Pincefalazó vagy zsalukő? Melyiket válasszuk?

Ha építkezés előtt állunk és szeretnénk pincét a ház alatt, akkor felmerül a kérdés: zsalukő vagy pincefalazó?

Zsalukőből vagy pincefalazóból készüljön a pince?

Az emberek többsége csak egyszer építkezik életében, így egy családi ház esetén már a tervezéskor nagyon lényeges, hogy elgondolkozzunk azon: legyen saját pincénk vagy sem? Ezt a problémakört sokan félreértik, hiszen úgy vélik, hogy rendkívül költséges megoldásról van szó, ami jelentősen megnövelheti a beruházás végösszegét, azonban erről a legtöbbször szó sincs.

Nem fontos ugyanis, hogy a pince az egész ház alatt fusson, elegendő lehet csak az egyik helyiség vagy a lakás egy része alatt alkalmazni, ha úgy gondoljuk, hogy nem igazán használnánk ki a helyet. Amennyiben azonban mégis a pincekialakítás mellett döntünk, nagyon fontos mindig megfelelő alapanyagot választani hozzá, hogy a végeredmény kellően tartós és egyben komfortos is lehessen.

Miért lehet fontos a saját pince?

Rengetegen vannak, akik csak évekkel az építkezés után döbbennek rá arra, hogy mégis milyen jó ötlet lett volna egy saját pince kialakítása. Évtizedekkel ezelőtt ugyanis nem volt kérdés, hogy egy háznak legyen ilyen helyisége, hiszen a családok zöme kiskertet tartott fenn, zöldségeket és gyümölcsöket termelt, amit aztán tárolni kellett valahol.

Akárcsak a kompótokat, a lekvárokat, a bort vagy éppen a pálinkát, hiszen nyáron is kellemesen hűvös közeget lehetett biztosítani ezeknek az ételeknek és italoknak. Csakhogy manapság mindez már nem jellemző, emiatt a pince egyre gyakrabban mintegy második vagy harmadik szint jelenik meg a családi házaknál.

Ott van a kamra, az edzőterem, a zeneszoba, a bütyköléshez ideális közeg vagy egy olyan hely, ahol a lakók bátran élvezhetik a hobbijukat. Egy pincét ma is sokoldalúan ki lehet használni, ott lehet a kazánház, de egy átfogó tárolónak szintén helyet szoríthatunk benne. Akárhogyan is, a megfelelő pince kialakításához elengedhetetlen a jó minőségű építőanyag alkalmazása. Ezen a téren manapság a pincefalazó tégla és a zsalukő áll a tulajdonosok rendelkezésére, de hogy mégis melyik legyen a szerencsés kiválasztott, arról gyakran megoszlanak a vélemények.

Pincekialakítás pincefalazó téglával

A pincefalazó tégla alkalmazása olyan esetekben lehet ideális választás, ha egy elérhető árú megoldást keresünk magunknak, illetve van elegendő hely ahhoz, hogy a pincefalakat kívülről is megfelelő mértékben tudjuk szigetelni. Mivel sok esetben a pincekialakításkor egyre gyakrabban eleve árkot létesítenek a leendő pince köré, ezért nem jelent nagy problémát, hogy a falazatot kívülről valamilyen bitumenalapú vízszigetelő réteggel borítsák.

Fontos, mert a pincefalazó tégla is képes magába szívni a nedvességet, ha tehát nem gondoskodunk a megfelelő külső szigetelésről, akkor a pincénk először használhatatlanul vizessé és dohossá válhat, majd a víz apránként a szerkezetben is kárt tehet, a pincefalak megrepedhetnek, megroppanhatnak, ami az egész épület stabilitásában kárt tehet.

A Békás Épker kínálatában verhetetlen áron elérhető pincefalazó téglával másként kell dolgozni, mint a zsalukővel, tehát ezért sem mindegy, hogy melyiket választjuk a folyamathoz. Mint a neve is mutatja, a pincefalazóval úgy kell dolgozni, mint a hagyományos téglákkal, azonban nem fontos kötésben elhelyezni őket, egy sorban készülnek, azonban soronként eltolást kell alkalmaznunk a folyamathoz. Üreges kialakításuk révén a beléjük töltött és a közéjük elhelyezett betonréteg kifejezetten masszív kötést tud biztosítani a falazatnak.

Óriási előnyük, hogy a pincefalazó téglákkal rendkívül gyors a munka, és nagyon sokféle lehetőséget adnak a kezünkbe, akár még a pince válaszfalainak az elkészítéséhez is ideális alternatíva lehet. Persze nemcsak a jó minőségű építőanyag, a helyes kialakítás is lényeges, hiszen a pincefalazóval akár támfalak is készíthetők, ha szükség van rá.

Pincekialakítás zsalukővel

A zsalukő egy igazán sokoldalú építőanyag, amit rengeteg esetben alkalmazhatunk előnyösen egy építkezésnél. Könnyű, mégis nagy teherbírással rendelkező megoldás, amiből komfortos és esztétikus pince is kialakítható, így ilyen esetekben jó alternatíva lehet. Noha ránézésre a zsalukő egészen hasonló, mint a pincefalazó tégla, még az alapanyaguk is megegyezik, azonban eltérő kiképzéssel bírnak, sőt a kapcsolódó munkafolyamatok egyaránt eltérnek a felhasználás során.

Ennek az oka, hogy a zsalukő önmagában nem építőanyag, egyfajta bennmaradó betonzsaluként funkcionál, melyet ki kell tölteni betonmasszával, illetve el kell látni megfelelően alapos vasalással is vízszintesen és függőlegesen egyaránt. Ezzel olyan masszív vasbeton szerkezet létesíthető, ami elképesztő szilárdsággal és teherbírással rendelkezik majd gyakorlatilag minden irányból, ezáltal még támfalként sem vall kudarcot.

Lényeges kiemelni, hogy a zsalukővel lényegesen lassabb dolgozni, mint a pincefalazó téglával, körülményesebb lehet a vasalása is – melynek eleve biztos alaphoz kell csatlakoznia, tehát már a fundamentum kialakításakor lényeges lehet gondolni rá –, ugyanakkor ez a megoldás is rengeteg lehetőséget ad a kezünkbe, hiszen nemcsak külső, hanem belső támfalakat és válaszfalakat egyaránt felhúzhatunk a segítségével.

Pincefalazó vagy zsalukő? Melyiket válasszuk?

Fontos tudni a zsalukőről, hogy bár kifejezetten nehezen veszi fel a nedvességet a talajból, azonban leginkább a biztonság, valamint a tartósság érdekében rendkívül lényeges lehet, hogy kívülről ez is megfelelő vízszigetelést kapjon valamilyen bitumenes megoldás részeként. Emiatt nem kell attól tartanunk, hogy esős időszakokban a pince rendszeresen beázik, ettől pedig dohos vagy penészes, ergo használhatatlan lesz. A zsalukő nagyon sokféle méretben kapható a Békás Épker kínálatában is, a pincekialakításhoz pedig általában legalább 30-as típusokat használnak, ennél keskenyebb darabokkal nem feltétlenül szerencsés dolgozni, pláne annak fényében, hogy a pinceszint ezzel az építőanyaggal akár a lábazatig, sőt akár az aljzatig is felnyúlhat.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket