Négy dolog, ami elengedhetetlen a minőségi tetőhöz

A minőségi tetőszerkezetek kialakítása egy összetett, nagy szakmai tapasztalatot igénylő folyamat! Hogy mi kell hozzá?

A minőségi tető négy ismérve

A tetők nemcsak otthonunk alapvető megjelenéséhez járulnak hozzá maximális mértékben, hanem legfontosabb tulajdonságaikat is képesek befolyásolni. Mint az építőiparban nagyon sok esetben, úgy természetesen a tetőszerkezetek kialakításakor sem az a legfontosabb, hogy kívülről miként fest az egész, noha nyilván nem elhanyagolható szempont, de a minőségi tető ismérvei sokkal mélyebb tőről, túlzás nélkül az alapoktól fakadnak.

1. Biztonságos alap

Hogy mi köze a tetőszerkezetnek a ház alapjához? Közvetlenül semmi, közvetetten viszont óriási! A lakóház megfelelően kialakított alapja ugyanis rendkívül lényeges ahhoz, hogy arra szikár házfalak épülhessenek, azokra pedig olyan koszorú és födém, ami utána a tetőszerkezet megfelelő tartásához hozzájárul. Nyilván a ház alapjának kialakítása nem az ácsok munkája, nem is rajtuk múlik a minőség, ugyanakkor ha ezzel probléma van, ha a felhúzott falak ferdék, ha süllyed a szerkezet, akkor ők arra nem tudnak megfelelően biztonságos, hovatovább minőségi tetőt építeni még akkor sem, ha a legjobb és legdrágább alapanyagokkal dolgozhatnak.

2. Jó minőségű faanyag

Bár a tetőkészítés kapcsán rengeteg dolog változott az elmúlt évtizedek során, azonban egyvalamire még mindig nem talált hatékonyabb alternatívát az építőipar, ez pedig a tetőszerkezet alapanyaga, ami a mai napig fából készül. Rendszerint kívülről semmi nem látható belőle, a fóliázás és burkolás miatt gyakran belülről sem, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy bármilyen faanyagból lehetne tetőt készíteni. Fontos, hogy a fa megfelelően száraz legyen, a lehető legkevesebb hibát mutassa – göcs, kérges részek vagy hiányzó darabok –, de főként a gerendák esetében nagyon lényeges a masszív kialakítás mellett az, hogy kiszáradt és egyenes, ne vetemedett anyagról legyen szó. Görbe gerendából ugyanis nem lehet minőségi tetőt rakni, de a vizes alapanyag sem szerencsés, mert a későbbiekben csavarodik, ezáltal deformálhatja az egész tetőt. Természetesen ezek az állítások nemcsak a gerendák, a lécek tekintetében is rendkívül fontosak.

Négy dolog, ami elengedhetetlen a minőségi tetőhöz

3. Kiváló szigetelés

Ma már a teljes életterünket szigeteljük magunk körül, az aljzatot, a padlót, a homlokzatot, a födémet, így természetesen a tető sem képezhet kivételt ez alól. A minőségi tető egyik fontos ismérve pedig a megfelelő szigetelés, ami ebben az esetben két dolgot kell, hogy jelentsen. Az egyik a tetőfólia általi szigetelés, mely megakadályozza, hogy az esetleges beázások vagy a páralecsapódás elérje a födémet, vagy tetőtér esetén a belső helyiségeket, a burkolatot. A megfelelő tetőfólia nélkül ma már nem lehet minőségi tetőt kialakítani, de főként padlástér vagy tetőtér esetén ez a hőszigetelésre is igaz! A minőségi tetőhöz ugyanis minőségi szigetelés társul, amit ilyen esetekben a szarufák közé elhelyezett, mindenképpen gyapotszerű anyag telepítése jelenti, mely azért lényeges szempont, mert a szilárd szigetelőtáblák kapcsán a pontos illesztés szinte lehetetlen. A jó szigetelés télen és nyáron egyaránt lakhatóbbá, élhetőbbé teszi a padlás- és tetőteret, miközben nemcsak a nagy hideget és a nagy meleget, hanem a hangot is távol tartja.

Négy dolog, ami elengedhetetlen a minőségi tetőhöz

4. Megfelelő burkolat

A megfelelő burkolat, avagy a héj kiválasztása azért rendkívül fontos egy tető kapcsán, mert nemcsak a szerkezet, hanem az egész ház, az egész környezet megjelenését meghatározza, hovatovább drasztikusan hozzájárul a minőséghez is. Hazánkban a legnépszerűbb tetőfedő anyag még mindig a cserép, aminek a legkülönfélébb fajtái és változatai ismertek. Segítségével megbízható minőséget kapunk, azonban sokakat elriaszthat a magas ár mellett az óriási súly, hiszen ilyen esetben több tonnányi burkolat kerül a faszerkezetre. Erre ma már több alternatíva is létezik, mindközül a legtartósabb és leghatásosabb azonban a lemezcserép, ami egy viszonylag új találmány, de tesztek igazolják, hogy alacsonyabb ára és súlya miatt a jövőben lesz keresnivalója a piacon.

Négy dolog, ami elengedhetetlen a minőségi tetőhöz

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket