Ötletek a kisméretű tömör tégla felhasználásra

Hogy mire használhatjuk a mindennapok során a kisméretű tömör téglát? Erre a kérdésre adunk most átfogó választ.

A kisméretű tömör tégla alkalmazása a gyakorlatban

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a kisméretű tömör téglák kora lejárt, és ma már csak bontott formában lehet hozzájutni ehhez a kifejezetten masszív, tartós és a hőszigetelés tekintetében is kiválóan működő megoldáshoz, mely a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas években alapvetően meghatározta a magyar építőipart. A klasszikus „kádárkockák”, az előző rendszer téglaépületei ugyanis kivétel nélkül mind tömör téglából készültek, amit sokan hajlamosak manapság korszerűtlen technológiának tekinteni.

Csakhogy a valóságban a tömör tégla az egyik legjobb falazóanyag a világon, még ha érdemeit az újabb termékek miatt sokan hajlamosak kisebbíteni. Az egyetlen hibája, hogy óriási az anyagszükséglete, hiszen tömör kialakítású és relatíve kis blokk, ezáltal nehéz vele gyorsan dolgozni, miközben a lyukacsos megoldások esetében egy aprócska tömör tégla anyagából akár két-három nagyobb darab is kihozható.

Nem csak bontott formában lehet hozzájutni kisméretű tömör téglához

Bár a költséghatékonyság miatt ma már gyakorlatilag senki sem választ tömör téglát egy új lakóház felépítéséhez, azt azonban ennek ellenére is lényeges kiemelni a sorból, hogy közel sem csak bontott formában lehet hozzáférni manapság a kisméretű tömör téglákhoz. Példának okáért a Békás Épkernél is elérhető a pápateszéri kisméretű tömör tégla, mely rendkívül közkedvelt építőanyag sok esetben, noha egyre inkább csak kiegészítő jelleggel.

Hogy mire használhatók a mindennapok során a kisméretű tömör téglák? Lássunk néhány általánosabb, illetve kevésbé ismertebb felhasználási módot.

Falazás

Mint fentebb is említettük, a kisméretű tömör téglát hosszú évtizedeken át használták arra, hogy lakóházak épüljenek belőle. Sokan direkt keresik az ilyen téglából épült ingatlanokat, hiszen ezek a falak rendkívül jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, miközben természetesen a tartósságuk is megkérdőjelezhetetlen.

Emiatt a kisméretű tömör tégla még ma is tökéletes alternatíva falazásra, csakhogy egyre kevesebben választják, sőt már szinte egyáltalán nem alkalmazzák, mert a nagyobb méretű blokkokkal gyorsabban és olcsóbban lehet haladni, hiszen kevesebb anyagszükséglet, mégis nagyobb méret jellemző rájuk.

Aki azonban ragaszkodik a tömör téglához, természetesen kiváló és masszív falak készíthetők belőlük megfelelő kötés alkalmazásával és kialakításával.

Meglévő falszerkezet felújítása

Az első tömör téglából épült házak ma már évszázados múlttal is rendelkezhetnek, vagyis a falszerkezetben akadhatnak hibák, például salétromos darabok, melyek csereéretté váltak, ezáltal gyakran használják ezeket a típusokat meglévő falszerkezetek felújítására.

Ilyenkor ugyanis nem kell aggódni a méret miatt, a kivésett vagy kikopott téglák helyére tökéletesen beillenek majd az újonnan vásárolt kisméretű tömör téglák, melyek akkor is jó szolgálatot tehetnek, ha egy felesleges ablak- vagy ajtónyílást szeretnénk befalazni a segítségükkel.

Különösen előnyösek ilyenkor, mert ezzel nem módosul a falszerkezet homogenitása, hiszen ha egy tömör téglafalban lyukacsos téglával falazunk be egy-egy nyílást, akkor ott a hőszigetelési tényezők is jelentős mértékben módosulnak, és nem feltétlenül pozitív irányban.

Kerítések

Egyre több helyen találkozni a kisméretű tömör téglákkal kerítések építésénél, mert rengetegen ragaszkodnak az olyan megoldásokhoz, melyeknél a tégla látható marad. Ennek az oka nem más, minthogy a kérdéses építőanyag megfelelő használat esetén kifejezetten kellemes látványvilággal kecsegtet egy ilyen építmény számára.

Ha ügyes és kreatív mesterember dolgozik a kerítésen, akkor rendkívül egyedi és rusztikus megoldások kivitelezhetők így, méghozzá látványos téglakötésekkel, illetve esztétikával, de a tartósság és a biztonság egyaránt a kisméretű tömör tégla mellett szól.

Kemence, kályha, kerti sütögető

Bár fontos kiemelni, hogy a kisméretű tömör tégla nem a legalkalmasabb arra, hogy közvetlenül tűzzel találkozzon, ehhez mindig speciális samott téglát kell vásárolni, ugyanakkor a nagy meleget, a forróságot jól bírja, ezért kemencék és kályhák építéséhez egyaránt ideális építőanyagról van szó.

Rendkívül előnyösen és látványosan alkalmazható a tömör tégla kültéren és beltéren egyaránt ilyen megoldásokhoz, így a legkülönfélébb megjelenéssel ellátott megoldások kivitelezhetők ebben a formában, miközben a határ gyakorlatilag minden esetben a csillagos ég.

Érdemes itt megjegyezni, hogy kerti sütögetők vagy grillezők elkészítéséhez szintén tökéletes és tartós választás a tömör tégla, azonban minden esetben lényeges ilyenkor a megfelelő betonalap kialakítása, illetve természetesen a tűztérnél a samott alkalmazása.

Járda

Inkább a bontott tégláknál jellemző felhasználási mód, de a rusztikus megoldások kedvelői gyakran friss kisméretű tömör téglát is előszeretettel vásárolnak abból az apropóból, hogy járdát készíthessenek belőle. Ennek az oka nem más, minthogy a térkőhöz képest lényegesen olcsóbb alternatíváról beszélünk.

Ötletek a kisméretű tömör tégla felhasználásra

Természetesen a tartósság tekintetében is nagy különbség van köztük, így autóbejáróhoz nem feltétlenül alkalmazható, de amennyiben például egy kerti járda esetében használnánk, vagy térkövet, murvás felületet szegélyeznénk vele, akkor a tömör tégla kifejezetten ideális megoldás lehet.

Burkolat

Ma már konkrétan lehet venni tömör tégla hatását keltő burkolatot, ami tulajdonképpen nem más, mint a kérdéses téglák vékonyan felszeletelt változatai, melyek a megfelelő betonragasztóval kerülhetnek felhordásra az adott felületre.

Egész tömör téglából, otthoni körülmények között a legritkább esetben darabolják és állítják elő, aminek az oka nem más, minthogy ahhoz túl drága alapanyag, de bontott tégla esetén jó megoldás lehet, különösen abban az esetben, ha sok ilyen áll a rendelkezésünkre, és nem akarjuk elvitetni, helyette inkább kreatívan felhasználnánk valamire.

Alkalmazható burkolatként a falon, a lábazaton, de sok esetében a homlokzaton, a nyílászáró körüli területeken is látható. Kültéren és beltéren egyaránt használható esztétikusan, vágható hosszában vagy széltében, a lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen.

Kerti ágyásszegély

Akár bontott, akár frissen vásárolt kisméretű tömör tégla áll a rendelkezésünkre, kiváló alternatívaként tekinthetünk rájuk olyan esetben, ha kerti ágyásszegélyre van szükségünk, ezáltal nagyon látványos és nagyon változatos megoldások építhetők belőle annak ellenére is, hogy a tartósságuk ilyen esetekben megkérdőjelezhető.

A tömör téglák közül ugyanis nem mindegyik bírja a túl sok nedvességet, a salétrom nagy ellenségük, de az esztétikai érték miatt érdemes fáradni akár összetettebb megoldásokkal is, ezáltal például nemcsak ágyáselválasztókhoz, hanem akár fűszerkertek kialakításához egyaránt jó alternatíva lehet.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket