetők. Ilyen például, hogy ezt a téglatípust az építkezéskor mindig vakolni kell nemcsak kívülről, hanem belülről is, miközben elengedhetetlen lesz a megfelelő belső komfort miatt az utólagos homlokzati hőszigetelés alkalmazása.

Ezen felül a kerámia alapanyag miatt a Porotherm tégla a magas tehertartó képesség ellenére is nagyon törékeny, miközben alakíthatósága kifejezetten nehézkes, szinte lehetetlen pontosan levágni, illetve letörni a blokkok részeit, ha csak a kőművesek nem használnak speciális vágóeszközöket ebből a célból. Emiatt kifejezetten sok hulladék keletkezik egy kisebb ház felépítésekor, tehát rengeteg téglát tulajdonképpen feleslegesen vásárolunk meg, mert felhasználás nélkül köt ki a szemétben, noha ez nem feltétlenül csak az építőanyag hibája!

Az Ytong tégla előnyei

Az Ytong tégla kapcsán a legnagyobb előny a természetesség, hiszen kizárólag olyan alapanyagokból áll, melyek a természetben is megtalálhatók, ennek ellenére pedig sokkal jobb hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, így nincs szükség arra, hogy utólagos hőszigetelés kerüljön fel rá, tehát gyakorlatilag spórolhatunk az alkalmazásával.

Porotherm tégla vagy Ytong tégla? Melyiket válasszuk?

Nagyon könnyű vele dolgozni, egyszerűen vágható, formázható, ennek köszönhetően alig keletkezik valami hulladék az építkezés során, mert még a hiányzó darabok is rendkívül pontosan beszabhatók a helyükre. Súlyra rendkívül könnyed, emiatt mozgathatósága is sokkal egyszerűbb, ezen felül pedig nem szükséges vakolni – persze lehet, ha azt szeretnénk –, elegendő beltéri helyiségeknél csak glettelni, amivel egy azonnal festhető felületet kapunk.

Az Ytong tégla hátrányai

Gyakran hangoztatott hátrány az Ytong tégla kapcsán, hogy nagyon alacsony a hőtároló képessége, így hiába a szigetelés, ha gyorsan kihűl, ami főleg az átmeneti évszakokban sok kellemetlenséget okozhat. Ezen felül a hangszigetelés terén már közel sem olyan jók a tulajdonságai. Bár a tehertartó falak a vastagságuk miatt nem jelentenek problémát ezen a téren, a válaszfalak kapcsán azonban sok kellemetlenséget tapasztalhatunk.

Az Ytong továbbá drágább is, mint a Porotherm tégla, és a vastagabb falszerkezetek miatt gyakran értékes négyzetmétereket kell feláldoznunk vele ugyanolyan alapterület esetén. Falazásakor speciális kötés alkalmazandó, melynek hiányában a falszerkezetek állandó repedezésben lesznek, amit hálós gletteléssel lehet megszüntetni.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket