Okoznak-e kárt a hőszigetelésben a rágcsálók vagy a rovarok?

A rágcsálók és a rovarok a rosszul kialakított hőszigetelő rendszerek legnagyobb ellenségei lehetnek.

A kártevők és a hőszigetelés

Készüljön akár polisztirolból, akár üvegszálból vagy például kőzetgyapotból, a hőszigetelő rendszerek kapcsán sokan bele sem gondolnak abba, hogy bármi kárt tudna tenni bennük, hiszen a beépítés után megkezdhetetlen szilárd felületnek tűnnek. Ezt azonban csak megfelelően kialakított hőszigetelések esetén jelenthetjük ki teljes magabiztossággal, lévén a rágcsálók és a rovarok bizonyos esetekben nagyon komoly anyagi és esztétikai károkat okozhatnak bennük.

Tápláléknak nem alkalmas, de fészeknek annál inkább

Bár vannak természetes alapanyagból készült szigetelések, hazánkban főként a polisztirol, a kőzetgyapot és az üveggyapot örvend nagy népszerűségnek, melyek mindegyike emészthetetlen „műanyagnak” tekinthető. Emiatt sem a rovaroknak, sem a rágcsálóknak nem alkalmas táplálékként, ellenben érdemes kiemelni, hogy kellemes tapintásuk és jó hőszigetelő képességük miatt első osztályú fészekként szolgálnak főként a rágcsálók, így az egerek és a patkányok számára, de érdekesség, hogy bizonyos rovarok, sőt madarak is szívesen megbontják, hogy maguknak odút és menedéket vájjanak.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy ez természetesen nem hétköznapi eset, meglehetősen ritkán fordul elő, hogy rágcsálók, rovarok vagy madarak tesznek kárt a hőszigetelésben, pláne olyan helyeken, ahol mindennapi az ember jelenléte, esetleg macska, kutya vagy egyéb háziállat van otthon. Előfordulhatnak azonban nyaralóknál vagy ritkán használt lakóépületeknél, hogy az állatok nem tapasztalnak mozgást és nem érzékelik emberek jelenlétét, így tálcán kínálkozó lehetőségként tekintenek fészekként a vaskos hőszigetelésre.

Mit lehet tenni ellene?

Először is megfelelő kivitelezőre kell bízni a munkát, aki nem spórol azon, hogy a kényesebb helyeken – például az emberi mozgástól távol eső, vagy éppen egy erdő közelében fekvő fal esetén – nem erősíti meg a hőszigetelés szerkezetét, ezzel ellehetetlenítve, hogy az állatok meg tudják kezdeni azt. Összességében kijelenthető, hogy egy becsületesen elkészített hőszigetelő rendszer soha nem lehet rágcsálók, rovarok vagy madarak tápláléka és fészke, de ehhez valóban precíz és tökéletes munkavégzés szükségeltetik, hiszen elegendő egy aprócska hiányosság, egy rosszul fedett felület vagy egy kihagyott sarok ahhoz, hogy ezek az élőlények azonnal megtalálják a rést a pajzson.

Ha már bekövetkezett a baj, nagyon fontos, hogy hívjunk szakembert, hiszen a megrongált szigetelésnél csak azzal fokozhatjuk a problémát, ha a beköltözött állatok tevékenységét nem gátoljuk meg, és tovább engedjük nekik a pusztítást. Ilyenkor ugyanis akár az egész homlokzat károsodhat, ellenkező esetben viszont elegendő lehet csak a sérült területet javítani, amit különféle eszközökkel – a szigetelés szakszerű pótlásával vagy PUR habbal –, könnyedén orvosolhatunk.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket