Pinceszigetelés utólag: kívülről és belülről sem akadály!

A pinceszigetelés hiánya rengeteg kellemetlen problémát eredményezhet az alsó szinteken,ezért lényeges lehet pótolni.

Utólagos pinceszigetelés

Egy megfelelően kialakított pince vagy mélygarázs megléte jelentős mértékben növelheti otthonunk értékét és hatékonyságát egyaránt. Amilyen hasznos lehet azonban egy ilyen extra alsó szint, legalább annyira komoly problémák léphetnek fel olyan esetekben, ha nem kapott megfelelő kialakítást, hiszen elegendő csak a rossz szigetelés ahhoz, hogy a falak beázzanak és átnedvesedjenek, amivel a legalsó helyiségek gyakorlatilag teljességgel használhatatlanná válnak.

A pinceszigetelés teljes hiánya vagy problémája ugyanis már kisebb esők után is egészen nyilvánvalóvá válik: a lakás földfelszín alatt elhelyezkedő helyiségeibe ilyenkor beszivárog a víz. Ez már kisebb mennyiség esetében is kellemetlen foltokat, salétromos téglákat, lemálló vakolatot, dohosodást, nem mellesleg pedig penészesedést okozhat, de nagyobb vízmennyiség bejutása esetén olyan óriási károkat is előidézhet, ami azonnali intézkedéseket tesz szükségessé. Merthogy ebben az esetben a szigeteléssel valami probléma van – már ha van egyáltalán.

Mit tehetünk ilyen esetekben?

A helyzet szakemberrel történő felmérését követően a legfontosabb ilyenkor a szigetelési hiányosság utólagos elhárítása, ami belülről és kívülről is történhet. A szakember bevonása nemcsak a tényleges munkálatok során lényeges, hanem azért is, mert minden pinceszigetelésnél fontos felmérni a probléma hátterét, és körültekintően eljárni a lehetőségek kapcsán. A szigetelés utólagos kialakíthatósága ugyanis függ a talajszerkezettől, a talajminőségtől, de mindemellett még az ingatlan elhelyezkedésétől, sőt annak állapotától is.

Szakvélemény nélkül tehát gyakorlatilag nem lehet megfelelően hatékony pinceszigetelést kialakítani, vagy csak nagy bizonytalanság mellett, ami azt jelenti, hogy senki sem tudja garantálni a munkálatok kezdetén a végeredmény hatékonyságát. Ezen felül lényeges megítélni azt is, hogy a pinceszigetelés mikor lehet a leghatékonyabb, hiszen vannak esetek, amikor csak kívülről, máskor csak belülről van lehetőség megvalósítani mindezt. Lássuk a két alternatíva közti különbségeket!

Utólagos pinceszigetelés kívülről

Amennyiben az utólagos pinceszigetelés lesz a megoldás az alsó helyiségek beázásának elhárítására, a munkálatok első lépése minden esetben a külső lábazat lebontása lesz. Ezt legalább 30 centiméteres magasságig érdemes megtenni, majd megfelelően kitisztítani az alatta megtalálható felületet, eltávolítani a rossz kötőanyagot, kitölteni a hézagokat és így tovább. Mivel a munkálatok a földfelszín alá nyúlnak, ezért, minden esetben fel kell bontanunk a ház körül elhelyezkedő járdát is legalább a pincével határolt helyeken, hogy a felszín alá ásva elérhessük a pinceszintet. Sok esetben csak 30-40 centit ásnak utólagos szigeteléskor, de amennyiben a pince szintje 50 centiméterre helyezkedik el a földfelszíntől, akkor ez a megoldás nem lesz hatékony, tehát mindig alkalmazkodjunk az épület sajátosságaihoz.

Ha kiástuk az érintett szakaszt – úgy kalkuláljunk, hogy kényelmesen elférjünk az ásott gödörben, hiszen dolgozni fogunk ott –, megkezdjük a hibák feltárását. Ha volt régi szigetelőanyag, akkor azt eltávolítjuk, ha nem volt, akkor nekiállunk megtisztítani az alapot, majd javítani az esetleges hézagokat. Amint a felület kiszáradt ezen a helyszínen alkalmazzunk üvegszálas erősítéssel ellátott szigetelést egészen a lábazat felső részéig, illetve ameddig visszabontottuk ezt a szakaszt.

Ez már önmagában is elég lenne, de ha biztosra akarunk menni, a szigetelés megkötését követően vigyünk fel egy 5 centiméteres vastagsággal ellátott zártcellás szigetelőlemezt, ami mechanikailag is védelmet kínál. Mindezt egy úgynevezett drénlemezzel fedjük, majd a kitermelt földet folyamatosan tömörítve visszatölthetjük. Ha járda nem lesz, érdemes elgondolkodni a drénköves vízelvezetés kialakításán!

Utólagos pinceszigetelés belülről

Vannak esetek, amikor az utólagos pinceszigetelés nem valósítható meg kívülről, mert például az alsó szint csak bizonyos pontokon csatlakozik az alaphoz és a homlokzathoz, a pince többi falazata azonban függetlenül helyezkedik el. Ha éppen ezek kapcsán észlelünk problémát, akkor kizárólag belsőleges pinceszigeteléssel tudjuk elhárítani azt. Ilyen esetekben az első és legfontosabb, hogy a lehető legjobb minőségű szigetelőanyagot válasszuk, mely kiváló páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik, és képes megfelelően tapadni a pince falszerkezetére.

Mielőtt alkalmaznánk, mindig elő kell készítenünk a falat, ezáltal leverni a vakolatot, a fugákból kiszedni a kötőanyagot, végezetül pedig portalanítani az egészet. Minden esetben szükséges a hézagpótlás ilyen esetekben, majd száradása után felkenhetjük a szükséges szigetelőanyagot. Ennek megkötését követően szükséges lélegző, azaz légpórusos vakolatot alkalmazni, melyet ugyanúgy lehet glettelni és meszelni, mint bármelyik másik falat annyi különbséggel, hogy meszes alapú glettel kell dolgoznunk, a festéshez pedig szintén meszes, esetleg szilikátos anyagot választanunk. Ha pincénk esetében nemcsak az oldalfalak, hanem a padló is vizesedik, elengedhetetlen lesz teknőszigetelést alkalmazni a teljes összhatás eléréséért.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket