Mixerbeton vagy kézi keverés? Lássuk a pro és kontra érveket!

Ha a legjobb minőségű betonfelületek kialakítására törekszünk, akkor válasszunk mixerbetont a kézi keverés helyett.

Ezért válasszunk mixerbetont

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az építkezők és a felújítók között egyaránt a mixerbeton alkalmazása, ami nem meglepő, hiszen jellemzően sokkal több előny szól mellette, mint ellene. Sokan azonban mégis inkább betonkeverőt bérelnek vagy vásárolnak és megpróbálnak néhány ismerős segítségével megfelelő betont keverni, csakhogy a végeredményt össze sem lehet majd hasonlítani a mixerbetonból készült konstrukciókkal. Lássuk a pro és kontra érveket!

A házilag kevert beton

A házilag készített betonnal jellemzően az a legnagyobb probléma, hogy nagyobb és összefüggő felületek esetén szinte lehetetlen ugyanolyan minőségű és összetételű masszát készíteni, ezáltal rendkívül kockázatos például ilyen formában alapozni egy modern lakóházat.

Nyilván aljzathoz vagy kerti járdákhoz jó alternatíva lehet, azonban magasabb minőséget és tartósságot igénylő betonfelületek vagy betonalapok mellett már meggondolandó a mixerbeton.

Ennek az oka, hogy ha a masszába kevesebb cementet keverünk, akkor az jellemzően alacsony szilárdságot ad a végeredménynek, míg a túl sok cement a beton idő előtti repedését eredményezheti.

Persze az sem mindegy, hogy milyen minőségű alapanyagokból készül a beton: a földes, agyagos vagy például túl homokos kavics elképesztő mértékben gyengíti a felületeket. Mindenre pedig szinte lehetetlenség odafigyelni még akkor is, ha egy szakember, egy kőműves csak azért lett felfogadva, hogy a betonkeverőt kezelje.

Szintén komoly gondot tud okozni a házi betonkeverésnél a túl sok víz használata. A folyós betont ugyan egyszerűbb eldolgozni bizonyos esetekben, de a kiszáradást követően rendkívül alacsony szilárdságú, sérülékeny, idő előtt porladó, málló felületet ad, ami hosszabb távon sok gondot okozhat.

Talán valamivel olcsóbb ez a megoldás, azonban rengeteg probléma társul hozzá, sokszor hatalmas mennyiségű alapanyag helyes tárolásáról kell gondoskodnunk, és olyan apróságokat sem szabad szem elől tévesztenünk, minthogy ne legyen túl sok homok a kavics között, aminek a megállapítása szabad szemmel vagy megközelítőleges értékekkel lehetetlen.

A mixerbeton

Az elhangzottakkal szemben a mixerbetonnál keverési arányproblémák soha nem fordulhatnak elő. Nyilván költségesebb valamivel, mint a házi keverés, azonban garantáltan nem tapasztalunk majd olyan anomáliát, hogy míg a szoba egyik sarkában tökéletesen kemény lett a betonfelület, addig a másik sarkában már a száradást követően repedezni, málani kezdett.

Minden keverés ugyanannyi és ugyanolyan minőségű alapanyagból áll, így többszöri fuvarra is ugyanazokkal a beállításokkal készített betont kapunk majd, miközben nem kell aggódnunk az alapanyagok tárolása miatt sem.

Ennek az oka, hogy a keverőüzemben mindig számítógépes mérés és adagolás történik, amivel kapcsolatban természetesen történhet módosítás vagy korrekció a megrendelő kérése szerint, így ha először egy sűrűbb, majd egy folyékonyabb állagú fuvarra lenne szükségünk, akkor azt is meg lehet oldani úgy, hogy ezeknek a keveréseknek sem a minősége, sem a homogenitása ne legyen hullámzó.

A mixerbeton rendelésekor ráadásul a tervek alapján a mennyiséggel is pontosabban tudunk kalkulálni, ezáltal annyit rendelünk, amennyire szükség van, nem marad a nyakunkon egyetlen zsák cement vagy egyetlen köbméter sóder sem, amivel nem tudunk majd mit kezdeni.

További előny, hogy a mixerbetont akár rögtön a felhasználási helyére lehet szivattyúzni. Ma már léteznek olyan megoldások, melyek akár több emelet magasba, vagy a teherautótól több tízméteres távolságba tudják eljuttatni a felhasználásra kész betont, így gyakorlatilag 2-3 ember is elég lehet a munkához.

Amennyiben tehát összeadjuk az előnyöket, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a mixerbeton nemcsak sokkal magasabb minőséget kínál, és sokkal kényelmesebb, de valójában olcsóbb is, mint a házi keverés, ahol egy nagyobb építkezés vagy egy felújítás során sokszor 10 ember is kevés. Ha pedig minden munkásnak fizetünk, valamint ételt és italt biztosítunk, máris magasabbra rúgnak a költségek, mintha kirendeltük volna a készbetont.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket