Mozgatható tetőrendszer a teraszon: bemutatkozik a pergola!

Egy terasz kialakításakor gyakran okoz fejtörést a tulajdonosok számára, hogy milyen tetőrendszerrel biztosítsák a kérdéses kültéri helyiség árnyékolását.

Sokak szerint csak a fixen rögzített megoldások, a cseréppel vagy cserepes lemezzel fedett féltetők lehetnek elfogadható megoldások, mely a nyári szezonban – amikor szinte folyamatosan szükség van az árnyékolásra – jó alternatívának is bizonyulhat, csakhogy az átmeneti időszakokban, valamint télen a teraszhoz kapcsolódó nyílászárókat egy ilyen féltető annyira beárnyékolhatja, hogy az rendkívül negatív hatást gyakorolhat a lakás fényellátására.

Mozgatható tetőrendszer a teraszon: bemutatkozik a pergola!

Hogy van-e megfelelő megoldás erre a problémára? Természetesen, méghozzá a prémium kategóriás pergolák, vagy más néven mozgatható tetőrendszerek képében, melyek a hidegebb időszakokban teljesen felgöngyölíthetők, tehát nem akadályozzák a fényáramlást, miközben nyáron is szabályozni lehet velük az árnyékolás minőségét és mértékét egyaránt. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa! Lássuk, hogy mit kell tudnunk még a mozgatható bioklimatikus pergolákról!

A kültéri árnyékolás legmagasabb szintje

Mielőtt elvesznénk a konkrét részletekben, nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy a pergolák jelenleg a kültéri árnyékolási megoldások legmagasabb szintjét, túlzás nélkül luxuskategóriáját képviselik. Ezt a hatást nemcsak puszta megjelenésükkel képesek elérni – hiszen masszív fémvázukkal és elragadó formájukkal bármilyen terasz nívóját azonnal megnövelik –, hanem az alkalmazott technológiák által is, mert a pergolákban előremutató, kombinálható, nem utolsósorban pedig tartós megoldások garmadáját alkalmazzák a prémium gyártók.

Alumínium lamellás és ponyvás kialakítás

A jobb minőségű pergolák árnyékoló felülete alapvetően két típusba sorolható, így beszélhetünk:

  • alumíniumlamellás
  • és ponyvás kialakításról.

Egyik sem jobb, mint a másik, azonban eltérő árkategóriájuk mellett a lehetőségek és az árnyékolási tulajdonságok tekintetében tapasztalhatunk köztük különbségeket, ezért érdemes a döntés előtt legalább alapvető ismeretekkel rendelkezni mindkettőről.

Az alumínium lamellás pergolák előnye értelemszerűen a masszív árnyékoló felület, hiszen rendkívül tartós, extrudált alumínium profilokról beszélünk, melyek rozsdamentes kötőelemekkel kapcsolódnak a szerkezethez. A lamellák szabadon mozgathatók és forgathatók – pontosan úgy, mintha egy vízszintes helyzetbe fektetett zsaluziáról beszélnénk –, ezáltal képesek lehetünk a segítségükkel félárnyékot teremteni, vagy egyetlen gombnyomással szabaddá tenni a napsugárzás útját. A természeti elemekkel szembeni magas ellenállása miatt ráadásul nem tud kárt tenni benne a nagy szél vagy az eső sem!

Ha az alumínium helyett egy barátságosabb és hangulatosabb megjelenésű, de kevesebb beállítási lehetőséget kínáló megoldást szeretnénk, akkor a ponyvás pergola lehet számunkra jó megoldás. Ez a típus rendkívül erős, víz- és tűzálló, öntisztuló és nyúlásmentes tulajdonságokkal rendelkező, szakadásmentes anyagból készül, a kialakítás tekintetében pedig rengeteg lehetőséggel kecsegtet, hiszen nemcsak vízszintesen, hanem akár ferde- vagy íves szerkezettel is szerelhető. Az alumíniumhoz mérten kevésbé szabályozható, ezáltal vagy teljesen áteresztjük, vagy teljesen elzárjuk vele a napfényt, de az összhatás és a komfort tekintetében ugyanolyan jó hatást kapunk tőle, ami természetesen igaz lesz az esztétikára, valamint a tartósságra is.

Motorizált mozgatás opcionális automatizálással

Fentebb már említettük, hogy a bioklimatikus pergolák az árnyékolási felülettől függetlenül rendkívül modern technológiákon alapulnak, így nem véletlen, hogy mozgathatóságuk a motorizált megoldásokra épül fel. Ez nemcsak modern, hanem kifejezetten kényelmes és komfortos módja az árnyékoló használatának, hiszen a kapcsolódó távirányító segítségével akár egy kültéri kanapén vagy hintaágyban pihengetve is lehetőségünk nyílik finomítani a lamellák, illetve a ponyva állását.

Ezt a hatást pedig még tovább fokozhatjuk az automatizálással, ami annyit jelent, hogy a pergola néhány kapcsolódó szenzor segítségével képes lesz az önműködésre. Egy szélérzékelővel például nagy szélben könnyedén biztonságba helyezheti magát, egy fényérzékelővel pedig folyamatosan követni tudja a Nap állását annak érdekében, hogy megfelelő időközönként szabályozza a lamellákat vagy a ponyvát. Mindezt a mi beállításainkon alapulva, amit bármikor szabadon kalibrálhatunk vagy felülírhatunk az igényeink változásának megfelelően.

A pergola tartósságáról

Bár a rengeteg beállítási lehetőség, a modern megjelenés és a sokszínű kialakítás elsőre nagyon jól hangzik, azonban biztosan sokaknak akadnak kétségeik a tartósságról, hiszen mégis egy mozgatható rendszerről beszélünk, melynek árnyékolását alumíniumlemezek vagy ponyvák biztosítják. Aggodalomra azonban semmi ok! Bár nyilvánvaló, hogy az óriási viharokban vagy havazások alkalmával ajánlatos a pergola árnyékoló felületét biztonságba helyezni – egy gombnyomással feltekerhetjük a ponyvát vagy összegyűjthetjük a lamellákat –, azonban a prémium minőségű termékek a legtöbb időjárási jelenségekkel szemben kimagaslóan ellenállóak.

Mozgatható tetőrendszer a teraszon: bemutatkozik a pergola!

A Suntech pergola például ISO 9001 minősítéssel rendelkezik, legtöbb elemük pedig teljesen vízálló, ezáltal saját vízelvezetést alakítottak ki bennünk annak érdekében, hogy tartós esőben is gondoskodjon a terasz védelméről. Ezen felül a nagyobb szél sem tud kárt tenni szerkezetükben, hiszen többségük 11-es értékre vizsgázott a Beaufort szélerősség-skálán, vagyis akár 117 km/h-s széllökések sem tudnak kárt tenni bennük, aminél magasabbra Magyarországon tényleg csak extrém időjárási jelenségek mellett emelkedik a szélerősség.

Határtalanság a megjelenés tekintetében

A tartósság azonban nem minden a pergolák előnyeit tekintve! Fontos tudni róluk, hogy a kiegészítő lehetőségek tekintetében igazi határtalanság jellemzi ezeket a termékeket! A masszív fémszerkezet és az árnyékolást végző felületek például szabadon színezhetők, hogy esztétikailag a lehető legjobban hozzáilleszthessük teraszunkhoz az építményt, miközben a formavilág és a megoldások terén is alig kell kompromisszumokat kötnünk. Ha például egyedi kialakításra, speciális vízelvezetésre vagy valamilyen teljesen sajátos felfogatásra van szükségünk, az olyan prémium márkák, mint a Suntech gyártója szükség esetén egyénileg, csak a mi részünkre is hajlandó elkészíteni egy-egy ilyen elemet.

A határtalanság pedig ráadásul a kiegészítőkben is megmutatkozik. Pergoláinkat például elláthatjuk LED világítással az éjszakai használathoz, de szélvédelmet is alkalmazhatunk egy- egy fix- vagy mozgatható üvegfallal. A non plus ultra azonban, hogy ezeket a tetőrendszereket télikertté is alakíthatjuk, ezáltal az év minden időszakában hasznos helyiségként funkcionálnak majd.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket