Mire használható fel a megmaradt tetőléc?

Lehetetlen pontosan kiszámolni, hogy egy tetőhöz mennyi lécre van szükség. Hogy mire használhatjuk a megmaradt szálakat?

Mit kezdjünk a megmaradó tetőléccel?

Egy tetőszerkezet kialakításakor szinte minden esetben megmarad bizonyos mennyiségű faanyag. Mivel ezt az építőanyag-kereskedések nem tudják visszavásárolni, ezért jellemzően a tulajdonosoknak kell gondoskodniuk a megmaradó szálak felhasználásáról, tárolásáról, esetleg továbbadásáról. Utóbbit azonban érdemes alaposan megfontolni, hiszen amennyiben kertes házban lakunk és szeretünk, netán szeretnénk barkácsolni, továbbá még helyünk is van hozzá, akkor jobb lesz megbarátkozni a gondolattal, hogy a tetőléc olykor igazi kincs lehet számunkra.

Különösen abban az esetben, ha olyan jó minőségű tetőlécről van szó, mint amilyen a Békás Épker kínálatában is megtalálható. Ezek az építőanyagok ugyanis rengeteg más egyéb munkafolyamatnál sem okoznak csalódást, azonban csak kevesen tudják, hogy a megmaradó tetőlécet milyen sok esetben lehet felhasználni akár teljes hosszában, akár feldarabolva. Lássunk most néhány kiváló alternatívát a tetőléc alternatív felhasználási lehetőségeire!

Kiváló segítség a zsaluzáskor

Építkezéskor jellemzően nemcsak tetőszerkezet építésére kerül sor, hanem sok-sok betonozásra is, példának okáért különféle kültéri térbeton kialakítására, mint amilyenek a járdák, a kiülők, a teraszok vagy éppen a feljárók és a beállók, hogy a telek csapadékos időben is közlekedhető maradjon autóval.

Ilyen esetekben elengedhetetlen, hogy a friss betonmassza számára megfelelő minőségű zsalu készülhessen. Sokan úgy gondolják, hogy a zsalu kizárólag deszkákból áll, ez azonban önmagában nagyon kevés lenne, hiszen ezeket a deszkákat fontos megfelelően rögzíteni egymáshoz, illetve a földhöz is, hogy ne mozduljanak el, ha a betonmasszával kitöltjük a közbenső részeket.

Ilyenkor lehet nagyon jó segítség néhány megmaradt tetőléc, melyek kiváló alapanyagok lehetnek, ha a zsaluzat merevítésére, illetve fixálására van szükség. Érdemes ráadásul csavarokat alkalmazni a folyamathoz, hiszen ilyenkor a lécek nem repednek-, nem törnek el, éppen ellenkezőleg: szabályosan szétszedhetők, később pedig – egy alapos tisztítás után – újra felhasználhatók lesznek.

A belső burkoláskor nagyszerű stafni lehet

Amennyiben ragaszkodunk a természetes alapanyagokhoz a belsőépítészetben, akkor a tetőlécet rendkívül előnyösen használhatjuk majd belső burkoláskor is. Bár fa alapanyagról beszélünk, azonban természetesen közel sem külső fedésként vagy héjazatként tekinthetünk a tetőlécre, hanem úgy, mint stafni, ami belső burkoláskor elengedhetetlenül fontos, hiszen közvetlenül a falszerkezetre semmilyen burkolatot nem teszünk rá.

Ennek megfelelően a tetőléc ideális stafni lehet például akkor, ha lambériából vagy gipszkartonból szeretnénk álmennyezetet készíteni a lakásban, de akkor is jó döntés, amennyiben a falat szeretnénk burkolni. Sőt a hajópadló lerakásakor szintén gyakran alkalmaznak egyszerű tetőlécet megfelelő felosztásban ahhoz, hogy kellőan stabil, járható végeredmény születhessen.

Ezeket leszámítva a tetőléc hasznos társ lehet akkor is, ha nem burkolásra, hanem komplett szárazépítésre van szükségünk, ezáltal például térelválasztó falakat akarunk készíteni a lakásban, méghozzá könnyűszerkezeten alapulva. Ilyenkor a tetőléc kiváló társ lehet akár magában a szerkezetben, akár annak felállításakor, illetve kialakításakor.

Kültéri bútorokhoz is ideális

Amennyiben szeretjük kültéren a fabútorokat, és nemcsak megfelelő szerszámaink, hanem tudásunk és kedvünk is van ahhoz, hogy saját székeket, padokat, asztalokat és egyéb kiülőket készítsünk magunknak, akkor a tetőléc kiváló alapanyag lehet a folyamat során. Nyilván nem a vázszerkezet kialakításakor, hiszen ahhoz a vékony lécek alapvetően alkalmatlanok – legfeljebb a gyerekek számára készült kisebb teherbírású darabokhoz –, azonban a kültéri bútorokhoz is nagyon gyakran alkalmazható előnyösen.

Mire használható fel a megmaradt tetőléc?

Példának okáért kiváló távtartók lehetnek, nagyszerűen használhatók hosszabb szerkezetek merevítéséhez, de akár az erősebb favázak burkolásához is megfelelő lehet egy alaposabb csiszolás után. Padok vagy székek ülő- és dőlőfelületéhez például tökéletes alternatíva. Nyilván ilyenkor elengedhetetlen a megfelelő előkészület, a felületkezelés, így a csiszolás és a festés, de a tetőléc alapvetően ugyanolyan tartós lehet ilyen közegben, mint bármelyik faanyag.

Mindig jó, ha van otthon tetőléc

Ne felejtsük el azt sem, hogy tetőlécre gyakran olyan esetekben is szükségünk lehet, amikor nem is gondolnánk rá, így ha megmarad néhány szál a tetőszerkezetből, azt kifejezetten ajándéknak, mondhatni kincsnek tekintsük, és becsüljük meg. Tároljuk esőtől és egyéb nedvességtől védett helyen, hogy ha szükség van rá, akkor ugyanolyan egészséges formában vehessük elő és hasznosíthassuk, mint ahogyan eltettük.

Tetőlécre nagyon gyakran szükség lehet például a legkülönfélébb barkácsmunkák során. Ha egy bútor tönkrement vagy eltörött, ha egy kültéri faszerkezetet meg akarunk erősíteni, ha egy karóra van szükség, vagy bármit készítenénk otthon fából – bútort, kerti díszt, kiskaput, ágyáselválasztót –, akkor a jó minőségű tetőléc mindig nagy kincs lesz.

Mivel jellemzően jó minőségű fenyőfából készülnek, ezért nagyon jól megmunkálhatók, ezáltal akár díszítő funkciót is betölthetnek, ha megfelelő kezelésben részesítjük őket, illetve van olyan szerszámunk, amivel például díszes mintákat marhatunk beléjük, vagy pontosan vághatjuk őket. Ezzel akár esztétikus díszlécek is kialakíthatók belőlük – hogy csak egyetlen példát emeljünk ki a sok közül.

Legvégső esetben tűzifának sem utolsó

Természetesen olyan esettel is számolnunk kell, amikor a tetőléc nem hosszú szálakban, hanem darabokban marad meg egy tetőcsere, vagy egy új tető felépítése után. Amennyiben nagyjából tűzifaméretű darabokról van szó, akkor bátran eltehetjük azt a faházba, vagy felhasználhatjuk kerti sütögetéshez, hiszen tökéletesen megállja a helyét ilyen esetekben is. Bár fűtőértéke nem túl magas, ellenben a tárolásból fakadó problémákat egy-két kertipartival, vagy néhány begyújtással könnyedén meg tudjuk oldani.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket