Ön tudta, hogy egy betonozás mindig egy hónapig tart?

Ha tartós betonfelületet szeretnénk képezni, nagyon fontos, hogy betartsuk az egyhónapos szabályt. Hogy mi az?

Minden betonozás egy hónapig tart

Persze nem árt ezen felül az sem, ha elegendő időnk van, hiszen bár kevesen tudják, de a betonozás folyamata néhány óra helyett minden esetben legalább egy hónapig tart.

A betonozás olyan, mint egy irodalmi műalkotás

A betonozásra, valamint az elkészült betonra minden esetben úgy kell tekintenünk, mint egy irodalmi műalkotásra, aminek van bevezetése, tárgyalása és befejezése. Bár az irodalomban általában a tárgyalás a leghosszabb, a betonozás kapcsán viszont hiába ez a lényeg, a befejezés tart a legtovább, és rögtön el is mondjuk, hogy miért. Előtte azonban fontos nyugtázni azt is, hogy mi történik a betonozás során a nagy finálé előtt.

A megfelelő előkészületek a legfontosabbak

Legyen szó akár egy jelentéktelen járdáról, akár egy kerítésalapról, a minőségi betonozás minden esetben a megfelelő előkészületekkel indul. Történetesen arról van itt szó, hogy időben és megfelelő mennyiségben házhoz vitetjük a tisztított, tökéletes minőségű sódert - a megfelelő szemcseméretben - és a cementet, illetve az egyéb építkezési kötőanyagokat -, melynek helyes tárolása alapvető fontosságú ahhoz, hogy megfelelően tudjunk dolgozni vele, ezáltal nedvességtől védett, lehetőleg fedett helyen vagy letakart állapotban kell várnia a nagy napot, azaz a betonozást.

Ha nagyobb munkálatról is van szó, maga a folyamat ritkábban tart egy napnál tovább, aminek az oka leginkább az, hogy családunk és barátaink ideje véges – egyedül ugyanis ez nem megy –, a lekevert betont pedig haladéktalanul el kell dolgozni, hiszen szilárdulási ideje órákban mérhető. Sokan azonban azt hiszik, hogy ha a beton az eldolgozást követően megszilárdult, másnap már el lehet bontani a zsalukat és bátran lehet használni a kész felületet. Ez azonban tévedés, és itt kap szerepet a címben említett egy hónapos határidő.

Ezért tart egy hónapig a betonozás

A friss beton ugyanis olyan sérülékeny, mint egy újszülött csecsemő, vagyis gondoskodást igényel a részünkről, ezáltal óvnunk kell a széltől, az erős napsugárzástól, de még a kiadós esőtől is. Bár közvetlenül letakarni csak időszakosan szabad, mégis érdemes fedni valamivel, hovatovább napi szinten többször meg kell locsolni tiszta vízzel. Ez utóbbi egyrészt azért fontos, hogy a beton ne töredezzen meg, másrészt pedig, hogy a maradék cement reakcióba lépjen, és még erősebb, még szilárdabb kötés alakuljon ki a részecskék között.

A már elkészült felületet eláztatni nem szabad, inkább napjában több alkalommal kell benedvesíteni, majd erős napsugárzás vagy szél esetén befedni gyékénnyel, esetleg náddal, ha pedig nincs más, akkor egy régi szőnyeg vagy műpadló is megteszi. A beton ezt követően legalább 25-30 napig törődést, locsolást és odafigyelést igényel, ha pedig igazán masszív, illetve tartós szerkezetet akarunk magunknak, akkor addig ne is terheljük meg különösebben.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket