Mitől okos egy okostégla?

Hogy mitől lesz okos egy építőanyag? Aktuális cikkünkben minden fontos részletet érintettünk a téma kapcsán.

Az okostégla tulajdonságai

Manapság már az építőiparban is egyre gyakoribb, hogy okos megoldásokról beszélhetünk. Míg azonban egy telefon vagy egy televízió esetén a kijelző, a processzorok és az egyéb kiegészítő tulajdonságok miatt könnyű meghatározni az okosság, az okosítás fogalmát, addig egy építőanyagnál komoly fejtörést tud okozni mindez.

Nem véletlenül, hiszen példának okáért egy okostégla nem úgy okos, mint egy elektronikai kiegészítő vagy egy háztartási gép. Éppen ellenkezőleg, egy építőanyag akkor érdemelheti ki ezt a jelzőt, ha alapvető, mondhatni az évszázadok során megszokott feladatai mellett – mint amilyen a teherhordás, az alapvető szigetelés és komfort vagy a vagyonvédelem – képes például extra hőszigeteléssel és egyéb olyan tulajdonságokkal szolgálni, melyek megnövelik otthonunk bizonyos jellemzőit.

Mivel a Békás Épker kínálatában is található már többféle okostégla, ezért most úgy döntöttünk, hogy egy cikkben összegyűjtjük azokat a tulajdonságokat, melyek átfogóan jellemzőek erre az építőanyagra.

Az okostégla a hőszigetelésben nyújtja a legtöbb segítséget

Mint fentebb is említettük már, az építőanyagok világában az okos jelzők alapvetően mást jelentenek, mint egy műszaki cikk esetében, hiszen sokkal passzívabb tulajdonságokról beszélünk, ami ennek ellenére is kifejezetten hasznos lehet – elegendő csak a hőszigetelésre gondolni ezen a téren.

Merthogy az okostéglák jelenleg azért büszkélkedhetnek ezzel a jelzővel, mert sokkal többet kínálnak, mint hagyományos társaik. Noha nem képesek intelligens módon bepucolni magukat vagy változtatni például a színüket, azonban rendelkeznek saját belső szigetelőrendszerrel, aminek köszönhetően vagy egyáltalán nincs szükségük utólagos homlokzati hőszigetelésre, vagy csak sokkal visszafogottabb mértékben.

Ennek köszönhetően az okostégla önmagában képes arra, amit korábban csak a hagyományos téglák és az extra hőszigetelő rendszerek tudtak ellátni, tehát egyfajta kombinált, intelligensen működő építőanyagról van szó, ami képes akár drasztikus mértékben is javítani egy lakás hőszigetelési tulajdonságait a hagyományos téglákból készült falazatokhoz viszonyítva.

Miért egyre népszerűbbek az okostéglák?

Miután rögzítettük, hogy az okostéglák jellemzően a lakás hőszigetelési tulajdonságait képesek a legalaposabban megtámogatni, ezért talán nem meglepő, hogy ezek az építőanyagok egyre népszerűbbek az építkezéseken. Manapság ugyanis a hőszigetelt falszerkezetek az újépítésű lakások legfontosbab elemei, ezáltal egy teljesen átlagos családi háznál nem ritkák a 80-100 ezer forintos fűtési költségek sem a leghidegebb hónapokban, ami mérsékelhető lett volna abban az esetben, ha a házat okostéglákból építik.

Ennek az oka nem más, minthogy ezek a blokkok képesek arra, hogy a lehető leghatékonyabban a négy fal között tudják tartani a kellemes meleg levegőt. A fűtési energia mintegy 30 százaléka a mérések alapján ugyanis a homlokzaton, a falszerkezeten keresztül távozik el a lakásból, ha tehát gondoskodunk ennek a megakadályozásáról, akkor rögtön lényegesen alacsonyabb fűtési költségekkel kalkulálhatunk a jövőben.

Mitől okos egy okostégla?

Ami azonban az okostégla legnagyobb előnye, hogy mindezt közel sem csak egyetlen szezonon keresztül tudja biztosítani otthonaink számára, hanem hosszú-hosszú évtizedeken át, vagyis az építkezéskor keletkező esetleges extra költségek garantáltan megtérülnek majd hosszabb távon.

Érdekesség továbbá, hogy konkrétan a téglák csak az építkezési költségek 3-5 százalékát teszik ki, amennyiben pedig okostéglát választunk leendő otthonunk felépítéséhez, még akkor sem emelkedik majd ez az összeg 8 százalék fölé, miközben a befektetett extra összegek a fentiekben említett módon hosszabb távon visszatermelődnek. Röviden és tömören tehát az okostéglával csak nyerhetünk.

Az okostégla előnyei

Ma már annyira fejlettek az okostéglák a hagyományos falazóblokkokhoz viszonyítva, hogy a mérések szerint hőszigetelőképességük átlagosan 50 százalékkal jobb, mint a közönséges nútféderes tégláknak, miközben ugyanolyan falvastagsággal lehet dolgozni velük. Ennek az oka részben az összetettebb üregszerkezet, részben pedig a betöltött szigetelőanyag, ami lehet egyszerű kőzetgyapot, de grafitos polisztirol is.

Ez a két tulajdonság lehetővé teszi, hogy a kint uralkodó nagy hideg vagy nagy meleg a lehető legnehezebben tudjon eljutni a belső helyiségekig, hiszen minél hosszabb utat kell bejárnia, minél több réteget kell átmelegítenie, annál tovább tudja a falszerkezet fenntartani a kellemes belső komfortot. Mindezt úgy, hogy normál körülmények között az okostéglákból készült falszerkezeteket már nem kell extra hőszigetelő bevonattal ellátni sem belülről, sem kívülről, ami sokkal több előnnyel járhat, mint azt elsőre gondolnánk.

Amennyiben ugyanis a fűtésköltségek olyan ütemben növekednek, mint ahogyan azt az elmúlt években tapasztaltuk, hamarosan szabvánnyá válhat, hogy az eddig jellemző 15-20 centiméteres extra hőszigetelések helyét a 25-30 centiméteres burkolások veszik majd át. Ez nemcsak tetemes többletköltségeket eredményezhet, hanem komoly gondokat vet fel a rendszer biztonságos rögzítése és ízléses kialakítása kapcsán egyaránt, hiszen 30 centiméter eltakarása és megfelelő kivitelezése a nyílászáróknál vagy az ereszeknél gyakorlatilag lehetetlen feladatnak tűnik.

Az okostéglával azonban ezt a problémát könnyedén elháríthatjuk, hiszen segítségével a hőszigetelés egy nagyon jelentős része – a legtöbbször teljes egésze – gyakorlatilag bekerül a falszerkezetbe, így ha meg is növekszik később az előírás, és a homlokzat extra burkolásra szorul, annak a mértéke akkor sem lesz több néhány centiméternél. Amíg azonban a gyártók olyan alternatívákról gondoskodnak az okostéglák esetén, mint az 50 centiméteres falvastagság, addig ez a probléma belátható időn belül nem jelent valós fenyegetést.

A Porotherm Thermo Profi téglákról

Bár sokféle okostégla elérhető a hazai kereskedések kínálatában, az egyik legismertebb a Porotherm Thermo Profi termékcsaládja, mely többféle típussal szolgál a leendő építkezők számára. Legjobb modelljük 2022-ben a Porotherm 50 Thermo Profi, mely lehetőséget ad arra, hogy 50 centiméteres vastagságú, beépített szigeteléssel ellátott falszerkezetekből álljon az ingatlan homlokzata.

Bár ez a méret már önmagában elragadó, azonban érdemes kiemelni a sorból azt is, hogy az ilyen okostéglából készült falszerkezet – legalább két centiméteres vastagságú hőszigetelő vakolat esetén – 0,12 W/m2K hőátbocsátási tényezővel büszkélkedhet, ami bőven megfelel jelenleg a hazai előírásoknak.

Magyarországon ugyanis 2020-tól az újépítésű lakóházak homlokzati falszerkezetei 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényezővel kell, hogy rendelkezzenek. Ennek hiányában nincs használatba vételi engedély, vagyis a lakók nem költözhetnek be az épületbe. Ennek az értéknek a jövőben további szigorításai várhatók, de az eddigi tapasztalatok alapján a 0,12 W/m2K érték még hosszú évtizedekig kiszolgálja ezen a téren az ingatlanokat extra hőszigetelési igény nélkül.

Amit tudni kell még a Porotherm 50 Thermo Profi okostégláról, hogy alapját hagyományos téglaszerkezet adja, melynek üregeibe kőzetgyapot kerül. Mindezt teljesen védett helyen találhatjuk benne, aminek óriási előnye, hogy maga a szigetelőréteg nem tud rongálódni, védve van a nedvességtől, a közvetlen napfénytől, nem éri olyan nagy hőhatás, mint az utólagos megoldásokat, miközben tűzvédelme egyaránt garantált, noha a kőzetgyapot eleve nem éghető anyag.

Ennek köszönhetően sokkal tartósabb szigetelési megoldásról van szó, hiszen a számítások szerint az okostéglás falszerkezet akár egy teljes évszázadon keresztül képes veszteségmentes formában biztosítani otthonunk hőszigetelését, miközben az utólagos homlokzati rendszerekkel gyakran már 30-50 év múltán lehetnek problémák.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket