Mire használható a zártszelvény a mindennapokban?

Az építőiparban szinte mindennapos a zártszelvények ipari mértékű felhasználása, de vajon mire használhatjuk fel a ház körül?

A zártszelvény felhasználásáról

Általánosságban elmondható, hogy a zártszelvények az építőipar és a gépipar egyik legfontosabb elemei, amit rendkívül széles körben használnak a mindennapokban a legkülönfélébb acélszerkezetek kialakításához, de tartósságuk és teherbíróságuk miatt gépek, sőt merevítések esetén egyaránt gyakran találkozhatunk vele. Fontos azonban kiemelni, hogy a zártszelvényekkel otthon is tudunk dolgozni, ha minden felszerelésünk adott hozzá.

Munka a zártszelvénnyel

Amit alighanem a legfontosabb megjegyezni a zártszelvények kapcsán, hogy többek között például a fával ellentétben sokkal több és változatosabb szerszámpark kell hozzá, hovatovább némi szaktudás sem árt, ha minőségi és látványos eredményeket akarunk elérni vele. Az egyik legfontosabb szerszám például a megfelelő vágókoronggal ellátott sarokcsiszoló, vagy más néven flex megléte, mely elengedhetetlen a masszív acélszálak pontos vágásához.

Mivel a zártszelvényeket sokszor nem elegendő egyszerű csavarokkal vagy menetes szálakkal összehúzatni, ezért rendkívül lényeges egy megfelelő minőségű hegesztő beszerzése hozzá azért, hogy a méretre vágott darabokat egymáshoz varrhassuk, tartósan összeilleszthessük. Ezen felül természetesen csiszolók, pillanatszorítók, satupadok és megfelelő szárral ellátott fúrógépek sem ártanak már a legalapvetőbb munkálatokhoz is.

Mire használható a zárt szelvény a ház körül?

Mivel a zártszelvény egy rengeteg lehetőséggel kecsegtető építőanyag, ezért nagyon fontos kiemelni, hogy különféle dolgokat hegeszthetünk belőlük a ház körül. Emiatt lehetetlen felsorolni az összes felhasználási módját, az alábbiakban azonban összegyűjtöttük a leggyakoribbakat.

Kerítések

Noha komplett kerítésrendszerek is hegeszthetők házilag a zártszelvényből, azonban sokkal gyakoribb felhasználási módja, amikor kizárólag kapukat és egyéb nyíló vagy lengő szerkezeteket állítanak össze belőle. Ez az erős alapanyag nem vetemedik, megfelelő kezelés, így rendszeres festés esetén pedig nagyszerűen ellenáll az időjárás viszontagságainak, de ennél is fontosabb, hogy rendkívül masszív szerkezetek készíthetők belőle, melyek nagyon jól terhelhetők.

Ennek megfelelően egy erős kétszárnyú kapu vázaként is kitűnő alternatíva, apró furatok segítségével helyezhetünk el rajta díszes fadeszkákat, de akár a manapság népszerű acéllemezek és egyéb szerkezetek fogadására is tökéletesen alkalmas. Mivel eleve kiképzett felületekről van szó, ezért minimális szerszámkezelői tudás mellett sem kell attól tartanunk, hogy nem kapunk látványos végeredményt, csak a pontos vágásokra és a mérésekre kell odafigyelnünk, hiszen a zártszelvény nem vetemedik, nem enged, így pár milliméter eltérés is okozhat kellemetlenségeket.

Keretszerkezetek

Mint a kerítéselemeknél is említettük már, a zártszelvények kiválóan alkalmazhatók keretszerkezetekhez. Ezt nagyszerűen hasznosíthatjuk példának okáért melléképületek vagy garázsok esetén, ha nem szeretnénk sokat költeni drága, előre legyártott elemekre. Ilyenkor a zártszelvény nemcsak a kerítésnél említett mozgó elemekhez, ajtószárnyakhoz tökéletes, hanem ezek fogadására is jól alkalmazható.

Vegyünk példának egy garázskaput. Nincs más dolgunk, mint négy darab zártszelvényt méretre levágni az alsó, a felső és az oldalsó nyílásokhoz igazítva, majd ezeket összehegeszteni, és egy kis segítséggel beállítani a helyére. A tégla- és betonfalakhoz ez az acélszerkezet minden oldalról 3-4 vastag csavar és a hozzájuk kapcsolódó dübelek segítségével olyan masszívan felrögzíthető, hogy utána a pántok felhegesztését vagy felcsavarozását követően már ideális lesz az ajtószárnyak fogadására, a keret és a fal közti hézagokat pedig egyszerű PUR habbal tudjuk tömíteni.

Tartóelemek

Mivel a zártszelvények rendkívül masszív és jól terhelhető elemek, ezért önmagukban és rendszerbe építve egyaránt kiválóan megfelelnek különféle tartóelemek kialakítására. Ezen a téren a határ valóban a csillagos ég, így nagyon nehéz egyszerű példákat hozni, hiszen az adott helyzet, az adott körülmények adják, hogy mihez ideális. Azért természetesen lássunk néhány konkrétumot!

Kitűnően alkalmazható a zártszelvény tartóelemként, ha például régi tetőszerkezeteket szeretnénk merevíteni, és fontos a megfelelő stabilitás. Az acélelemek kitűnők nagy teher megtartására, így szerszámosokban vagy garázsokban erőteljes asztalokat, polcokat és egyebeket barkácsolhatunk, de felfüggesztett lengőmegoldásokra is jó alternatíva. Sőt, gyakran alkalmaznak zártszelvényt például teraszok, kiülők és erkélyek komplett tetőszerkezeteinek kivitelezésére is.

Merevítések

Mivel tartószerkezetekhez tökéletes, ezért természetesen merevítőként való alkalmazásra sem elhanyagolható a zártszelvény. Ezen a téren szintén mindig az adott és aktuális helyzet a meghatározó, de rendszerint a fentiekben már említett szerkezetekhez használhatjuk átkötésként vagy áthidalóként ezeket az elemeket.

Példának okáért, ha úgy véljük, hogy a hegesztett szerkezet instabil, esetleg olyan erők hatnak majd rá a későbbiekben, hogy az oldalirányban deformációt vagy egyéb kellemetlenségeket okozhat, akkor kisebb darabra vágott zárt szelvényekkel - például a leeső darabokkal - kitűnő merevítők alakíthatók ki és hegeszthetők be az ilyen keretekbe. A határ tehát kis túlzással a csillagos ég!

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket