Mitől függ a sóder ára?

A sóder az építőipar egyik legfontosabb ömlesztett anyaga.

Ha nem könnyűszerkezetes, hanem masszív és tartós megoldásokban gondolkozunk, akkor a betonozáshoz elengedhetetlen kellékként rendkívül lényeges a jó minőségű sóder alkalmazása, mely természetesen más esetekben is óriási segítséget nyújthat. A betonszerkezetek kialakításán túl ugyanis ezt az ömlesztett anyagot alkalmazhatjuk például díszkertekhez, tereprendezéskor, de nagy segítség lehet bármilyen ház körüli munkálat, egy autófeljáró vagy egy parkoló létesítésekor, térkövezéskor, sőt földes utak esetében a gödrök és süllyedések stabil feltöltéséhez is kitűnő választás.

Éppen a sokrétű felhasználási módnak köszönhetően manapság nagyon sokféle sódertípust megkülönböztethetünk egymástól. Ezeket különféle méret és ezáltal árkategória szerint sorolva találjuk a kínálatban, méghozzá nem véletlenül, hiszen a sóder árát leginkább a szemcseméret határozza meg. Természetesen ez még csak a képlet egyik tényezője, hiszen a kérdéses ömlesztett anyag értékét számos egyéb tulajdonság is befolyásolja, de hogy mégis miről van szó, azt az alábbiakban vesszük sorra.

A szemcseméret

Sóderrendelés esetén az egyik legfontosabb kérdés minden esetben az, hogy mekkora szemcseméretű ömlesztett anyagra van szükségünk? Ez nemcsak azért lényeges, mert alapvetően határozza meg a sóder árát, hanem azért is, mert az egyes méretek befolyásolják a felhasználhatóságot, tehát egészen más típusú sóder kell például betonozáshoz, fugázáshoz és aljzatkészítéshez is, hogy csak néhány példát soroljunk fel a számos tényező közül. Mivel ilyen mértékű befolyásoló tényezőről beszélünk, fontos egymástól elkülöníteni őket, így lássuk méretkategória - és ezáltal ár alapján is- rendszerezve az egyes típusokat.

Mitől függ a sóder ára?

Többször rostált, apró szemcsenagyságú sóder

Ebbe a kategóriába soroljuk a 0-4 milliméteres szemeket tartalmazó sódertípust, aminek az árát leginkább az emeli fel, hogy folyamatok sokasága szükségeltetik az előállításhoz, lévén többször meg kell rostálni a nagyszemű ömlesztett anyagot ahhoz, hogy a végeredmény apró szemcsenagyságú lehessen. Kifejezetten ideális abban az esetben, ha a homoknál egy éppen csak durvább szemcseméretű anyagot keresünk, amivel már könnyedén lehet masszív betonelemeket készíteni - főként belsőépítészeti-, vagy finomabb külsőépítészeti munkálatokhoz.

Rendszerint legalább két-három alkalommal kerül átrostálásra a sóder, mielőtt eléri ezt a szemcsenagyságot. Különösen előnyös, amikor a beton tartósságát és szilárdságát látványos kialakítással szeretnénk ötvözni, tehát az egyik legjobb alapanyag, ha vakolásra vagy simításra, esetleg kiegyenlítésre keresünk alapanyagot. Nagyon gyakran használják aljzatkialakításkor, hiszen egy egész lakás borításához a zsákos Estrich kifejezetten drága megoldás, az apró szemcsenagyságú sóder azonban cementtel és vízzel elegyítve lényegesen olcsóbb, mégis ugyanolyan jó alternatíva.

Nem elhanyagolható továbbá, hogy mivel nagyon apró, már-már homokszerű hatást kelt, ezért nagyon könnyedén bedolgozható a kisebb résekbe, ezáltal a térkövek lerakásakor nemcsak fugázásra ideális, de még a kövek alapjaként is megállja a helyét.

Egyszer rostált, kis szemcsenagyságú sóder

Ebbe a termékkategóriába sorolhatjuk a 0-8 milliméteres szemcsenagysággal rendelkező sódertípust, mely a többször rostálthoz mérten nagyobb méretű kavicsokat is tartalmaz, ennek megfelelően bár ugyanúgy lehet vele szépen dolgozni, egyenletes felületeket képezni, azonban sokkal szilárdabb és vastagabb rétegek kialakítására ajánlott leginkább. Az egyszeri rostálás miatt akár 8 milliméteres kavicsok is találhatók benne, így rendszerint a többször szűrt megoldás alternatívájaként szolgál, ha egy kicsit több és masszívabb alapanyagra van szükség.

Ugyanúgy alkalmazható vakolásra vagy aljzatkialakításra, ezáltal akár olyan helyeken is megállja a helyét, ahol 5-10 centiméternyi betont kell eldolgozni, illetve szépen elteríteni. Mivel a térkövek között is találunk nagyobb típusokat, ezért ebben az esetben is hatékony lehet ezt választani, főként alapozásra, de ha nagyobb térközöket hagyunk a lerakott kövek kapcsán, akkor természetesen fugázáskor egyaránt megállja a helyét, akárcsak például kisebb járdák, lépegetők vagy szegélyek betonozásakor.

Hagyományos, közepes szemcsenagyságú sóder

Ez az a sódertípus, amit általában a legtöbben ismernek. A szemcsenagyság ebben az esetben már eléri a 0-16 millimétert, tehát nagyobb kavicsok is megtalálhatók benne, emiatt pedig az építkezések, nagyobb betonozások alkalmával a legtöbbször ezt használják, hiszen nagyon tartós és masszív felületek képezhetők vele. Kiválóan lehet a segítségével alapozni, vízóraaknákat, lépcsőket vagy járdákat betonozni, tehát gyakorlatilag bármikor ideális lehet, ha nagyobb és vastagabb betonfelületet szeretnénk képezni.

Sokszor alkalmazzák belsőépítészet esetén olyan esetekben, ha vastagabb aljzatot kell kialakítani, így lakásban ritkán, de például pincéknél vagy garázsoknál kitűnő alternatíva lehet. Teljesen sima felületképzésre a nagyobb darabok miatt nem igazán alkalmas, de egyenletes, szilárd és tartós betonelemek készíthetők belőle. Gyakran közkedvelt kompromisszum, hiszen a sóder ára ebben az esetben kevesebb lesz, mint a többször rostált megoldásoknál.

Osztályozatlan, nagy szemcsenagyságú sóder

Az osztályozatlan sóder a 0 és 24 milliméteres szemcsenagyság közti típust jelenti, mely akkor ideális választás, ha kiemelkedően szilárd betont akarunk készíteni, mégpedig nagy teherbírás társaságában. Mivel esetében rostálás nem történik, ezért ez a sóder árára is hatást gyakorol, tehát kevésbé kell a zsebünkbe nyúlni, mint egy többször átdolgozott típusnál. Ideális alkalmazási terület lehet házalapok, kerítésalapok, de akár kiülők fundamentumához és aljzatkialakításához is, miközben betongerendák öntéséhez vagy áthidalók kialakításához egyaránt gyakran használják.

Jellegéből fakadóan ebben már több mint 2 centiméteres kavicsok is megtalálhatók, tehát vékony felületek betonozására nem alkalmas, legalább 10-15 centimétert meghaladó aljzatokhoz vagy betonfedésekhez jó választás. Cementtel és vízzel nagyon masszív, tartós beton készíthető belőle, de gyakran alkalmazzák önmagában is, például feljárók átmeneti fedéséhez, térkövek vagy murvás szakaszok alapozásához, noha önmagában egyaránt nagyon jó hatásfokkal rendelkezik például süllyedő területek vagy földes utak stabilizálásakor.

A minőség

A szemcseméret mellett a sóder árát leginkább a minőség határozza meg. Nagy gondot fordítunk arra, hogy ügyfeleink számára a lehető legjobb ömlesztett anyagot szállítsuk, hiszen tisztában vagyunk vele, hogy ez elengedhetetlen a jó minőségű beton előállításához. Hogy milyen tényezők befolyásolják a minőséget? Lássuk a kritériumokat!

Mitől függ a sóder ára?

Tisztaság

Az igazán jó minőségű sóder egyik legfontosabb ismérve a tisztaság. Mivel folyókból vagy vízzel elöntött bányákból, olykor tavakból kerül kiemelésre, ezért rengeteg idegen anyag megtalálható bennük a természetes por, homok és kőzetszemcsék mellett, ezáltal üveget, cserepet, műanyagot, fémet, fadarabokat és egyebeket tartalmazhatnak, melyek alaposan meg tudják gyengíteni a megszilárdult beton szerkezetét.

A Békás Épker által szállított sóder esetén nagy gondot fordítunk arra, hogy már eleve megbízható helyről, nagy tisztaságú sódert biztosítunk megrendelőinknek, de természetesen a rostálási folyamat során egy természetes tisztulás is végbemegy az ömlesztett anyagon, ami még tovább javítja a minőséget. Ez nyilván befolyásolja az árat, de a tiszta sóder hiánya például egy házalap esetén nagyon súlyos hiányosságokat idézhet elő a későbbiekben.

Agyagosság

A különféle hulladék mellett a sóder minőségét az agyagosság is befolyásolhatja. Az agyagos sóder rendszerint folyóvízből származik, és ha túl nagy mennyiségben található meg az ömlesztett anyagban, akkor szintén rossz hatást gyakorolhat a későbbi betonszerkezetre. A problémát megfelelő tisztítással természetesen ki lehet küszöbölni, ezáltal gondosan ügyelünk arra, hogy megrendelőink agyagtól mentesített sóderrel dolgozhassanak, hiszen ez is a minőségi betonozás egyik alapja.

Nedvesség

Minimális nedvességet természetesen a legjobb minőségű sóder is tartalmaz, azonban ügyelni kell arra, hogy az ömlesztett anyagból soha ne szivárogjon a víz, mert az könnyen súlyos kellemetlenségekhez vezethet. Az ilyen sóderrel lehetetlen eltalálni a beton megfelelő keverési arányát, ami a későbbi szerkezetek szilárdságát tekintve komoly kellemetlenségeket és hibákat idézhet elő. Hogy ezt elkerüljük, a sódert a depózás után mindig hagyjuk száradni, így kizárólag felhasználásra alkalmas állapotban szállítjuk ki megrendelőinknek.

A mennyiség

Bár nyilvánvaló kritérium, de a sóder ára kapcsán akkor is fontos kiemelni a mennyiséget, mint meghatározó tényezőt. Ez egyrészt azt jelenti, hogy minél több sódert rendelünk, nyilván annál magasabb lesz a végösszeg, de jelenti azt is, hogy érdemes mindig nagyobb mennyiséget választani, hiszen egy köbméterért és 5 köbméterért is be kell indítani az autót, ami a helyszínre fuvarozza a rendelést. Ráadásul minél több ömlesztett anyagról van szó, annál nagyobb személyre szabott kedvezményt tudunk biztosítani ügyfeleinknek, amivel egy építkezés esetén már érdemes lehet számolni.

A logisztika

Hogy a sóder árát milyen sok tényező határozza meg, azt tökéletesen alátámasztja, hogy többek között még a logisztikával, vagyis a szállítással is érdemes lehet számolni a rendeléskor. Egy teherautó beindítása ugyanis a mai üzemanyagárak mellett egyáltalán nem olcsó, és ezt minden esetben bele kell számolni a sóder végösszegébe. Emiatt is érdemes nagyobb mennyiségben, akár közelünkben élő ismerősökkel vagy családokkal közösen rendelni, hiszen ilyenkor a végösszeg alaposan lecsökkenthető. Budapesten és vonzáskörzetében mi nemcsak a kimagasló minőséget, de piacvezető árat is tudunk garantálni mind a sóderre, mind annak szállítására.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket