Munka a modern csemperagasztókkal

A modern csemperagasztók kapcsán nagyon sokan abban a tévhitben élnek, hogy a folyamatos megújulás, valamint az új technológiák és alapanyagok használata már szinte magától felragasztja a csempét a falra, holott ez egyáltalán nem így van.

A modern csemperagasztók ugyanis bár egyszerűbb és könnyedebb bekeverést biztosítanak, sőt a munkát is egyszerűbbé teszik, hovatovább a hibafaktor is minimálisra redukálják, de ennek ellenére is szükségünk van néhány olyan burkolástechnikai fogalom és technika ismeretére, amelyek nélkül még a legmodernebb és legdrágább anyagokkal is elrontjuk a munkát. Hogy melyek ezek?

A nyitott idő

A nyitott idő egy intervallum, és azt az időtartamot jelöli, amelyen belül a lekevert masszát még nyugodtan felhasználhatjuk. Amennyiben túlléptük ezt az időkorlátot, a ragasztó kötése már megindult, vagyis nem lehet vele megfelelően rögzíteni a lapokat.

A tapadószilárdság

A tapadószilárdság azt mutatja meg, hogy N/mm2-ben mekkora erő hat az egységnyi felületre, amivel a ragasztó még hozzátapad a csempéhez. Minél magasabb egy csemperagasztó tapadószilárdsága, annál nagyobb igénybevételű helyeken javasolt a használata. Fontos azonban tudni, hogy a csomagoláson feltüntetett értékeket a ragasztók minden esetben a munka után 28 nappal érik csak el, így érdemes legalább egy hónapig viszonylag kímélni a friss burkolatot, de legalábbis nem feszegetni a határokat.

A pihentetési idő

A modern csemperagasztókban már olyan kötéssegítő adalékok találhatók, amelyeknek szükségük van arra, hogy hatásuk maximális kifejtéséhez a keverés után egy pár percig pihenjenek. Hogy mégis mennyi időre van szükségük, azt a pihentetési időnél feltüntetett érték határozza meg.

A fagyállóság

A fagyálló csemperagasztók ideálisak arra, hogy olyan helyen is használjuk őket, ahol rendszeresek a fagypont alatti hőmérsékletek. Fontos azonban itt kiemelni, hogy ha egy ragasztó fagyálló, az még nem jelenti azt, hogy kültéren is alkalmazható, ehhez ugyanis speciális, ilyen megjelöléssel ellátott alapanyagot kell vásárolni, mert ezek direkt flexibilis tulajdonságokkal is rendelkeznek, amivel a felület képes lesz elviselni a fagy mozgató hatását.

A megfelelő előkészítés is fontos!

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy amennyiben a legjobb és legmodernebb csemperagasztót vásárolják meg, akkor megspórolják a felületek előkészítésének fáradalmait. Ez azonban tévedés, hiszen még a legmodernebb csemperagasztó sem képes arra, hogy például egy aljzat vagy egy fal jelentősebb hibáit kiegyenlítse, azt minden esetben a megfelelő habarcs vagy gipsz használatával kell megtennünk. Sőt mi több, a felület előkészítése során elengedhetetlen az alapozók és tapadó felületek használata is, hiszen a legújabb csemperagasztók sem varázsporok, ugyanúgy megkövetelik a helyes előkészületeket, máskülönben a burkolt felület idő előtt elfáradhat, a csempék megrepedezhetnek és lepotyoghatnak. Mindez különösen igaz abban az esetben, ha például fürdőkben elmulasztjuk a vízszigetelés alkalmazását, amit a legtöbb esetben az első alaprétegben kell elhelyeznünk a maximális hatékonyság érdekében.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket