Mire használhatók a bordás lemezek?

Bár a ház körül ritkán van szükség bordás lemezekre, ha viszont mégis, akkor nélkülözhetetlen kellékekről van szó.

Bordás lemezek a gyakorlatban

A különféle fémelemek felhasználása a hétköznapokban, egy családi ház körül jellemzően minimálisnak tekinthetők. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy nagyon sok speciális szerszámra van szükség ahhoz, hogy megfelelő minőségben lehessen dolgozni vele, miközben sokkal nehezebb megmunkálni, mint például a fát.

Merthogy a fához is kellenek megfelelő szerszámok, azonban a puha anyagot egyszerűbb vágni és formázni, miközben az elemek összeillesztése sem okoz különösebb problémát néhány csavarral könnyedén áthidalható a legtöbb akadály, azonban a fém esetében hegesztésre van szükség, amihez sokkal nagyobb szaktudás és drágább eszközök szükségesek. A biztonsági kérdésekről pedig akkor még nem is beszéltünk!

Emiatt nagyon ritka, hogy például a Békás Épker kínálatában is elérhető bordás lemezeket valaki egy ház körüli barkácsmunkához vásárolja, noha azért természetesen előfordul, hiszen rendkívül sokoldalúan alkalmazhatók abban az esetben, ha valamilyen csúszásmentes vagy nagy teherbírású felületek kialakítására van szükségünk. A táblás kiszerelésű lemezek eltérő vastagságban rendelhetők, ez a tulajdonságuk pedig alapvetően meghatározza, hogy mire alkalmazhatjuk őket a gyakorlatban.

Mik azok a bordás lemezek?

Mivel sokan magával a termékkategóriával sincsenek tisztában – holott nem kizárt, hogy alaposabb ismerkedés után több munkához is inkább ezt használnák –, ezért lényeges jobban megismerni a bordás lemezek sajátosságait.

Ezek a fém építőanyagok jellemzően melegen hengerelt acéllemezekből készülnek egy speciális gép segítségével, mely magas hőmérséklet és óriási nyomaték leadásával képes rögtön formázni, nyújtani és bordázni őket. Elkészítésük során a legkülönfélébb mintákkal és felületekkel készülhetnek ezek a lemezek, azonban a bordakialakítás sok esetben nem befolyásolja a felhasználhatóságot. Kivéve olyan esetekben, ahol a csúszásmentes felület kialakítása a cél, hiszen ilyenkor lényeges a mintázat formája, iránya és kitüremkedése egyaránt.

A felhasználás tekintetében a bordás lemezeket leginkább az építőipar és a járműipar alkalmazza, aki pedig rendelkezik a megmunkáláshoz szükséges eszközökkel – így leginkább a vágáshoz, a hajlításhoz és a hegesztéshez elengedhetetlen szerszámokkal –, az gyakran alkalmazza a legkülönfélébb barkácsmunkákhoz, hiszen nagy és tartós felületek képezhetők a segítségükkel.

Mire használhatók a bordás lemezek?

Fontos kiemelni, hogy a bordás lemezek mellett egy sor más lemeztípus is elérhető az iparban, melyek között természetesen vannak átfedések, ugyanakkor a felhasználhatóságot tekintve jól elkülönülnek egymástól. Beszélhetünk például különféle expandált és perforált lemezekről, nagy népszerűségnek örvendenek – különösen a kerítéstechnika, az utóbbi időben pedig a tetőfedés világában – a horganyzott lemezek, miközben beszélhetünk alumínium lemezekről, illetve hidegen hengerelt megoldásokról is.

A felhasználás tekintetében az alumínium lemezek például magas ellenállóképességgel rendelkeznek a legtöbb mechanikai hatással szemben, miközben nem korrodálódnak, egyszerűen hegeszthetők, és a súlyuk szintén elhanyagolható. Az expandált lemezek akkor előnyösek, ha a legkülönfélébb időjárási körülmények között lenne szükségünk egy hosszabb távon is tartós, csúszásmentes járófelületre, mely a csapadékelvezetés terén sem okoz problémát. A bordás lemezek ezzel szemben leginkább a masszív és csúszásmentes felületképzés tekintetében nyújthatnak alternatívát.

A bordás lemezek gyakorlati felhasználása

Mint fentebb már említettük, a bordás lemezeket rendkívül nagy népszerűség mentén alkalmazzák a legkülönfélébb iparágakon belül, így az építőipar és a járműipar esetében egyaránt kiválóan be tudják tölteni a szerepüket, de sok más esetben is találkozhatunk velük.

Melegen hengerelt acéllemezekről van szó, melyeket a legtöbb esetben valamilyen csúszásmentes, illetve kimagasló teherbírással rendelkező padlózat kialakításakor alkalmazhatnak a legegyszerűbben. Lássunk azonban néhány konkrét példát arra, hogy leginkább a két említett ágazaton belül milyen felhasználási lehetőségei vannak a bordás lemezeknek.

Nagy teherbírású felületek

Mivel vastag lemezekről beszélünk, ezért talán nem meglepő, hogy ahol nagy teherbírásra van szükségünk, ott a bordás lemezek jó megoldásnak bizonyulnak. Mikor lehet szükség nagy teherbírásra? A járműipar esetén például érdemes a teherautókra vagy a mezőgazdasági fuvarozásra gondolni. A hatalmas pótkocsik vagy platók esetén például a padlólemezhez elképzelni sem lehetne jobb megoldást, hiszen kellő merevítések alkalmazása esetén akár több tonna elbírása sem okoz neki problémát.

Ha az építőipari alkalmazást állítjuk a középpontba, a bordás lemezek leginkább a különféle fémelemes megoldásoknál kaphatnak központi szerepet. Kiváló megoldásnak bizonyulnak például akkor, ha egy kisebb erkélyszerű kilépőre van szükség, esetleg valamilyen magasított fémszerkezethez kell erőteljes padlózatot kialakítani. Mint ahogyan azt a fuvarozásnál is említettük korábban, a megfelelő merevítések alkalmazása kimagasló fontosságú a kellő teherbírás eléréséhez, mint ahogyan a megfelelő hegesztéstechnika használata sem elhanyagolható.

Csúszásmentes felületek

Mint a nevük is mutatja, a bordás lemezek felülete nem sík, lévén különféle kitüremkedő minták találhatók rajtuk. Barkácscélú felhasználás esetén gyakran fontos lehet, hogy milyen mintázatról beszélhetünk, ellenkező esetben azonban leginkább csak a funkció, ami számít ezen a téren.

Különösen lényeges ez a tulajdonság olyan esetekben, ha a kérdéses felületkialakítás kapcsán nemcsak a teherbírás fontos, hanem az is, hogy például esőben vagy hóban is megfelelően biztonságos alapot nyújtson a lemez arra, hogy közlekedhető legyen. Különösen előnyös megoldás például teherautók fellépőinél, illetve olyan felületeinél, melyeken emberek állnak vagy közlekednek, de hasonló tulajdonságokról beszélhetünk építőipari alkalmazás esetén is.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket