Négy egyszerű szabály, hogy ne legyen túl drága a lakásfelújítás

A lakásfelújításnak egy kis leleményességgel nem kell túl drágának lennie. Elmondjuk, hogy mire érdemes odafigyelni!

Hasznos tippek lakásfelújításhoz

Akinek életében volt már dolga kisebb-nagyobb lakásfelújítással, az biztosan tisztában van vele, hogy könnyen feneketlen fekete lyuk lehet, ha nem figyelünk oda rá eléggé, arról nem is beszélve, hogy milyen sok pénzt emészthet fel önmagában egy-egy munkafolyamat. Ez a kijelentés akkor is tökéletesen megállja a helyét, ha egymagunk, szakemberek segítsége nélkül állunk neki a munkálatoknak. Amennyiben semmit nem szeretnénk a véletlenre bízni, érdemes megfogadni az alábbi szabályokat, melyek amolyan gyorstalpalók lehetnek ahhoz, hogy mire figyeljünk oda, ha nem akarunk megőszülni közben.

Négy egyszerű szabály, hogy ne legyen túl drága a lakásfelújítás

1. szabály: határozzuk meg a felújítás célját!

Bármilyen felújítási munkálatnak is állnánk neki otthonunkon belül, mindig fel kell tennünk néhány alapvető kérdést annak érdekében, hogy pontosan meg tudjuk határozni a célt, vagyis pontos és alapos választ adjunk arra, hogy miért is van szükségünk a lakásfelújításra? Szimplán csak meguntuk az eddigi kinézetet? Nagyon leamortizálódtak a belső helyiségek? Régi az épület? Egyszerűen csak meg akarjuk növelni az értékét? Bármelyik irányban is indulunk, a felújítás célja alapvetően meghatározza, hogy milyen irányban induljunk el, hovatovább a későbbiekben milyen tervet állítunk fel, és mekkora költségvetést szabunk. Egy kis dizájnváltáshoz például elég a falfestés, de az értéknövelésnél akár a teljes újravakolás, a hozzáépítés vagy éppen a fűtésrendszer korszerűsítése is szóba jöhet már.

2. szabály: mindig legyen tervünk!

Egy új ingatlan építéséhez is elengedhetetlen a tervrajz és a megfelelő ütemterv készítése, melyek közül utóbbi a lakásfelújítás során szintén nem hiányozhat. Soha nem szabad csak úgy, fejvesztve belecsapni a munkálatokba, mindig jó alaposan át kell gondolni a folyamatokat, hogy miből és mi következik, hogy mit kell előre venni, hogy mit kell a végére hagyni, hiszen csak ezzel, avagy a tervezés hiányával akár százezreket is bukhatunk. Hiába van a festés a legrosszabb állapotban, ha előtte álmennyezetet kell csinálni, vagy hidegburkolást végezni, netán vízvezetéket cserélni, akkor ezek abszolút elsőbbséget élveznek.

Négy egyszerű szabály, hogy ne legyen túl drága a lakásfelújítás

3. szabály: állítsunk fel egy költségvetést!

Amennyiben nem szeretnénk valóban egy feneketlen fekete lyukba tölteni a pénzünket egy lakásfelújítás során, akkor határozzunk meg egy összeget, amit nem szeretnénk túllépni a későbbiekben. Ezen a téren a határ természetesen a csillagos ég, éppen ezért lesz lényeges a korábban felállított tervezet, hiszen amennyiben megvannak a munkafolyamatok, akkor tudni fogjuk majd, hogy pontosan milyen építőanyagokra, milyen szakemberekre lesz szükségünk, azaz ki tudunk számolni egy körülbelüli költségvetést. Természetesen nincs ember, aki pontos összeget tudna mondani egy fürdő teljes felújítására, még akkor sem, ha rendelkezésére állnak az anyagárak, hiszen a munkafolyamat rengeteg dolgot meghatároz, éppen ezért alapszabály ezen a ponton belül, hogy ha van is egy meghatározott maximum összeg, arra megnevezése ellenére is egy átlagként tekintsünk. Magyarul legyen vésztartalék, mert ha csak nem vagyunk extrémen szerencsések, abból az összegből garantáltan nem hozza ki senki a felújítást, még akkor sem, ha egyedül látunk neki. Persze a meghatározott összeghez tartsuk magunkat, amennyire lehet, de itt 10 ezer, ott 10 ezer, és máris összejön egy komolyabb plusz kiadás.

4. szabály: minőségi építőanyag + szakember

Sokan akarnak spórolni a lakásfelújítás során, és őszintén meg is értjük őket, de aki azon gondolkozik, hogy az építőanyagon takarít meg egy bizonyos összeget, esetleg nem hív szakembert, mert megpróbálja különféle Youtube-videók és gyorstalpalók alapján elvégezni a szakmunkát, az jobb, ha elfelejti ezt a dolgot, mert csak rosszul jöhet ki belőle. A minőségi építőanyagok az olcsóbb, silány kategóriájú termékekhez mérten csak a legritkább esetben megfizethetetlenül drágábbak, de tulajdonságaik tekintetében ég és föld köztük a különbség. Emiatt nem érdemes spórolni rajtuk, mert egy visszapotyogó vakolat vagy csempe igencsak komoly kellemetlenségeket, nem mellesleg rengeteg extra költséget okozhat, tehát végső soron nem spórolunk majd egy forintot sem. Ugyanez a helyzet akkor is, ha nem hívunk szakembert. A silány minőségű munka később ugyanúgy megbosszulhatja önmagát, sőt duplán fizethetünk érte, ha elrontjuk a drága építőanyagot! Érdemes megfontolni, és főleg szűkös költségvetés esetén a biztos utat választani!

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket