Mit kell tudni a fenyő zsaludeszka használatáról?

A zsaluzás a legtöbb betonozási munkálat egyik alapja, amihez elengedhetetlen a jó minőségű zsaludeszka alkalmazása.

Mindent a fenyő zsaludeszkáról

Amennyiben formázott betonfelületek kialakítása a cél – többek között például kiülők, teraszok, járdák, lépcsők, feljárók vagy autóbeállók esetén –, akkor ahhoz minden esetben elengedhetetlen a megfelelő minőségű zsaluzat kialakítása. Ehhez a modern építőiparban is fa-, illetve jellemzően fenyő deszkákat alkalmaznak, melyek kapcsán rendkívül lényeges a pontos és precíz kivitelezés, amihez természetesen elengedhetetlen a jó minőségű alapanyag használata.

A fenyő zsaludeszkák nálunk is többféle méretben kaphatók annak érdekében, hogy a lehető legprecízebben kielégíthessék a felhasználói igényeket. Eltérő hosszúság és szélesség vár ránk a termékek kapcsán, ami azért nagyon előnyös, mert ezzel minimálisra csökkenthetjük a felesleget, a leeső darabok mennyiségét, hiszen ebben az esetben minden egyes extra centiméter pénzkidobást jelenhet.

Miért lényeges a minőség egy zsaludeszkánál?

A változatos méretek és a pontos méretvétel mellett azonban lényeges dolog a fenyő zsaludeszkánál a minőség kérdése. Sokan egyáltalán nem figyelnek oda rá, mert a betonozás után úgyis bontásra kerül, sorsa és jövője pedig megkérdőjelezhető. Emiatt rengetegen úgy vélik, hogy teljesen mindegy az alapanyag minősége, csak valamiből hamar és gyorsan lehessen zsaluzatot készíteni a leendő betonfelület köré.

Mit kell tudni a fenyő zsaludeszka használatáról?

Ez a gondolkodásmód azonban rengeteg hibát eredményezhet, hiszen a megfelelő zsaluszerkezet kialakítása a minőségi betonfelület egyik alapja. Hogy miért? Mert a zsaludeszkák tartják a helyén a még képlékeny betonszerkezetet addig, amíg megköt és önállóan is képes lesz ellátni a feladatát. Ha rossz minőségű deszkát választunk a munkához, akkor a jobbik eset az, hogy esztétikailag a betonfelület közel sem lesz szép és látványos.

A rosszabbik eset azonban, hogy a nyomás hatására a zsaludeszka deformálódik, elmozdul a kötési folyamat során, esetleg el is törik, aminek köszönhetően a betonfelület nemcsak esztétikailag, hanem a tartósság és a minőség tekintetében egyaránt csorbát szenved. A minőségi zsaludeszka főleg a látszóbeton esetén lényeges, hiszen az egyenetlenségeket később nem lehet véséssel vagy burkolással kijavítani.

Miért fenyőből készül a zsaludeszka?

Gyakran felmerülő kérdéskör, amire a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. Az ok, hogy ha nem fatelepi hulladékból akarunk zsaludeszkát magunknak, akkor a fenyő jelenti az egyik legolcsóbb alternatívát ebből a szempontból, mindezt természetesen úgy, hogy közben nem kell kompromisszumot kötnünk a minőséggel.

Ezek a deszkák azért olcsóbbak, mint a hagyományos faanyagok, mert gyalulatlanul, impregnálás nélkül készülnek. Mindemellett a fenyővel nagyon könnyű dolgozni, hiszen nem egy keményfa, puhább szerkezete miatt egyszerűbb vágni, csavarozni vagy szegelni, miközben tartóssága és kialakíthatósága mégis kitűnőnek tekinthető.

Lényegesen alacsonyabb áron lehet fenyőből ugyanolyan minőségi megmunkálású zsaludeszkát készíteni, mint példának okáért valamilyen keményfából, és mivel gyakran fahulladék, még többször tűzifa lesz belőle, ezért felesleges ebből a célból elpazarolni valamilyen tartósabb vagy jobb kalóriaértékkel rendelkező, de mindenképpen drágább fafajtát.

A zsaludeszka tárolása

Megfelelő kialakítás esetén a zsaludeszka általában sérülésmentesen elbontható, ezáltal a későbbiekben – különösen csavarozás esetén – újra felhasználható. Emiatt nagyon fontos, hogy a szakszerű telepítés és kibontás után megfelelő körülmények között tároljuk, ellenkező esetben nagyon hamar tönkremegy, megtámadják az élősködők, a nedvesség pedig rothasztja, gyengíti az anyagot.

Mit kell tudni a fenyő zsaludeszka használatáról?

Emiatt lényeges, hogy a zsaludeszkát a kibontást követően alaposan letakarítsuk, megszabadítsuk a rárakódott betondarabkáktól, majd nedvességtől védett és jól szellőző helyen, letakart állapotban tároljuk. Lényeges tehát, hogy ne közvetlenül a földre, hanem egy betondarabra, például egy-egy zsalukőre fektessük rá őket, a deszkadarabok közé pedig vékony fadarabkákat tegyünk a szellőzés miatt. Mindezt lehetőleg tető alatt összerakva, vagy fóliával alaposan letakarva.

Mire használható fel még a zsaludeszka?

Sok esetben előfordul, hogy nincs elegendő hely a zsaludeszka tárolásához. Ilyenkor alternatív felhasználási módokat kell találnunk számára, ami közel sem lesz olyan nehéz, mint gondolnánk. A zsaludeszka ugyanis rengeteg más munkához ideális, ezáltal készíthetünk belőle például állványokat, burkolhatunk szerszámosokat, garázsokat vagy ideiglenes és könnyűszerkezetes épületeket.

Ezen felül a legkülönfélébb barkácsfeladatokhoz is tökéletesen megállja a helyét, hiszen jó minőségű fenyődeszkáról van szó, mely megfelelő csiszolást követően ideális a kerti bútoroktól kezdve, a kerítésen át akár még belsőépítészeti burkolásokhoz vagy famunkákhoz is. Megfelelő felületkezelés után tartós építőanyag válhat belőle a házban és a ház körül egyaránt.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket